Priprava na 4. postno nedeljo 2024.

Božja beseda na 4. postno nedeljo 2024.

 

Današnje starozavezno berilo je vzeto iz konca 2. kroniške knjige. Govori o propadanju kraljestva. Za to sveti pisatelj navede razloge. Ti razlogi so v nezvestobi do Boga in v tem, da so kralji in duhovniki delali hudo v Gospodovih očeh. Kakor vsa Stara zaveza tudi ta del na isti način pričuje, da je Bog gospodar zgodovine in deluje v zgodovini. V zgodbi o tem, kako so potekali dogodki ob zatonu kraljestva, je pomembno tudi dejstvo, ki kaže, da pogled na zgodovino ni črno-bel. Sveto pismo celo kralja sovražne dežele imenuje Božjega poslanca in priznava, da se po njem izvršuje Božja volja. To je veličina tistega pogleda na Boga, ki je Mu je pripravljen dati prvo mesto v našem življenju.

Morda te svetopisemske zgodovinske zgodbe beremo tudi zato, da bi razumeli svoj čas. Danes je sploh zelo popularno med kristjani, da se govori o koncu časov in o tem, kako propada vse, kar je okoli nas. Vsa dogajanja v svetu nas gotovo ne morejo veseliti. Mi pa smo poklicani k temu, da bi živeli resnično lepo in temeljito ter hrepeneli po tem, kar je Božje. Mi v svojem življenju lahko naredimo pravo razliko, ko živimo svobodno in odgovorno ter smo mi tisti, ki suvereno vodimo svoje življenje. Seveda ne kot gospodarji nasproti Bogu, ampak kot ljudje, ki svoje odločitve živimo z odločnostjo med drugimi ljudmi. Zgodovina nas uči, da so kraljestva na svetu nastajala in umirala. Kristusova Cerkev pa živi že 2000 let. To je velika resnica o Božjem gospodovanju zgodovini. Toda tudi Cerkev lahko doživi veliko propada, če ne bo živela po evangeliju. Cerkev je že velikokrat spremenila tok svoje in svetovne zgodovine, ko so Jezusovi učenci zares temeljito živeli po evangeliju. Zgodovina se v tistih trenutkih ni odvijala, kot se običajno odvija – po nekih nujnih vzponih in padcih. Zgodovina je zaživela v polnosti in upanju ter se ravno zaradi Jezusove besede prenovila.

Obiščite nas

Zelo veseli bomo, če nas obiščete v središču Kopra, si ogledate obnovljeni samostan in se ustavite v cerkvi. Z veseljem vas pričakujemo.

Dobrodošli!

Kako do nas?

Urnik bogoslužja

Nedelje:
9.00 in 11.00

Delavniki:
ob 19.00
(glej sprotni koledar)

zgodovina

Zgodovina frančiškanske prisotnosti v Kopru je dolga in sega v same začetke reda, saj so prvi bratje prišli v mesto že kmalu po Frančiškovi smrti. Leta 1229 ga je verjetno obiskal sv. Anton Padovanski in tukaj ustanovil prvo skupnost bratov ...


Preberi več