Oznanila za cvetno nedeljo 24.

Oznanila za cvetno nedeljo 2024.

 

Nedelja je steber naše vere. Je način, kako vstopati v lepoto tega, kar je težko izraziti z besedami. OB NEDELJAH SE ZBIRAMO IN IZKUŠAMO MOČ VSTAJENJA ter izkušamo Božjo ljubezen. Na veliko noč bomo ta temelj naše vere praznovali najbolj slovesno; na cvetno nedeljo pa praznujemo to lepoto Božje prisotnosti ob poslušanju pasijona. Gospod nas posvečuje, da postajamo občestvo svetosti.

 

Maše ob 9. in 11. uri bomo začeli pri vodnjaku v samostanskem atriju. BLAGOSLOVILI BOMO ZELENJE in poslušali evangelij o Jezusovem vstopu v Jeruzalem.

 

Vsi štirje odlomki Božje besede te nedelje so izjemno bogati. POSLUŠAJMO BOŽJO BESEDO, PREDVSEM EVANGELIJ, s čistim srcem in predanostjo. Kdor med pasijonom ne more stari lahko sedi. Vsakdo lahko presodi sam. Po maši ne bo NEDELJSKE ŠOLE S KATEHEZO IN SREČANJEM. Nadaljujemo na belo nedeljo.

 

Cvetna nedelja je začetek VELIKEGA TEDNA. V njem doživljamo vse, kar nam Bog želi sporočiti. Prosim vas, da si vzamete bogoslužja velikega tedna kot pomembno osebno nalogo. Pokličite še koga, ki v veri omaguje ali bi v naglici življenja preprosto pozabil, da je ta teden zares središče našega leta. PROSIM VAS, BODITE VI VABILO K BOGOSLUŽJU. Naj ljudje po vašem navdušenju spet najdejo pot v cerkev. Ta teden se dogajajo velike stvari!

 

V PONEDELJEK, 25. 3., BO SVETA MAŠA ob 19. uri. Pred njo bo izpostavljeno najsvetejše ter pobožnost z litanijami.

 

V torek, 26. 3., bo ob 19. uri SPOKORNO BOGOSLUŽJE. Nato bo možnost za spoved. OB 20. URI BO SVETA MAŠA, ki jo pripravljajo študentje, vabljeni vsi verniki.

 

Skozi ves teden bom na voljo za SVETO SPOVED. Najbolje je, da me pokličete in se napoveste. Z veseljem vas bom sprejel. V torek, sredo, četrtek in petek bom v cerkvi gotovo ob 9., 15. in ob 17. uri. Upam, da si boste lahko privoščili temeljito sveto spoved, da boste velikonočno tridnevje pričakali zares veseli.

 

V sredo zvečer zaključujemo postni čas. VELIKI ČETRTEK JE VELIKI SLOVESNI PRAZNIK. Ta dan ni posta. Če je le mogoče se udeležimo svete maše, ko je spomin zadnje večerje. Po sveti maši bomo Jezusa nesli v ječo in razkrili oltarje. To je znamenje, da je Jezus povsem predan svojemu Očetu in je stopil v trpljenje. Oltarje bomo razkrivali med MOLITVENO URO V JEČI.

 

Na veliki četrtek ob 9.30 je KRIZMENA MAŠA v konkatedrali v Novi Gorici. Vsaj v molitvi se pridružimo tudi temu bogoslužju.

 

Na veliki petek bo KRIŽEV POT OB 15. URI. Po križevem potu bo SPOKORNO BOGOSLUŽJE in možnost spovedi.

 

NA VELIKI PETEK ZVEČER ob 19. uri bo SPOMIN JEZUSOVE SMRTI. Prisluhnili bomo pasijonu in počastili Jezusa, ki se je izročil za nas v smrt, da bi mi živeli. Po obredu bo molitvena ura v Božjem grobu.

 

Na veliko soboto bomo ob 6. uri zjutraj v samostanskem atriju pri vodnjaku blagoslovili VELIKONOČNI OGENJ. Lahko prinesete sveče in blagoslovljeni ogenj odnesete domov. Nekdaj so na veliko soboto s tem ognjem prižgali štedilnike in z njim kuhali velikonočne dobrote. Danes naj blagoslovljeni ogenj ostane simbol posvečenja naše družine.

 

Vabim vas, da se enkrat v dnevu velike sobote udeležite MOLITVE V BOŽJEM GROBU. Vesel bom, če se boste lahko vpisali v seznam v zakristiji.

