Oznanila 10. nedelje med letom 2023.

Nedelja je dan zbora Cerkve. Tudi to, da se odzovemo božjemu klicu je nek način VSTAJENJE OD MRTVIH.  V tem, ko opuščamo življenje, ki je v nas zakrknilo in napredujemo v življenju, ki je polno, posnemamo Gospoda v njegovih dejanjih. V nedeljo pa se pri maši k temu spodbujamo. Ne samo duhovnik – vsi smo s svojo prisotnostjo znamenje lepote življenja.

 

Ponovno vabljeni na NEDELJSKO ŠOLO, torej katehezo in srečanje ob kavi. Potem ko smo prejšnjo nedeljo obhajali nedeljo Svete Trojice, pa bomo to nedeljo premišljevali, kako ta resnica postaja dejavna med nami. Srečanje po maši je zares pomemben trenutek naše rasti v veri. 

 

Hvala vam, ker tako zelo zavzeto pojete in tudi drugače SODELUJETE PRI BOGOSLUŽJU. Želim si, da bi bili na tej poti vere vse bolj ustvarjalni. Najbolj pomembno je, da s sodelovanjem vsak na svoj način gradimo krepka bogoslužja.

 

V torek JE PRAZNIK SVETEGA ANTONA PADOVANSKEGA. V naši cerkvi je po navadi še posebej slovesno. Ta torek bomo obhajali sveto mašo skupaj s študenti. Ob 19. uri bo SPOKORNO BOGOSLUŽJE, kakor je že navada. Potem bo priložnost za spoved. Ob 20. uri bo sveta maša. Pri maši bomo počastili Boga, ki nam je dal SVETEGA ANTONA ZA ZGLED. Po maši bomo v kapeli svetega Antona molili litanije in blagoslovili otroke, antonove kruhke in lilije. Po maši se v atriju skupaj poveselimo. Vesel bi bil, če bi lahko za ta dogodek prinesli s seboj DOMAČE DOBROTE, ki jih boste pripravili. Dobrote bomo pred mašo zbrali v galeriji.

 

V soboto in nedeljo v Kopru poteka FORUM ZA DIALOG IN MIR NA BALKANU. Da bi lahko vstopili v dialog, je potrebna pripravljenost. Tudi pri nas se bomo pripravili na te dneve. Za nas bo sveti Frančišek zgled dialoga.

 

V sredo, 14. junija, bom pri sveti maši in po njej spregovoril O SVETEM FRANČIŠKU, KI JE BIL RAD KATOLIČAN.

 

V četrtek, 15. junija, bom pri večerni maši ob 19. uri spregovoril O SVETEM FRANČIŠKU, KI JE RAD BIL BRAT.

 

V petek, 16. junija, bom pri večerni maši ob 19. uri spregovoril o Jezusovemu srcu; po sveti maši pa bom spregovoril O SVETEM FRANČIŠKU, KI JE RAD STOPAL V DIALOG.

 

V soboto, 17. junija, bom pri sveti maši ob 19. uri spregovoril o SVETEM FRANČIŠKU, KI JE SOBIVAL Z DRUGIMI VERAMI. Po maši bo tudi to soboto pobožnost k sveti Ani z molitvijo večernic in procesijo.

 

Te dneve vabljeni, da se udeležite srečanj, ki bodo potekala v okviru tega srečanja. Takole napovedujejo: 

V soboto, 17. junija, bo torej v Kopru ob 10. uri dopoldne v dvorani sv. Frančiška Forum za dialog in mir na Balkanu, popoldne ob 17.00 bo v Taverni kulturno srečanje Mladi za mir, ob 21.00 pa bo v koprski stolnici slavnostni koncert. Naslednji dan, v nedeljo, 18. junija, ob 10.00 bo slovesna sveta maša v koprski stolnici, ki jo bo ob somaševanju domačega škofa Jurija in drugih škofov iz Slovenije in tujine ter duhovnikov daroval nj. em. kardinal Pietro Parolin, državni tajnik, predstavnik papeža Frančiška, vodja delegacije in aktivni udeleženec.

 

V nedeljo, 18. junija, PRI SVETI ANI NE BO SVETE MAŠE. Povabljeni smo, da vsi skupaj odidemo v stolnico in tam darujemo sveto mašo s predstavnikom papeža. To je tudi lepa priložnost za našo povezanost. Ko se bomo srečali naslednjo nedeljo, 25. junija, se bomo lahko pogovorili o naših vtisih. Upam, da jih v teh dneh zberete čim več.

 

Nekaj vas je zaprosilo za PARKIRANJE NA NAŠEM DVORIŠČU. Prosim, oglasite se po sveti maši. To nedeljo so nastopile nepredvidene tehnične težave. Upam, da jih v kratkem rešimo.

 

Vsake toliko časa pristopi do mene kdo in mi pripoveduje ZANIMIVE ZGODBE O PRETEKLOSTI. O zaporu, ki je bil v tej stavbi; o p. Atanaziju, ki je deloval tukaj, in o drugih pomembnih trenutkih zgodovine. Zelo bom hvaležen, če boste lahko kakšne podatke preverili in zapisali ter mi jih izročili, saj je vse to zelo dragoceno.

 

Hvala vam, KER DARUJETE, da se lahko naše življenje krepi. Na žalost nam je oblast tako zelo zvišala davke, da od letošnjih darov vernikov ni ostal niti en €. Hvala vam, ker ste tako velikodušni, da smo pokrili vsaj to. Resnično čutim vašo naklonjenost.

 

Najvažneje je, da skupaj rastemo v veri. Hvala vam za vsako vašo molitev in vsako dejanje v veri. To kaže pot naprej!

 

Koper, 11. junij 2023

 

p. Bogdan Rus

Obiščite nas

Zelo veseli bomo, če nas obiščete v središču Kopra, si ogledate obnovljeni samostan in se ustavite v cerkvi. Z veseljem vas pričakujemo.

Dobrodošli!

Kako do nas?

Urnik bogoslužja

Nedelje:
9.00 in 11.00

Delavniki:
ob 19.00
(glej sprotni koledar)

zgodovina

Zgodovina frančiškanske prisotnosti v Kopru je dolga in sega v same začetke reda, saj so prvi bratje prišli v mesto že kmalu po Frančiškovi smrti. Leta 1229 ga je verjetno obiskal sv. Anton Padovanski in tukaj ustanovil prvo skupnost bratov ...


Preberi več