Oznanila za 24. nedeljo med letom C.

Oznanila za 24. nedeljo med letom C.

11. september 2022

 

Nedelja je središče življenja po veri. Ko se zberemo, se na zunaj pokaže tisto, kar se gradi v našem srcu. Postanemo očitna podoba Jezusa samega v svetu. Ker vidimo, kako težko je GRADITI SKUPNOSTI, ki bi bile zares polne resnice in spoštovanja lahko sklepamo, da je to res božje delo. Ko se skupnost zbere v Jezusovem imenu je to kot vstajenje od mrtvih, nekaj, kar bi v nas rado umrlo, oživi. Že mnogi svetniki so namreč rekli, da je potrebno umirati v sebi, če želimo graditi skupnost, v resnici pa to pomeni, da je treba pustiti, da nas Bog oživi, da bi gradili skupnost. Nedelja, dan vstajenja naj postane vedno bolj dejavna spodbuda na tej poti.

 

Mnogi se med tednom zbirate za MOLITVI PRED MAŠO V NAŠI CERKVI. To je eden izmed duhovnih temeljev, ki ga vedno znova utrjujemo. Hvala zvestim, ki se čutite za to poklicani! Prav tako je pomembna molitev doma. Upam, da vam kdaj v tempu življenja uspe oblikovati tudi molitev v vašem domu.

Če pa se želite pridružiti skupini, ki moli pred sveto mašo, pa vabljeni v cerkev pred sveto daritvijo ob 18.25.

 

Danes je tudi NEDELJA MLADIH. Mladi so eno od znamenj, da smo na poti svojega duhovnega življenja rodovitni. Mladih se veselimo, zanje molimo. Morda pa bi morali na kakšen način priti naproti tudi v izpovedovanju naše vere, naših pobožnostih, naših obhajanjih evharistije – da bi se mladi v tem še bolj prepoznali. Ne pozabimo moliti za naše mlade.

 

Tudi danes vabljeni po maši, da se srečamo in damo priložnost kratkemu lepemu pogovoru. Predlagam, da se zberemo v krogu in zastavimo dvotedensko vprašanje: KAJ MLADI DANES ŽE DOBREGA PRINAŠAJO V CERKEV? Pogovor nadaljujemo naslednji teden.

 

Velika hvala tistim, ki so PRIPRAVILI IN POSPRAVILI MAJHNO POGOSTITEV PO MAŠI. Vesel bi bil, če bi to lahko prevzeli skupaj a tako, da to ne bi motilo vaše nedelje. Vedno bo to srečanje ostalo preprosto, kratko, resnicoljubno. Če ste pripravljeni kdaj pripraviti prigrizek po maši vas vabim, da mi pišete na: bogdan.rus@rkc.si ali me ustavite po maši in se dogovorimo. Prosim, da vedno ostanemo v okvirih preprostega. Malo peciva in malo pijače, ki jo bomo priskrbeli mi. Vedno brez alkohola. To naj bo samo pozornost in spodbuda, da si pogledamo v oči in se še na kratko opogumimo za teden, ki sledi.

 

V sredo je dvojni praznik. Je PRAZNIK POVIŠANJA SVETEGA KRIŽA, ki je tudi praznik frančiškanov v Sloveniji, pa tudi MOLITVENI DAN CERKVA ZA MIR V UKRAJINI. Molitev tega dneva bomo namenili ukrajinskemu narodu. Prosili bomo njegovega zavetnika sv. nadangela Mihaela, da bi varoval, pa tudi sv. Nikolaja, zavetnika Rusije, da bi pomiril.

 

V četrtek je PRAZNIK ŽALOSTNE MATERE BOŽJE. Ta starodavni praznik nas še močneje spominja na skrivnost križa v našem življenju.

 

V soboto obhajamo čudovit praznik VTISNJENJA RAN SV. FRANČIŠKU. Ta dan je zame še posebej dragocen, saj sem na ta dan leta 2005 prejel zakrament duhovniškega posvečenja.

 

Najlepše se vam zahvaljujem za MAŠNE NAMENE. Hvala, ker skrbite, da se v naši cerkvi evharistične daritve stalno opravljajo. Hvala tudi tistim, ki razumete, da maša ne more biti na točno določen termin. Pri vseh mašah molimo za vse rajne. Vi lahko darujete za mašo na dan blizu obletnice, mašo pa sami obiščete na določen spominski dan, kar ravno tako izpolni dolžnost do naših rajnih. Lepo je, če darujemo tudi za potrebe živih, potrebe naših družin, cerkve, domovine … Bog naj vam v obilni meri povrne in usliši vaše prošnje.


 

p. Bogdan Rus

Koper, 11. september 2022

Obiščite nas

Zelo veseli bomo, če nas obiščete v središču Kopra, si ogledate obnovljeni samostan in se ustavite v cerkvi. Z veseljem vas pričakujemo.

Dobrodošli!

Kako do nas?

Urnik bogoslužja

Nedelje:
9.00 in 11.00

Delavniki:
ob 19.00
(glej sprotni koledar)

zgodovina

Zgodovina frančiškanske prisotnosti v Kopru je dolga in sega v same začetke reda, saj so prvi bratje prišli v mesto že kmalu po Frančiškovi smrti. Leta 1229 ga je verjetno obiskal sv. Anton Padovanski in tukaj ustanovil prvo skupnost bratov ...


Preberi več