Oznanila za cvetno nedeljo 2023.

Praznovanja v velikem tednu imajo poseben značaj. Veliko noč praznujemo že nekoliko vnaprej. Ko Jezusu vzklikamo, “hozana Davidovemu sinu”, na ta način že slavimo Jezusa, ki je veliki duhovnik naše vere in kralj našega življenja. Ko opevamo Jezusa kot duhovnika, nevede že slavimo njegovo VSTAJENJE OD MRTVIH. To pa zato, ker njegovo duhovništvo pomeni ravno to – premagovanje smrti.

 

Maše ob 9. in 11. uri bomo začeli pri vodnjaku v samostanskem atriju. BLAGOSLOVILI BOMO ZELENJE in poslušali evangelij o Jezusovem vstopu v Jeruzalem.

 

Vsi štirje odlomki božje besede te nedelje so izjemno bogati. POSLUŠAJMO BOŽJO BESEDO, PREDVSEM EVANGELIJ, s čistim srcem in predanostjo. Kdor med pasijonom ne more stari lahko sedi. Vsakdo lahko presodi sam. Na cvetno nedeljo bom pasijon bral sam. Po maši ne bo NEDELJSKE ŠOLE S KATEHEZO IN SREČANJEM. Nadaljujemo na belo nedeljo.

 

S cvetno nedeljo začenjamo veliki teden. Vsak veliki teden je kot misijon, ki krepi našo vero. PROSIM VAS, POVABITE ŠE KOGA. Predvsem povabite tiste, ki so izgubili stik s Cerkvijo. Ne obsojajmo nikogar. Bodimo zgled vere in svoje življenje oblikujmo tako, da se nam bodo drugi želeli pridružiti. Velika priložnost za oživitev vere je veliki teden. Kdor to doživi temeljito, bo gotovo okrepil svojo vero. Dobili boste listke, ki jih boste lahko nesli svojim bližnjim in jih povabite, da bi skupaj obhajali praznike in živeli svojo vero skozi leto.

 

Skozi ves teden bom na voljo za SVETO SPOVED. Najbolje je, da me pokličete in se napoveste. Z veseljem vas bom sprejel. V torek, sredo, četrtek in petek bom v cerkvi gotovo ob 15 in ob 17. uri. Upam, da si boste lahko privoščili temeljito sveto spoved, da boste velikonočno tridnevje pričakali zares veseli.

 

Veliki teden (teden pred veliko nočjo) in velikonočna osmina (teden po veliki noči) je čas, ko moramo zelo jasno imeti JEZUSA V SREDIŠČU SVOJE POZORNOSTI. Druge pobožnosti naj v tem času stopijo na stran.

 

V torek ob 19. uri bo SPOKORNO BOGOSLUŽJE. Pripravljajo ga študentje, povabljeni pa ste vsi. Potem bo možnost za spoved, tudi med sveto mašo ob 20. uri. Že od 17. ure naprej bom gotovo prisoten v cerkvi ali bližini cerkve in vas čakal za zakrament svete spovedi.

 

V sredo zvečer zaključujemo postni čas. VELIKI ČETRTEK JE VELIKI SLOVESNI PRAZNIK. Ta dan ni posta. Če je le mogoče se udeležimo svete maše, ko je spomin zadnje večerje. Po sveti maši bomo Jezusa nesli v ječo in razkrili oltarje. To je znamenje, da je Jezus povsem predan svojemu Očetu in je stopil v trpljenje. Oltarje bomo razkrivali med MOLITVENO URO V JEČI.

Na veliki četrtek ob 9.30 je KRIZMENA MAŠA v stolnici. Ne pozabimo, da je stolnica mati škofijskih cerkva in bodimo povezani tudi z udeležbo pri teh svetih bogoslužjih.

 

Na veliki petek bo KRIŽEV POT OB 15. URI. Po križevem potu bo SPOKORNO BOGOSLUŽJE in možnost spovedi.

 

Zvečer ob 19. uri bo na veliki petek SPOMIN JEZUSOVE SMRTI. Prisluhnili bomo pasijonu in počastili Jezusa, ki se je izročil za nas v smrt, da bi mi živeli. Po obredu bo molitvena ura v božjem grobu.

 

Na veliko soboto bomo ob 6. uri zjutraj na samostanskem vrtu blagoslovili VELIKONOČNI OGENJ. Lahko prinesete sveče in blagoslovljeni ogenj odnesete domov.

 

Vabim vas, da se enkrat v dnevu velike sobote udeležite MOLITVE V BOŽJEM GROBU. Vesel bom, če se boste lahko vpisali v seznam.

