Oznanila za 6. velikonočno nedeljo 2024

Nedelja nas krepi v dobrem. Med tednom smo velikokrat prisiljeni dati prednost stvarem, ki nas mečejo s tira, nedeljo pa varujemo kot dan dostojanstva. Ker je to dan v katerem slavimo VSTAJENJE OD MRTVIH in JEZUSA KRISTUSA, ki je prvorojeni od vstalih od mrtvih, naše praznovanje nedelje ni samo čas, ko se naše življenje umiri, ampak se nahranimo z resnično hrano za božje kraljestvo.

 

Tudi danes po sveti maši bo kateheza. Tokrat O UČLOVEČENJU (85). Velikokrat srečujem ljudi, ki v svojih osebnih stiskah naletijo na ista vprašanja, ki jih po sveti maši obravnavamo sistematično. Zato mi je ta del našega srečanje še pomembnejši.

 

Srečanje po maši ni la kava, AMPAK JE PREDVSEM PRILOŽNOST, da se še srečamo, se opogumimo za teden, ki je pred nami in gremo nato domov v svoja domača praznovanja. Vsakdo je dobrodošel!

 

Zelo sem vam hvaležen, če pri mašah glasno odgovarjamo, SODELUJEMO, pojemo in tako dejavno pokažemo, da na vse načine poskušamo darove bogoslužja. Lepo branje in ministriranje je res velik božji dar.

 

V ponedeljek, torek in sredo so tako imenovani prošnji dnevi, ki jih po izročilu obhajamo pred praznikom GOSPODOVEGA VNEBOHODA. Molimo doma, da se bomo poglobili v skrivnost božjega delovanja v naši sredi. V torek in sredo bomo molili tudi v cerkvi.

 

V torek bo ob 19. uri pobožnost V ČAST SVETEMU ANTONU PADOVANSKEMU, nato spraševanje vesti in nato ob 20. uri sveta maša, ki jo oblikujejo študentje. Vabljeni, da se srečamo pri tej sveti maši. Študentske svete maše so lepa priložnost, da molimo za mlade.

 

V četrtek bo slovesni praznik GOSPODOVEGA VNEBOHODA. Maša bo zvečer ob 19. uri. Prisrčno vabljeni, da se zberemo in počastimo od mrtvih vstalega Gospoda, ki je šel v nebo, da bi mi prejeli Svetega Duha.

 

V petek je dan, ko se zberemo z redovniki FRANČIŠKOVEGA SVETNEGA REDA. Prisotni bodo že pri sveti maši, nato pa na srečanju v Monaldovi dvorani. Podprimo te redovnike z molitvijo in premislimo, če nas Bog morda ne kliče v svojo službo.

 

V soboto bomo zvečer pred sveto mašo molili SERAFINSKI ROŽNI VENEC, po sveti maši pa se bomo zbrali za oltarjem in nato v procesiji zapeli litanije sveti Ani. To je trenutek, ko si želimo počastiti sveto Ano in tudi okrepiti našo pripadnost temu lepemu svetišču v katerem se zbiramo.

 

Naslednja NEDELJA JE 7. VELIKONOČNA. Ta nedelja je tudi nedelja družbenega obveščanja. Mediji igrajo pomembno vlogo v naših življenjih. Smiselno je moliti, da bi mediji v nas krepili občutek za resnico.

 

Če je le mogoče vsako nedeljo napišem RAZMIŠLJANJE IN GA OBJAVIM PRED NEDELJSKIM BOGOSLUŽJEM. To razmišljanje je kot priprava na bogoslužje. Odlično bi bilo, če bi to razmišljanje prebrali, saj boste gotovo še lažje vstopili v skrivnost božje besede. Na voljo so tudi druga razmišljanja in priprave (Magnificat, Božja beseda danes itd., ali pa drugje), ki nas ravno tako lahko pripravijo na nedeljo, ki prihaja, da smo še bolj zavestno vključeni v bogoslužje.

 

Smo v MARIJINEM MESECU MAJU. Pri nas ne beremo šmaničnega branja, Marijo pa pri vsaki večerni sveti maši počastimo s petimi litanijami Matere božje. Vabljeni!

 

V petek 17. 5. bomo pri sveti Ani v galeriji odprli razstavo JAMA POD MACESNOVO GORICO – SLOVENSKI KATIN. Ob 18. uri bo otvoritev razstave, ob 19. uri bo sveta maša za žrtve in ob 20. uri bo ogled filma. Vabljeni, da tudi na ta spoštljiv način počastimo spomin na umrle. Razstava bo na ogled do začetka junija.

 

Dekanijski duhovniki pripravljajo SREČANJE DRUŽIN PRI VZROČKU, 26. 5. ob 16. URI. Naj bogate vsebine nagovorijo tudi nas.

 

Pripravljamo se na praznovanje 1500 LETNICE PRIHODA SV. NAZARIJA V KOPER. Vabljeni, da se udeležujemo dogodkov, ki so povezani s tem. V nedeljo 16. 6. se bomo skupaj udeležili svete maše v stolnici. Takrat pri sveti Ani ne bo svete maše.

 

HVALA VAM ZA DAROVE ZA SVETE MAŠE. Vsak dar je dragocen. Dragoceno je, da se zbiramo pri evharističnih daritvah.

 

HVALA TUDI ZA DRUGE DAROVE, ki jih namenjate za življenje naše skupnosti. Želim si še izboljšati razmere v naši cerkvi in polepšati naše prostore. V ta namen bi moral opraviti mnogo popravil, a zaradi vrtoglavih stroškov bo morala večina počakati.

 

Zelo dragoceno je, ker si bralci ZELO PRIZADEVATE ZA DOBRO BRANJE. Na tem področju velja vztrajnost in doslednost. Če bi želeli, lahko z veseljem pojasnim tudi kakšno besedilno zagato. Lepo bi bilo, če bi se v bodoče bralci srečali.

 

Upam, da parkiranje dobro poteka. Če pri parkiranju ali kjerkoli drugje prihaja do kakšnih težav, vas prosim, DA MI TO SPOROČITE.

 

Hvala vam, ker drug ob drugem lahko rastemo v veri.

 

p. Bogdan Rus

5. maj 2024

Obiščite nas

Zelo veseli bomo, če nas obiščete v središču Kopra, si ogledate obnovljeni samostan in se ustavite v cerkvi. Z veseljem vas pričakujemo.

Dobrodošli!

Kako do nas?

Urnik bogoslužja

Nedelje:
9.00 in 11.00

Delavniki:
ob 19.00
(glej sprotni koledar)

zgodovina

Zgodovina frančiškanske prisotnosti v Kopru je dolga in sega v same začetke reda, saj so prvi bratje prišli v mesto že kmalu po Frančiškovi smrti. Leta 1229 ga je verjetno obiskal sv. Anton Padovanski in tukaj ustanovil prvo skupnost bratov ...


Preberi več