Nedelja poguma

Božja beseda 19. nedelje med letom nam prinaša mnoge besede o veri. Tako nas knjiga modrosti najprej popelje v sveto zgodovino. Izvoljeno ljudstvo se je rado spominjalo čudežnih dogodkov rešitve iz egiptovskega suženjstva. Ko so se spomnili, da so bili resnično rešeni se jim je povrnilo upanje, da bodo rešeni tudi v sedanjem in prihodnjem času. Ko pa so se spomnili, da je Bog tisti, ki rešuje, so okrepili svojo vero vanj. Zato psalm vzklika: “Blagor narodu, ki ima Boga za Gospoda.”

 

Še bolj jasno o veri spregovori Pismo Hebrejcem. To besedilo v središče svoje pripovedi postavi Abrahama. Njega imenujemo očeta naše vere. Molitveno življenje v nas povzroči, da ne opazimo samo zunanje zgodbe, zaporedja zgodovinskih dogodkov našega življenja. Znamo prepoznati tudi duhovno zgodovino. Preprosto lahko rečemo: vsako spraševanje vesti in vsaka kristjanova izpoved je v resnici duhovna zgodovina. Kako srečni so tisti, ki se zavedajo svoje duhovne zgodovine. Mladi: pogosto je to najpomembnejši razlog za uspeh v življenju in vera nas tega uči.

 

Evangelij nas neposredno nagovori. Jezus pravi, naj se ne bojimo. Razlog, zakaj naj se ne bojimo je v tem, da bomo deležni Božjega kraljestva, saj se je Bog sam odločil tako. Kako smešni smo včasih, ko se borimo za nekaj, kar nam je Bog že dal. Nismo tujci in odstranjeni iz Božjega kraljestva – prijatelji živega Boga smo!

 

To nedeljo lahko premislimo, kaj je moja duhovna zgodovina. Namig: če bomo hvaležni za svoje življenje bomo lažje prepoznavali to, kar se dogaja v nas.

Obiščite nas

Zelo veseli bomo, če nas obiščete v središču Kopra, si ogledate obnovljeni samostan in se ustavite v cerkvi. Z veseljem vas pričakujemo.

Dobrodošli!

Kako do nas?

Urnik bogoslužja

Nedelje:
9.00 in 11.00

Delavniki:
ob 19.00
(glej sprotni koledar)

zgodovina

Zgodovina frančiškanske prisotnosti v Kopru je dolga in sega v same začetke reda, saj so prvi bratje prišli v mesto že kmalu po Frančiškovi smrti. Leta 1229 ga je verjetno obiskal sv. Anton Padovanski in tukaj ustanovil prvo skupnost bratov ...


Preberi več