Jezus Kristus (83)

Ko premišljujemo o Jezusu Kristusu, se poskušamo vprašati, kaj to pomeni za naše življenje. Apostoli so v prvih časih krščanstva želeli razložiti vsem, kdo je ta, ki ga predstavljajo svetu in deluje v njihovih življenjih. To je Jezus Kristus, ki je njihov odrešenik, človek in Bog. Kaj bi lahko to pomenilo nam, ki živimo 2000 let po Kristusu?

 

Jezus Kristus nam kaže, da so najboljše stvari v življenju predvsem velik dar in kaže nam na razliko med tem, kako iskati nadnaravnost, presežnost, ki se včasih zaradi naše človeške omejenosti prelevi v iskanje magičnosti. Da je Jezus božji sin je največji dar. Tudi mi smo namreč božji sinovi na svoj način. Božje posinovljenje je najlepši dar, ki ga človek lahko prejme. Odtod prihaja človekovo dostojanstvo, iz tega črpamo moč, da si prizadevamo za dobro in krepimo medsebojno spoštovanje. Tukaj se rojeva moč, da delamo za mir.

 

Bog nas zelo spoštuje. Ker nam je dal Jezusa Kristusa vemo, da nas vabi v samo središče Svete Trojice, da bi bili deležni popolnega miru in veselja. Krepimo svoje življenje in izražajmo svojo vero v ljubezni do bližnjega. Jezus nam ni oznanil evangelija zato, da bi iskali izredne dogodke, ampak zato, da bi v preprostih dogodkih našega življenja videli veliko spoštovanje Boga do nas. Kar izpovedujemo v Jezusu Kristusu doživljamo tudi sami v svojem življenju.

 

83. V kakšnem pomenu je Jezus "edinorojeni Božji Sin"?

Jezus je to v edinstvenem in popolnem pomenu. Pri krstu in spremenitvi na gori Očetov glas označuje Jezusa kot svojega "ljubljenega Sina". Ko Jezus označuje sam sebe kot Sina, ki "pozna Očeta" (Mt 11,27), potrjuje svoje edinstveno in večno razmerje do Boga Očeta. Jezus je "edinorojeni Božji Sin" (1 Jn 2,23), druga oseba Trojice. Je središče apostolske pridige: apostoli so "videli njegovo slavo, ki jo ima po Očetu kot edinorojeni Sin" (Jn 1,14).

Obiščite nas

Zelo veseli bomo, če nas obiščete v središču Kopra, si ogledate obnovljeni samostan in se ustavite v cerkvi. Z veseljem vas pričakujemo.

Dobrodošli!

Kako do nas?

Urnik bogoslužja

Nedelje:
9.00 in 11.00

Delavniki:
ob 19.00
(glej sprotni koledar)

zgodovina

Zgodovina frančiškanske prisotnosti v Kopru je dolga in sega v same začetke reda, saj so prvi bratje prišli v mesto že kmalu po Frančiškovi smrti. Leta 1229 ga je verjetno obiskal sv. Anton Padovanski in tukaj ustanovil prvo skupnost bratov ...


Preberi več