 

BLAGOSLOV VELIKONOČNIH JEDI bo v naši cerkvi ob 15., 16. in 17. uri. Smisel blagoslova velikonočnih jedi je v tem, da ob prihodu v cerkev obiščemo tudi božji grob. Brez tega je lahko blagoslov le malo koristen. Sad blagoslova pa je tudi to, da doma zaužijemo blagoslovljene jedi s spoštovanjem drug do drugega. Čeprav so jedila blagoslovljena že v soboto, jih pojemo šele v NEDELJO PRI NEDELJSKEM ZAJTRKU.

 

Ob 19. uri bomo imeli VELIKONOČNO VIGILIJO. Največ pozornosti bomo posvetili branju božje besede. Vabim vas, da z vsem srcem prisluhnete božji besedi. Hvala tistim, ki ste hodili na četrtkova predavanja. Upam, da boste lahko prisluhnili še bolj doživeto. Velikonočna vigilija je čas, ko spremljamo Jezusa, ki VSTAJA OD MRTVIH. Maša je daljša, a daje pravi odgovor, zakaj je vera za življenje nekaj temeljnega.

 

V soboto ne bo običajne pobožnosti k sveti Ani. Nadaljujemo na soboto pred BELO NEDELJO, ko bomo pobožnost še poživili, zato vas vabim, da se zberemo v velikem številu.

 

Na VELIKO NOČ GOSPODOVEGA VSTAJENJA bosta maši ob 9. in 11. uri. Mašo ob 9. uri bomo začeli v božjem grobu. Od tam bo procesija, ko bomo nesli vstalega zveličarja in se zahvalili za milost odrešenja.

 

Zelo bom vesel, če SI BOMO LAHKO PO VELIKONOČNI MAŠI VOŠČILI. Prav vsakemu bi rad stisnil roko v atriju. Upam, da lahko počakate še nekaj minut. Ta dan ne bo kave in prigrizkov kot običajno, le iskreno voščilo, da se ne bomo zadrževali, ko gotovo želite v svoje domove praznovati veliko noč.

 

Pri maši boste dobili KARTONČKE Z VOŠČILI. Prosim, vzemite jih več in jih nesite ljudem, ki morda težko najdejo pot v cerkev. Ljudje, ki že živijo svojo vero v drugih cerkvah naj bodo deležni našega voščila, ostali pa našega vabila, naj poživijo svojo vero. Velikonočni prazniki so kot seme. Če pade v dobro zemljo naših src, celo leto rodi dobre sadove.

 

Nekateri ste me vprašali, če je prav, da hodimo PREKO GROBNICE NAŠIH LJUBIH PATROV. Seveda je prav. V vseh cerkvah so grobnice narejene na tak način. V nekaterih cerkvah jih je celo več. Ne očitajmo si. Raje pomislimo, kaj je zapisal slovenski pesnik: Naj čezme k Tebi hodijo ljudje. Največ, kar si duhovnik lahko zaželi je to, da bi ljudje čez njega hodili bližje k Bogu. Vas pa že sedaj prosim, da zapišete kakšen spomin na p. Atanazija in mi ga izročite, saj se o tem velikem možu zbira še dodatni arhiv.

 

NA VELIKONOČNI PONEDELJEK bodo svete maše ob 9. in 11. uri. Vabljeni, da počastimo Jezusa, ki se prikazuje svojim učencem.

 

Mnogi ste v teh dneh ŽRTVOVALI VELIKO ČASA, da ste popravili in pospravili cerkev, okrasili. Mnogi ste darovali darove, da bi bilo praznovanje lahko zares lepo. Iskrena hvala vam. Naj vam Bog povrne na dva načina: v vašem življenju in v tem, da se še kdo prepozna v tem, da je dobro biti pri sveti Ani in se navduši za delo in pomoč. Hvala tudi, ker mi stojite ob strani v osebnem življenju. Vašo naklonjenost čutim zelo močno!

p. Bogdan Rus, 2. april 2023

Obiščite nas

Zelo veseli bomo, če nas obiščete v središču Kopra, si ogledate obnovljeni samostan in se ustavite v cerkvi. Z veseljem vas pričakujemo.

Dobrodošli!

Kako do nas?

Urnik bogoslužja

Nedelje:
9.00 in 11.00

Delavniki:
ob 19.00
(glej sprotni koledar)

zgodovina

Zgodovina frančiškanske prisotnosti v Kopru je dolga in sega v same začetke reda, saj so prvi bratje prišli v mesto že kmalu po Frančiškovi smrti. Leta 1229 ga je verjetno obiskal sv. Anton Padovanski in tukaj ustanovil prvo skupnost bratov ...


Preberi več