 

BLAGOSLOV VELIKONOČNIH JEDI bo v naši cerkvi ob 15., 16. in 17. uri. Po blagoslovu jedi obiščemo Božji grob. Moč blagoslova naj se pokaže na naših medsebojnih odnosih. Čeprav so jedila blagoslovljena že v soboto, jih pojemo šele v NEDELJO PRI NEDELJSKEM ZAJTRKU.

 

V soboto, 30. marca, ob 19. uri bomo obhajali osrednjo sveto mašo celega leta. Ta sveta maša je kot pot, ki pelje IZ SMRTI V ŽIVLJENJE. Ko bomo poslušali Božjo besedo, kar 9 odlomkov, bomo tako v duhu SKUPAJ Z JEZUSOM prešli iz smrti v življenje. To je bedenje ob Gospodu, ki vstaja od mrtvih. S seboj prinesete sveče. Manjša skupina bogoslužnih sodelavcev začne s procesijo pri velikonočnem ognju, vsi ostali pa počakajo v cerkvi na luč, ki prihaja. Po drugem klicu KRISTUSOVA LUČ, prižgemo tudi svoje sveče.

 

V soboto ne bo običajne pobožnosti k sveti Ani. Nadaljujemo na soboto pred BELO NEDELJO, ko bomo pobožnost še poživili, zato vas vabim, da se zberemo v velikem številu.

 

Na VELIKO NOČ GOSPODOVEGA VSTAJENJA bosta maši ob 9. in 11. uri. Mašo ob 9. uri bomo začeli v Božjem grobu. Od tam bo procesija, ko bomo nesli vstalega zveličarja in se zahvalili za milost odrešenja.

 

Zelo veliko mi pomeni, če se lahko poleg srečevanja ob oltarju Z VAMI SREČAM TUDI ZUNAJ CERKVE. Po maši na veliko noč bi vam rad segel v roke in vam zaželel blagoslova ob prazniku Jezusovega vstajenja.

 

Na VELIKONOČNI PONEDELJEK bodo svete maše ob 9. in 11. uri.

 

Na veliki četrtek, petek, soboto in nedeljo NE VELJAJO OBIČAJNI RAZPOREDI ZA BRANJE. Bralci se vpišejo v zakristiji.

 

Hvala vsem, ki ste te velikonočne dni S POŽRTVOVALNOSTJO ČISTILI CERKEV IN PRIPRAVLJALI BOGOSLUŽJA. Delo, ki ga tako skupaj opravimo gradi skupnost in krepi naše medsebojne odnose. Velikokrat preko dela za pripravo bogoslužij spoznavamo nekatera sporočila vere, ki jih sicer morda spregledamo. Vedno ste vabljeni prav vsi, da vsaj malo časa darujete za pripravo praznovanj.

 

V naslednjih tednih je ŠE NEKAJ PROSTIH TERMINOV za svete maše.

 

HVALA VAM ZA VAŠE DAROVE. Za vaše darove sem izjemno hvaležen in vidim v njih dejanja vere, saj so velika pomoč pri našem skupnem delovanju. Naj vam Bog povrne!

 

Želim vam, da bi tudi VAŠI BOLNI IN OSTARELI DOMA začutili moč velikonočnega veselja. Upam, da jim boste lahko to moč prenesli z živo vero. Zvok iz naše cerkve lahko spremljajo tudi preko naše spletne strani.

 

Hvala vam za vse vaše SODELOVANJE PRI SVETIH MAŠAH. Lepo mi je, ker se vedno bolj sliši tudi ljudsko petje. Naj bo tudi petje pesmi in bogoslužni odgovori znamenje naše povezanosti. Da bi lažje sodelovali prikazujemo tudi nekatera besedila. Vse to zato, da bi še bolj zavestno sodelovali.

 

Vesel sem, da skupaj rastemo v veri. Jezus Kristus je naša moč.

 

p. Bogdan Rus

24. 2. 2024

Obiščite nas

Zelo veseli bomo, če nas obiščete v središču Kopra, si ogledate obnovljeni samostan in se ustavite v cerkvi. Z veseljem vas pričakujemo.

Dobrodošli!

Kako do nas?

Urnik bogoslužja

Nedelje:
9.00 in 11.00

Delavniki:
ob 19.00
(glej sprotni koledar)

zgodovina

Zgodovina frančiškanske prisotnosti v Kopru je dolga in sega v same začetke reda, saj so prvi bratje prišli v mesto že kmalu po Frančiškovi smrti. Leta 1229 ga je verjetno obiskal sv. Anton Padovanski in tukaj ustanovil prvo skupnost bratov ...


Preberi več