Kateheza: začetek 23.

ZAČETEK

 

Že v vsakdanjem življenju se nam zdi pomembno tisto, kar se zgodi na začetku. Če je začetek dobro zastavljen, je potem vse lažje. Ko postavljamo hišo, pa pri temeljih uporabimo slabe gradnike in se ne držimo najboljših priporočil načrtovalca, bomo skozi celotno gradnjo trpeli težave, porabili pa bomo veliko več moči in gradnja bo potekala v nemiru, na koncu pa bo hiša slabo zgrajena. 

Enako je pri odnosih. Če se odnos začne na napačen način in z napačnimi kompromisi v stvareh, glede katerih ne bi smeli nikoli delati kompromisov, bo v takem odnosu vedno nemir, porabili bomo ogromno energije, da bomo premagovali sprotne težave, in na koncu nas tak odnos ne bo osrečeval.

 

Zato je milost dobrega, celo popolnega začetka, tako pomemben. Kristjani vidimo v tem, da je Bog ustvaril svet, veliko srečo. Bog je vsemogočen, zato je tudi stvarjenje popolno dejanje brez napak. Začetek našega sveta je popoln. Niti ni tako zelo pomembno, kaj se je zgodilo kasneje, kakšni odpadi so se dogajali v zgodovini in kako je človek nasprotoval tej božji popolnosti: Bog je popoln, stvarjenje je dejanje ljubezni v popolnosti in vedno se lahko vračamo k tej popolnosti in posnemamo Boga tudi v začetkih svojih dejanj.

 

51. Zakaj je pomembno trditi: "V začetku je Bog ustvaril nebo in zemljo" (1 Mz 1,1)?

279-289
315

         Zato, ker je stvarjenje temelj vseh odrešenjskih božjih zamisli; razodeva vsemogočno in modro Božjo ljubezen; je prvi korak k zavezi edinega Boga s svojim ljudstvom; je začetek zgodovine odrešenja, ki doseže vrhunec v Kristusu; je prvi odgovor na osnovna človekova vprašanja o njegovem izvoru in njegovem cilju.

Obiščite nas

Zelo veseli bomo, če nas obiščete v središču Kopra, si ogledate obnovljeni samostan in se ustavite v cerkvi. Z veseljem vas pričakujemo.

Dobrodošli!

Kako do nas?

Urnik bogoslužja

Nedelje:
9.00 in 11.00

Delavniki:
ob 19.00
(glej sprotni koledar)

zgodovina

Zgodovina frančiškanske prisotnosti v Kopru je dolga in sega v same začetke reda, saj so prvi bratje prišli v mesto že kmalu po Frančiškovi smrti. Leta 1229 ga je verjetno obiskal sv. Anton Padovanski in tukaj ustanovil prvo skupnost bratov ...


Preberi več