Bog = resnica.

Včasih se nam zdi, da ne vidimo tega, kar se dogaja pred našimi očmi. Še bolj pogosto pa smo presenečeni, kako nekdo vidi tako, spet drugi pa vidi drugače isto stvar, isti dogodek, pri katerem smo bili vsi prisotni. Kako nenavadno je to!

 

Res je, da ima vsak človek svoj način, kako vidi stvari. Nekateri celo ne vidijo, da kakšne stvari obstajajo; spet drugi pa vidijo in pripovedujejo o tem, kar se sploh ni zgodilo. Še celo sami si verjamejo, da se je nekaj zgodilo, čeprav se ni.

 

Načini, kako ljudje vidimo stvari, so res zanimivi in raznoliki. Toda zavedati se moramo, da smo lahko hvaležni Bogu, da sploh lahko spoznavamo stvari, kot so se zgodile. Spoznavati resnico pomeni, da vidim v globino stvari, vem, da stvari ne obstajajo samo na površini, ampak obstajajo globlje, povezane med seboj, in imajo svoj pomen. Bog nam je dal, da ta pomen odkrivamo.

 

Danes je hudo, ker nam je tehnična miselnost okrnila naš razum. Ne vidimo več pomena stvari, ampak samo še stvari brez pomena, takšne, kakršni pač obstajajo, brez povezave med seboj.

 

Zato so nekateri modri ljudje v zgodovini premišljevali, da mora v resnici človek najprej sprejeti Boga, potem pa lahko razume tudi druge stvari. Bog naredi v nas neko osnovo, da lahko sploh spoznavamo stvari take, kot so, da lahko spoznavamo stvari v njihovi preprostosti. Z drugo Besedo: Bog nam daje prepoznavati resnico.


 

41. V kakšnem smislu je Bog resnica?

214-217
231

         Bog je Resnica sama in kot takšen se ne vara in ne more varati. Bog "je luč in v njem ni nobene teme" (1 Jn 1,5). Večni Božji Sin, učlovečena Modrost, je bil poslan na svet, "da bi pričeval za resnico" (Jn 18,37).

Obiščite nas

Zelo veseli bomo, če nas obiščete v središču Kopra, si ogledate obnovljeni samostan in se ustavite v cerkvi. Z veseljem vas pričakujemo.

Dobrodošli!

Kako do nas?

Urnik bogoslužja

Nedelje:
9.00 in 11.00

Delavniki:
ob 19.00
(glej sprotni koledar)

zgodovina

Zgodovina frančiškanske prisotnosti v Kopru je dolga in sega v same začetke reda, saj so prvi bratje prišli v mesto že kmalu po Frančiškovi smrti. Leta 1229 ga je verjetno obiskal sv. Anton Padovanski in tukaj ustanovil prvo skupnost bratov ...


Preberi več