Oznanila za 5. postno nedeljo 2024.

Na tiho nedeljo se začenja čas v letu, ko se poglabljamo v največjo skrivnost naše vere – v križ. Križ bo pred našimi očmi postajal iz znamenja prekletstva znamenje odrešenja. Kdo zmore kaj takega razen Boga? Nam pa, ki živimo danes in verujemo v Kristusa ti dnevi, posebej nedelje, že naznanjajo DAN GOSPODOVEGA VSTAJENJA.

DANES JE DAN ZAKRAMENTA SPRAVE. Dopoldne bodo potekala predavanja odpuščanju, popoldne pa bo mogoče ta zakrament tudi sprejeti. Od 14 do 17. ure bom na voljo v spovednici.

Ker je današnji dan že zelo bogat s pomenom NE BO REDNE KATEHEZE po sveti maši. Tako bo tudi naslednjih 14. dni. Naslednjič bo kateheza na belo nedeljo.

Ob 17. uri začnemo v naši cerkvi KRIŽEV POT PO ULICAH KOPRA.

Nedeljsko bogoslužje je naše osrednje srečanje. Ob njem raste in se krepi naša vera. Hvala vam, ker S PETJEM IN GLASNIM SODELOVANJEM krasite bogoslužje. To se bo še posebej pokazalo v naslednjih dneh, ko bo sodelovanja več.

Če želite, lahko OPRAVITE SVETO SPOVED ŽE TA TEDEN. Ko boste tukaj, lahko pozvonite pri samostanskih vratih. Spovedoval bom tudi pred sveto mašo, a ker sem sam bo takrat prišlo na vrsto zelo malo ljudi. Se veselim srečanja z vami.

V torek je PRAZNIK SV. JOŽEFA. V torek zvečer se bomo zbrali ob 19. uri. Da ne bo koga zmedlo, bomo dnevni urnik ohranili tak, kot je. Ob 19. uri se bomo zbrali in bo spokorno bogoslužje s pripravo na spoved. Nato bo mogoče prejeti zakrament svete spovedi do 20. ure, ko bo sveta maša. Sveto mašo bodo oblikovali študentje. Vabljeni vsi.

V torek začenjamo tudi TEDEN DRUŽINE. Do 25. marca bomo molili za naše družine, ki gotovo lahko dobijo lepo podporo s strani občestva cerkve.

V petek 22. marca bo SPOVEDNI DAN kot odmev radijskega misijona. Spovedoval bom skozi celoten dan. Če me ne bo v cerkvi pozvonite na samostanskem zvoncu. Z veseljem vas bom sprejel.

Ta dan bomo tudi PRIPRAVLJALI PROSTORE ZA VELIKO NOČ. Ob 16. uri se bomo zbrali in uredili galerijo ter druge prostore, da bodo pripravljeni za velikonočno praznovanje.

BRANJE BERIL VELIKONOČNE VIGILIJE in pogovor ob njih bo tokrat ob 17.30. Zbrali se bomo v Monaldovi dvorani in prebrali 6. berilo velikonočne vigilije iz knjige preroka Baruha.

V petek ob 18.15 bomo molili križev pot. Ob 19. uri pa bo sveta maša. Ta petek je po izročilu posvečen ŽALOSTNI MATERI BOŽJI.

Dodatno bomo UREJEVALI PROSTORE ZA VELIKO NOČ v soboto 23. 3. ob 10. uri. Pripravili bomo božji grob in druge potrebne stvari. Prisrčno vabljeni, da se odzovete na enega od obeh terminov. Tako bo to velikonočno praznovanje vse bolj naše.

Naslednja nedelja je CVETNA NEDELJA GOSPODOVEGA TRPLJENJA. Zbrali se bomo v atriju samostana (ob primeru dežja v hodniku) in bomo blagoslovili oljke in drugo zelenje. Nato bomo šli v procesiji v cerkev. Med mašo bomo poslušali Pasijon našega Gospoda Jezusa Kristusa, ki ga bom bral, kot posebej dragocen del božje besede. Kljub dolžini besedila ste povabljeni, da stojite, če kdo ne bi zmogel pa seveda lahko sedi. Naj bo poslušanje pasijona zares tako pozorno, da bo okrepilo našo vero.

Pred nami so VELIKANSKI DNEVI NAŠE VERE. Prosim vas, da si resnično vzamete čas za sveto mašo velikega četrtka, obred velikega petka, velikonočno vigilijo ter velikonočno mašo s procesijo. Vsaka druga pobožnost mora v teh dneh odstopiti mesto osrednjemu bogoslužju. Naj vse to okrepi našo vero in nas še bolj poveže v skupnost.

Hvala vam, ker darujete ZA SVETE MAŠE KAKŠNE 14 DNI VNAPREJ, da je mogoče lepo voditi seznam. Priporočam se vam tudi v prihodnje. S svojim darom podpirate naše življenje, da vsak dan v našem svetišču slavimo Gospoda.

HVALA VAM ZA VAŠE DAROVE. Bogu se zahvaljujem za vašo darežljivost in naklonjenost.

V naslednjem tednu se bomo POGOVORILI GLEDE SODELOVANJA pri svetih mašah velikonočnega tridnevja. Obrnite se name.

Vedno vabljen kdo, ki je pripravljen sodelovati S PETJEM, BRANJEM POBIRANJEM DAROV in drugimi opravili. Zelo bi vam bil hvaležen za to. Vse prosim, da za molite za bralce, ministrante, pevce, in vse druge, ki pri bogoslužju še posebej dejavno sodelujejo. Naše dejavno sodelovanje pri maši naredi bogoslužja še bolj živa.

NA PORTI LAHKO PREVZAMETE NAVODILA za parkiranje. Upam, da parkiranje pri sosedih poteka dobro. Resnično prosim za pazljivost, da bomo lahko to možnost dolgo uporabljali.

V tem tednu bodo v stolnici trije VRHUNSKI KONCERTI: V sredo, ob 20.00 zbor Dekor iz Ljubljane, Postne pesmi. V soboto ob 20.00, simfonični orkester Slovenske filharmonije, zbor in solisti: Faurejev Requiem, v nedeljo ob 20.00 orkester in zbor, Pergolesi: Stabat Mater Dolorosa. Tudi kultura govori o lepoti Boga in vere vanj.

p. Bogdan Rus

17. marec 2024.

Obiščite nas

Zelo veseli bomo, če nas obiščete v središču Kopra, si ogledate obnovljeni samostan in se ustavite v cerkvi. Z veseljem vas pričakujemo.

Dobrodošli!

Kako do nas?

Urnik bogoslužja

Nedelje:
9.00 in 11.00

Delavniki:
ob 19.00
(glej sprotni koledar)

zgodovina

Zgodovina frančiškanske prisotnosti v Kopru je dolga in sega v same začetke reda, saj so prvi bratje prišli v mesto že kmalu po Frančiškovi smrti. Leta 1229 ga je verjetno obiskal sv. Anton Padovanski in tukaj ustanovil prvo skupnost bratov ...


Preberi več