Veroizpovedni obrazci

Pred 14 dnevi smo govorili o obrazcih vere. To so tiste oblike izpovedovanja vere, ki so se ustalile skozi stoletja in so od vseh sprejete oblike izražanja vere. Danes morda bolj kot kdajkoli v zgodovini poudarjamo potrebo po tem, da bi bili ti obrazci res edinstveni ー se pravi, da bi izražali samo nam lastno vero. Če želimo izraziti kaj takega, molimo o svojih besedah. Obrazci vere pa so pomembni, ker kažejo na to, da imamo nakaj skupnega v svojih izražanjih vere. Danes se zdi, da moramo drug drugega pustiti samo pri miru, ko gre za vprašanja notranjosti in duhovnosti, kristjani pa poudarjamo, da je vsak človek edinstven, ampak imamo vseeno nekaj skupnega.

 

Med obrazci vere imajo posebno mesto veroizpovedni obrazci. To so tiste oblike izpovedovanja, ki izražajo vsebino naše vere.

 

Ko so kristjani šli oznanjat evangelij vsemu svetu so se srečali z izzivi, kako razložiti vero ljudem, ki niso bili iz njihove kulture, predvsem tistim, ki niso poznali stare zaveze in judovskega okolja ter so drugače razmišljali kot oni. Predvsem se je to zgodilo ob srečanju z grško antično filozofijo.

 

Takrat so kristjani začeli sestavljati obrazce, da bi povedali, kaj sploh verujejo – kakšna je vsebina naše vere. In to, kar so kristjani v prvih časih uporabljali za to, da bi razložili vero drugim pomaga danes nam. Danes mi potrebujemo izražanje vere na določen, urejen in sistematičen način.

 

Veroizpoved ne more v celoti povedati, kaj je tisto, kar v resnici verujemo. Lahko pa izrazi glavne poudarke ob katerih se navdihujemo. Zato pri maši, potem ko smo poslušali božjo besedo in razmišljali ob pridigi, izpovemo še veroizpoved. Vsakdo izmed nas ve, kaj te besede pomenijo osebno. Nas vse pa te besede družijo v skupnost, ki se zbira okoli enega Boga.

 

33. Kaj so veroizpovedni obrazci?

185-188

192,197

         Veroizpovedni obrazci so razčlenjeni obrazci, ki jim pravimo tudi »Izpovedi vere« ali »Credo«, s katerimi je Cerkev od vsega začetka izražala in predajala naprej svojo vero v kratkih in za vse vernike obvezujočih obrazcih.  

Obiščite nas

Zelo veseli bomo, če nas obiščete v središču Kopra, si ogledate obnovljeni samostan in se ustavite v cerkvi. Z veseljem vas pričakujemo.

Dobrodošli!

Kako do nas?

Urnik bogoslužja

Nedelje:
9.00 in 11.00

Delavniki:
ob 19.00
(glej sprotni koledar)

zgodovina

Zgodovina frančiškanske prisotnosti v Kopru je dolga in sega v same začetke reda, saj so prvi bratje prišli v mesto že kmalu po Frančiškovi smrti. Leta 1229 ga je verjetno obiskal sv. Anton Padovanski in tukaj ustanovil prvo skupnost bratov ...


Preberi več