Nedeljska šola: Katekizem

Katekizem.

 

Katekizem katoliške cerkve je posebna knjiga, v kateri je zbrano znanje cerkvenega učiteljstva od začetka krščanstva. Misli in določila, ki jih beremo, so v resnici neka nakopičena spoznanja, ki jih je skupnost cerkve spoznala v svojem življenju. V Katekizmu so zbrani nauki katoliške cerkve.

 

Misli, ki so zapisane v Katekizmu so večinoma sad dela cerkvenih učiteljev in teologov. Toda še zdaleč niso to edini ljudje, ki so pisali Katekizem. Vprašamo se lahko: na katerem mestu Katekizem nastaja? Je to v Vatikanu? Na Teološki fakulteti?

 

Nikakor. Mesto, kjer nastaja katekizem je najprej v živem občestvu vere. Če se tu ne bo dogajalo življenje, tudi cerkveni učitelji ne bi imeli česa pisati.

 

Katekizem nastaja tako, da ljudje, ki poskušamo živeti v milosti, ki nam jo je dal Bog začnemo govoriti o svojih izkušnjah. Te izkušnje nastajajo stoletja in se preverjajo. Postajajo vse zrelejše in nekatere se pokažejo, da ne vodijo v dobro. Druge pokažejo, da so sicer dobre ampak ne morejo v celoti slediti temu, kar želi Bog, zato ne morejo preživeti preizkusa časa.

 

Nekatere pa se izkažejo za stoletne resnice. Resnice, ki vedno držijo in ob katerih lahko raste ne samo človek, ki jih je doživel in zapisal, ampak jih lahko sprejmejo in posnemajo tudi drugi ljudje. Vsak, ki želi živeti vero kot središče svojega življenja, lahko te stvari uporabi kot spodbudo.

 

Te izkušnje, ki so se v zgodovini pokazale kot dobre, so zapisane v Katekizmu. Cerkveni očetje, papeži, vedno bolj želijo, da bi se ta Katekizem prenavljal in da bi se dopolnjeval iz izkušenj, ki jih imajo verni ljudje danes.

 

Besede Katekizma pa lahko zaživijo, kadar jih mi prinašamo v življenje.

 

BB

Obiščite nas

Zelo veseli bomo, če nas obiščete v središču Kopra, si ogledate obnovljeni samostan in se ustavite v cerkvi. Z veseljem vas pričakujemo.

Dobrodošli!

Kako do nas?

Urnik bogoslužja

Nedelje:
9.00 in 11.00

Delavniki:
ob 19.00
(glej sprotni koledar)

zgodovina

Zgodovina frančiškanske prisotnosti v Kopru je dolga in sega v same začetke reda, saj so prvi bratje prišli v mesto že kmalu po Frančiškovi smrti. Leta 1229 ga je verjetno obiskal sv. Anton Padovanski in tukaj ustanovil prvo skupnost bratov ...


Preberi več