Priprava na 4. adventno nedeljo 2022.

Priprava na 4. adventno nedeljo, leto A, 2022

 

Danes beremo znameniti odlomek iz knjige preroka Izaija. Ta se dogaja v času, ki je bil za izraelsko ljudstvo zelo težek. Judovsko kraljestvo so oblegali Asirci, kralj Ahaz pa je to reševal s političnim preračunavanjem, kar je navsezadnje čisto človeško. Ko je nastopila stiska, se je povezal s sosednjimi kraljestvi in preko vojaških zvez premagoval tiste, ki so ga napadali. Morda je bilo v tem trenutku to še najbolj razumno, saj verjetno ni imel na voljo boljšega načina, kako obraniti svoje ljudstvo. Če pa to odločitev preučimo na globji ravni, lahko vidimo, da …(človekov preračun tako kaže. Če pa smo odprti za več kot to, kar se nam kaže pred očmi pa…)

 

Toda judovski kralj ni bil človek, ki bi moral razumeti le silnice tega sveta. Moral bi biti sposoben opaziti tudi božje posege vanj. Bil je namreč maziljen, kar je pomenilo, da je imel nad ljudstvom tudi duhovno oblast. Moral bi vedeti, da se je judovsko ljudstvo za svoj obstanek borilo vso zgodovino. Bog ga je namreč vedno znova reševal, vedno znova je bil Bog edini razlog, da je to ljudstvo sploh obstajalo. 

 

Zato je Ahazovo zavračanje, da bi prosil Gospoda, tako težavno. Ahaz bi moral razumeti, kako zelo Bog skrbi za svoje ljudstvo in da ga rešuje v vseh okoliščinah. Tudi takrat, ko je bilo božje ljudstvo na robu izginotja, je Bog poskrbel, da je preživelo in kasneje doživelo še večjo slavo. Iz zgodovine vemo, da mu je celo hudo izgnanstvo v Babilonu, ki se je dotaknilo tako rekoč vsega ljudstva, prineslo nova spoznanja o dobroti Boga in ga ni izbrisalo iz obličja zemlje.

 

Pomembno je tudi, da Bog ponuja rešitev v podobi neke osebe. Ta oseba ni močni bojevnik, ampak nedolžen otrok. “Glej, devica bo spočela in rodila sina in mu dala ime Emanuel.” Mi bi si morda želeli Boga, ki bi prišel kot čudodelnik ali kot bojevnik, ki premaguje vse sovražnike. Toda Bog prihaja kot otrok – kot nemočen in ubog. S tem nam razodeva, kaj je sploh skrivnost življenja. Juda Iškarijot namreč ni bil slab človek. Njegova napaka je bila le, da se ni mogel sprijazniti s tem, da Bog prihaja kot majhen in ubog. To je bil izvir njegovega izdajstva. Kajti, da je Bog z nami, je največji dar.

 

O tem nam govori tudi psalm. O tem, kakšna je veličina Boga, ki prihaja kot kralj, njegovo kraljestvo pa ni od tega sveta. Ves svet je njegovo svetišče in njegov prihod vanj posvečuje ta sveti prostor. Ko v psalmu opevamo različne podobe in posledice njegovega prihoda, se poskušamo zavedati, kako zelo nas ima Bog rad in da nas obdaja s svojo ljubeznijo.

 

Nekoliko izven konteksta se pojavi uvod v pismo apostola Pavla Rimljanom. Ne vemo, kako naj ga vključimo v ta trenutek. Apostol tu govori o svojem mestu v Cerkvi, se pravi v skupnosti vernih. Toda to berilo je še kako povezano z oznanilom, ki ga hoče živi Bog podeliti vsakemu od nas. Preden se namreč zavemo veličine živega Boga in njegovega mesta v svetu, se moramo zavedati svoje poklicanosti. Otrok se tako po rojstvu počasi začne zavedati svoje okolice, svoje vloge in če ima to srečo, ga bližnji popeljejo na pot vere, da se lažje zave tudi svojega poklica, ki mu ga je namenil Bog. Prav o tem poklicu govori apostol Pavel. Ne samo, da je Bog poklical apostola, poklical je tudi vse vernike, se pravi tudi nas. Naj se radi spominjamo, kako Bog kliče tudi nas!

 

Svojevrstna zgodba poklica pa se dogaja tudi v evangeliju. Morda se čudimo, kako to, da nam Božja beseda že en teden pred božičem spregovori o Gospodovem rojstvu. To je zato, ker nam Sveto pismo želi povedati, da dogodek sam ni najpomembnejši. Jezusov prihod ni najpomembnejša točka v zgodovini. Res je, da je velik prelom časa in v resnici se zgodovina ob Jezusovem rojstvu začenja na novo. Toda zgodba sama ni bistvena. Zgodbo že poznamo. Ker smo poklicani in posvečeni, nas Sveto pismo spodbuja, da bi premišljevali dogodke odrešenja, vstopili vanje, se vprašali, kakšno je naše mesto v tej zgodbi in zaživeli odrešenje v sedanjem času. Preteklost se je zgodila nekoč, mi pa smo danes poklicani, da Bog zaživi tukaj in sedaj.

 

Božja beseda za 4. adventno nedeljo, 18. 12. 2022.

 

Obiščite nas

Zelo veseli bomo, če nas obiščete v središču Kopra, si ogledate obnovljeni samostan in se ustavite v cerkvi. Z veseljem vas pričakujemo.

Dobrodošli!

Kako do nas?

Urnik bogoslužja

Nedelje:
9.00 in 11.00

Delavniki:
ob 19.00
(glej sprotni koledar)

zgodovina

Zgodovina frančiškanske prisotnosti v Kopru je dolga in sega v same začetke reda, saj so prvi bratje prišli v mesto že kmalu po Frančiškovi smrti. Leta 1229 ga je verjetno obiskal sv. Anton Padovanski in tukaj ustanovil prvo skupnost bratov ...


Preberi več