Načrt dela študentskega doma 2023/24

Delovni načrt Študentskega doma sv. Ane 2023/24


 

Želimo si biti drugačni.

 

Dom sv. Ane v Kopru temelji na graditvi skupnosti, samostojnosti, odgovornega osebnega življenja. Ni le prostor, kjer prebivamo, ampak skupaj drug ob drugem rastemo in se učimo. Vsak človek se za osebno rast odloči sam. V domu sv. Ane spodbujamo in ustvarjamo priložnosti za to. V ta namen je oblikovan program, ki zajema vsa področja, ki pomembno vplivajo na oblikovanje posameznika in gradijo trdne temelje za prihodnost.

 

Predvideni čas bivanja v tem domu je 2 do 3 leta.

 

Program temelji na:

- tedenskih srečajih študentov

- duhovnem vikendu

- razumevanju obveznosti

- osebni samostojnosti

- iskrenem pogovoru

- temeljitem študiju

- stabilnem urniku bivanja v domu

- veri ali vsaj spoštljivem odnosu do Kristusa

 

Srečanja študentov potekajo enkrat tedensko ob torkih. Začnejo se s sveto mašo in se nadaljujejo s srečanjem študentov v skupini. Srečanja so oblikovana tako, da na njih obravnavamo bistvene teme za odgovorno življenje. Od časa do časa povabimo gosta, ki nam s svojo zgodbo pokaže, kako uspešno oblikovati življenjsko pot. Nekatera srečanja študenti pripravijo sami. Srečanja so obvezna.

 

V začetku študijskega leta odidemo na spoznavno-duhovni vikend. Tam preko predavanj in različnih dejavnosti postavimo temelj našega bivanja skozi leto. Ta duhovni vikend je obvezen.

 

Beseda obvezno. Beseda obvezno ima morda slab prizvok. Toda nemogoče je, da bi se 40 ljudi prostovoljno in slučajno odločilo, da bi se udeleževalo dejavnosti ob istem trenutku. Zato pravimo, da je nekaj dejavnosti takšnih, da se jih gotovo udeležimo. Če nas to vsaj v izhodišču ne veseli, ne izberemo tega doma. Da v domu ne bi bilo obveznosti, je iluzija. Oziramo se v prihodnost. In v prihodnosti – v poklicnem življenju – so obveznosti nekaj samoumevnega.

 

Študente spodbujamo, kar ni del obveznega programa doma, da bi si oblikovali samostajno življenje. V ta nemen spodbujamo, da ne bi živeli v domu samo, ko so predavanja, ampak redno od ponedeljka do petka, enkrat na mesec pa oblikovali tudi dejavnost ob koncu tedna. Smisel tega je naslednji: bivanje v domu je priložnost za študenta, da si oblikuje svoj samostojen način življenja. Če je to bivanje samo nekaj dni na teden, se hitro zgodi, da je življenje nekaj razdrobljenega, dejavnosti tega doma pa ne morejo obroditi svojega namena in bolj jezijo študenta, kot da bi dosegle svoj namen spodbude.

 

Še izkušnja. En večer na teden obvezno preživimo skupaj. Lepo je, če ima študent-ka dovolj drugih večerov, da oblikuje svoj lastni program – tudi zabavo! Če študent pride v dom tik pred predavanji in odide takoj po njih, se lahko zdi, kakor da so vsi večeri polni domskih obveznosti. Bivanje od ponedeljka do petka seveda ostaja na stopnji močne spodbude, vsekakor pa je to klic k razmisleku.

 

Želimo si veliko pobud, odprtega dialoga, iskanja novih dejavnosti znotraj pravilnika, možnosti je veliko!

 

Vedno je mogoče prositi za pogovor s komerkoli od vodstva.

 

Posebno mesto imajo individualni pogovori, ki so del osebnostne rasti. Ti pogovori s psihosocialno svetovalko ali z duhovnim voditeljem so na voljo vsem, ki to želijo. Pogovori s študenti in njihova osebna rast so prioriteta vodstva doma.

 

Študente v Domu sv. Ane spodbujamo, da bi se povezovali med seboj in si bili tudi v medsebojno študijsko pomoč. Posebej starejši študentje lahko veliko prispevajo k vživljanju v dom in delitvi različnih praks, ki olajšajo delo in pomnožijo rezultate nekega študija.

 

Izkušnje kažejo, da so fakultete le izhodiščno orodje za študijsko rast. Močne študijske rezultate lahko študentje dosežejo ob skupni podpori v domu in iskanju novih pristopov in motivov za radovednost. Zato bomo v naslednjem letu spodbujali študijske dejavnosti tudi znotraj doma.

 

Smo katoliški študentski dom. V tem smislu dajemo tudi podporo rasti v veri. Vera pa ni pogoj za vstop v naš študentski dom. Pogoj je pripravljenost prisostvovati in biti spoštljiv do vere v Jezusa Kristusa.

 

Veselimo se vas, življenja in vaših prizadevanj v naslednjem letu.

 

p. Bogdan Rus

Martina Perko

Kristina Puntar

Ne

Obiščite nas

Zelo veseli bomo, če nas obiščete v središču Kopra, si ogledate obnovljeni samostan in se ustavite v cerkvi. Z veseljem vas pričakujemo.

Dobrodošli!

Kako do nas?

Urnik bogoslužja

Nedelje:
9.00 in 11.00

Delavniki:
ob 19.00
(glej sprotni koledar)

zgodovina

Zgodovina frančiškanske prisotnosti v Kopru je dolga in sega v same začetke reda, saj so prvi bratje prišli v mesto že kmalu po Frančiškovi smrti. Leta 1229 ga je verjetno obiskal sv. Anton Padovanski in tukaj ustanovil prvo skupnost bratov ...


Preberi več