Priprava na 6. nedeljo med letom

Priprava na 6. nedeljo med letom 2023.

 

Joj, danes bi bilo pa morda bolje, da bi tole nedeljo zamudili. Če bomo namreč slišali zahtevnost besed, ki nam jih danes Jezus podaja po svoji priliki, ne bomo več mogli reči, da nismo vedeli. To je rečeno nekoliko v šali, a je tako, da je današnja Jezusova strogost v evangeliju celo malo nepričakovana.

Po tem, ko nam je Jezus v prejšnjih dveh tednih dajal veliko spodbude, saj nam je izražal blagor, nam govoril o tem, da smo mi sol zemlje pred enim tednom. Ta sporočila so nam morda dala misliti, da je Jezusov nauk lahek in navdušujoč; da se Jezus skoraj izogiba težkih vprašanj našega življenja. Toda to je samo zelo človeško gledanje na Jezusove besede. Danes nam govori to, kar je težko slišati. Lahko rečemo samo: Jezusov nauk je zelo zahteven!

 

V resnici skozi vse štiri odlomke božje besede teče rdeča nit odnosa do postave, zapovedi. Prvo berilo je iz Sirahove knjige. Modri Sirah spregovori o pomembnem vidiku božje zapovedi. To je zaupanje v božje zapovedi. V okolici odlomka, ki ga danes beremo nam Sirah odpre pomemben dvom. Če bom sledil Gospodu, bom šel po pravi poti, bom srečen, bom sploh dobro živel. Za Siraha v tem ni dvoma. Če stopimo po poti za Gospodom, delamo dobro in poskrbimo tudi za polnost svojega življenja in za svojo srečo. Zanj je Bog pozoren in svet. On daje vsakemu človeku moč, da lahko živi polno življenje.

O podobnem nam spregovori apostol Pavel. Pove, da je le božja modrost tista, ki je sposobna dojeti pravo resnico življenja. Človek sledi modrosti tega sveta, toda ta je le na videz prava. Vstopiti v božje globine je tisto, kar šele človeku omogoča, da spoznava resnico v vsej polnosti. Za apostola Pavla je modrost tesno povezana z odnosom do Gospoda in z ljubeznijo samo.

Na enak način pa nam govori Jezus v evangeliju. Jezus na nov način razloži zahtevnost zapovedi, da bi nam razodel vso resnico. Ko smo šli skozi šolo blagrov, smo resnice tudi sposobni.

 

Na to nedeljo sicer beremo pastirsko pismo slovenskih škofov za postni čas.

Obiščite nas

Zelo veseli bomo, če nas obiščete v središču Kopra, si ogledate obnovljeni samostan in se ustavite v cerkvi. Z veseljem vas pričakujemo.

Dobrodošli!

Kako do nas?

Urnik bogoslužja

Nedelje:
9.00 in 11.00

Delavniki:
ob 19.00
(glej sprotni koledar)

zgodovina

Zgodovina frančiškanske prisotnosti v Kopru je dolga in sega v same začetke reda, saj so prvi bratje prišli v mesto že kmalu po Frančiškovi smrti. Leta 1229 ga je verjetno obiskal sv. Anton Padovanski in tukaj ustanovil prvo skupnost bratov ...


Preberi več