Priprava na veliki šmaren

Priprava na praznik Marijinega vnebovzetja 2022

 

Največ praznikov in godovnih dni pripada Mariji, Jezusovi materi. Že prvi dan v koledarskem letu je posvečen prav njej.

 

Marijino vnebovzetje ali veliki šmaren pa je največji Marijin praznik. Zakaj? Zato, ker je po vsebini ta praznik gotovo odmev praznika Gospodovega vstajenja. Da se je to lahko zgodilo, je Marija prejela moč in milost od Boga. In ker je bila Jezusova mati in učenka, ga je lahko posnemala tudi na njegovi poti v poveličanje.

 

Marijino vnebovzetje nam daje upanje. Upanje pa ni laž o dobri prihodnosti. Upanje je vest o tem, kaj je v našem življenju že prisotno. V nas je namreč že prisotna obljuba živega Boga, da nas ne bo zapustil niti v trenutku smrti. Zato si lahko tudi mi želimo nebes in to upanje ni prazno.

 

Božja beseda tega praznika je zelo bogata. Tri berila so namenjena maši na večer pred praznikom (14. avgusta zvečer), tri pa maši, ki se obhaja na praznik (15. avgusta).

 

Maša na večer pred praznikom nam govori, da je Božje kraljestvo prisotno v nas. Vsa Stara zaveza Svetega pisma govori o tem, kako bo nekoč prišel odrešenik. Zato je tudi Stara zaveza oznanilo, ki je pomembno za nas. Zbirka beril na predvečer tega Marijinega praznika je eno najstarejših bogoslužnih beril. Kristjani so že zelo kmalu spoznali, da ta besedila govorijo o Marijini skrivnosti.

 

Maša na praznik pa nam spregovori o Mariji kot osebi. Tudi ona je v božjem načrtu. Vsa božja beseda doseže svoj vrh v Elizabetinih besedah: “blagoslovljena si med ženami”.

 

Premišljujmo te besede, da bomo bolj vključeni v bogoslužje v katerem nas Jezus sam nagovarja. V prazniku pa bomo lahko čutili, kako velja izrek: “Po Mariji k Jezusu”!

Na predvečer praznika pri sv. Ani ni svete maše. Če boste odšli v romarska svetišča, ponesite s seboj tudi našo skupnost bratov in sester pri sv. Ani. Posebej vabljeni v Strunjan, kjer je sveta maša ob 19.30. Daruje jo škof. masgr. Jurij Bizjak.

Božja beseda za praznik Marijinega vnebovzetja.

Obiščite nas

Zelo veseli bomo, če nas obiščete v središču Kopra, si ogledate obnovljeni samostan in se ustavite v cerkvi. Z veseljem vas pričakujemo.

Dobrodošli!

Kako do nas?

Urnik bogoslužja

Nedelje:
9.00 in 11.00

Delavniki:
ob 19.00
(glej sprotni koledar)

zgodovina

Zgodovina frančiškanske prisotnosti v Kopru je dolga in sega v same začetke reda, saj so prvi bratje prišli v mesto že kmalu po Frančiškovi smrti. Leta 1229 ga je verjetno obiskal sv. Anton Padovanski in tukaj ustanovil prvo skupnost bratov ...


Preberi več