Nedeljska šola: Skupnost.

Nedeljska šola

24. nedelja med letom 2022, sv. Ana Koper

 

SKUPNOST. Naša predstava je zelo enostavna. Človek živi sam ali pa živi v skupnosti. Toda v resnici ni tako zelo enostavno. Posebej, ko želimo živeti iz polnosti vere.

 

Naša izkušnja iz zgodovine je raznolika.

 

Na križih, ki so se navadno postavljali v času misijona v kakšni župniji, je pisalo: REŠI SVOJO DUŠO. Človek si misli: če bi mi to uspelo, bi bilo zares prelepo. Rešiti svojo dušo, iti v nebesa je nekaj čudovitega. Toda ob tem si takoj postavimo vprašanje: če se bom zveličal jaz, ne bo se pa zveličal nekdo, ki mi je dragocen, ki ga imam iskreno rad, kakšna nebesa bodo to? Če bom imel v nebesih prav vse, če bom vse znal, če bom vse zmogel, če bom vse prenesel, ne bo pa ob meni človeka, ki ga imam rad … kaj mi vse to pomaga?

 

Po drugi strani je naša izkušnja skupnosti negativna, slaba. V času, ki se ga še spominjamo je bilo tako, da je skupnost vedno premagala, morda celo povozila posameznika. V imenu ljudstva so se izrekale sodbe (še danes se), v imenu ideje je bil kakšen človek po krivici obsojen; tudi danes se to dogaja. Skupnost je bila več kot posameznik.

 

Tudi danes se zgodi nekaj podobnega. So neka nenapisana pravila, smeri in silnice v družbi, moda bodisi tega, kaj moramo kupiti, kaj moramo misliti, na kaj se moramo zanesti … In spet zmaga tiha sila skupnosti pred posameznikom, ki bi rad svobodno mislil a si ne upa osramotiti ali postaviti nasproti mnogim ali vsem.

 

Zdi se, da ta enačba ni rešljiva. Ali je pomemben posameznik ali pa skupnost.

 

Zato smo kristjani poklicani, da oblikujemo skupnosti, ki so v temelju drugačne. Ki v nobenem trenutku ne zanemarjajo resnice in se predajajo neki skupinski histeriji in povozijo človeka. Take skupnosti se nikoli ne odpovejo spoštovanju in nikoli ne žrtvujejo posameznika za skupnost. V resnici to ni mogoče brez Boga. Orodje za oblikovanje take skupnosti pa sta resnica in ljubezen. Poslušanje Božje besede je za nas toliko bolj dragoceno, ker nas odpira za Boga in s tem za drugega. Tako gradimo Božje kraljestvo vseh.

Obiščite nas

Zelo veseli bomo, če nas obiščete v središču Kopra, si ogledate obnovljeni samostan in se ustavite v cerkvi. Z veseljem vas pričakujemo.

Dobrodošli!

Kako do nas?

Urnik bogoslužja

Nedelje:
9.00 in 11.00

Delavniki:
ob 19.00
(glej sprotni koledar)

zgodovina

Zgodovina frančiškanske prisotnosti v Kopru je dolga in sega v same začetke reda, saj so prvi bratje prišli v mesto že kmalu po Frančiškovi smrti. Leta 1229 ga je verjetno obiskal sv. Anton Padovanski in tukaj ustanovil prvo skupnost bratov ...


Preberi več