Učlovečenje (85)

Gotovo ste že prejeli kdaj od koga kakšen dober nasvet. Morda je bil ta nasvet zelo moder in premišljen. Toda tega nasveta nismo mogli sprejeti. Nekaj se je v nas upiralo. Posebej je to videti pri mladih, ki še niso dozoreli v svojem življenju. Zelo težko sprejmejo nasvet nekega starejšega človeka, če pa ga že sprejemajo pa ga zelo težko ponotranjijo, kar pomeni, da spoznanja nekega modrega človeka zelo težko vgradijo v svoje razmišljanje in svoje ravnanje. Zakaj je tako? 

 

To je zato, ker si ljudje po pravici želimo, da bi nas v življenji vodil nekdo, ki je sposoben z nami nositi naš križ življenja. Ko nam namreč nekdo reče, da naj upoštevamo njegovo modrost se nam zdi, da tej modrosti nekaj bistvenega manjka. Manjka skupna točka med njegovim in mojim življenjem. Čisto nekaj drugega namreč je, če nas v življenju nekdo poučuje, ali pa nas je pripravljen v življenju spremljati. Spremljati drugega človeka namreč pomeni, da hodimo po poti življenja z njim in sprejmemo tudi nepredvidene zaplete in bolečine. Zadošča že, če vidimo, da drugi človek zvesto in dosledno živi svoje lastno življenje in križe, ki pridejo na pot njegovega življenja. Danes se včasih ljudje povezujejo med seboj na temelju slabega, kar so doživeli skupaj. Tudi na temelju pretekle zlorabe, prizadetosti in nesreče. To včasih povzroči, da še globlje zabredejo v težave. Toda te skupne točke sočutja si tako zelo ljudje želimo, pa četudi bi bilo skupna točka čutenja v neče bolečem ali celo slabem. 

 

Jezusovo učlovečenje je ravno ta skupna točka. On je res postal nekdo izmed nas, po življenjski poti nas je začel spremljati in nam je pokazal, da je pripravljen sprejeti križ življenja v vsej moči in intenzivnosti. Tako njegovo učlovečenje ni samo čudež, da je Bog postal človek, ampak je predvsem veliko znamenje ljubezni, da nas je božji Sin pripravljen v življenju ne samo poučevati ampak predvsem spremljati. 

 

85. Zakaj je Božji Sin postal človek? 

Zaradi nas ljudi in zaradi našega zveličanja si je Božji Sin v naročju Device Marije po delovanju Svetega Duha privzel meso. Nas grešnike je hotel spraviti z Bogom, nam oznaniti njegovo neskončno ljubezen, biti za nas vzor svetosti in nas napraviti "deležne božje narave" (1 Pt 1,4).

Obiščite nas

Zelo veseli bomo, če nas obiščete v središču Kopra, si ogledate obnovljeni samostan in se ustavite v cerkvi. Z veseljem vas pričakujemo.

Dobrodošli!

Kako do nas?

Urnik bogoslužja

Nedelje:
9.00 in 11.00

Delavniki:
ob 19.00
(glej sprotni koledar)

zgodovina

Zgodovina frančiškanske prisotnosti v Kopru je dolga in sega v same začetke reda, saj so prvi bratje prišli v mesto že kmalu po Frančiškovi smrti. Leta 1229 ga je verjetno obiskal sv. Anton Padovanski in tukaj ustanovil prvo skupnost bratov ...


Preberi več