Kateheza: Vsemogočni 50

Nimamo težav s tem, da bi si predstavljali velikega in vsemogočnega Boga. Večja težava je v tem, da včasih ne vemo, kaj je prava vsemogočnost.

 

Ljudi imamo za velike in pomembne takrat, ko daleč skočijo, naredijo nekaj nepričakovanega in nekaj, kar si ne znamo razložiti, ali pa je njihovo dejanje večje kot to, kar smo sposobni sami.

 

Čeprav je Jezus naredil nekaj čudežev, pa je to storil samo zato, da bi pokazal, kaj je prava vsemogočnost. Prerok pravi, da Bog svojo vsemogočnost razodeva predvsem z usmiljenjem in prizanašanjem. V tem je Bog resnično velik.

 

Nenavadno se nam zdi, da je bil Bog najbolj vsemogočen ravno takrat, ko je bil najbolj ubog: to je na križu. Toda zaradi tega dejanja je Jezusov križ od takrat drevo življenja.

 

50. Kaj pomeni, da je Bog vsemogočen?

268-278

         Bog se je razodel kot "Močni, Mogočni" (Ps 24,8-10), tisti, kateremu "ni nič nemogoče" (Lk 1,37). Njegova vsemogočnost je vesoljna, skrivnostna in se razodeva v stvarjenju sveta iz nič ter v stvarjenju  človeka iz ljubezni, a zlasti v učlovečenju in v vstajenju svojega Sina, v daru posinovljenja in odpuščanja grehov. Zato se Cerkev obrača s svojo molitvijo na "Vsemogočnega večnega Boga" ("Omnipotens sempiterne Deus ...").

Obiščite nas

Zelo veseli bomo, če nas obiščete v središču Kopra, si ogledate obnovljeni samostan in se ustavite v cerkvi. Z veseljem vas pričakujemo.

Dobrodošli!

Kako do nas?

Urnik bogoslužja

Nedelje:
9.00 in 11.00

Delavniki:
ob 19.00
(glej sprotni koledar)

zgodovina

Zgodovina frančiškanske prisotnosti v Kopru je dolga in sega v same začetke reda, saj so prvi bratje prišli v mesto že kmalu po Frančiškovi smrti. Leta 1229 ga je verjetno obiskal sv. Anton Padovanski in tukaj ustanovil prvo skupnost bratov ...


Preberi več