Vera na kratko

VERA NA KRATKO.

 

Nazadnje smo govorili o tem, kako vero izražamo v obliki veroizpovednega obrazca. Ta je, kot rečeno, nastal takrat, ko so kristjani morali svojo vero predstaviti. Danes se nam včasih zdi, da so te veroizpovedi kot zbirke tega, kar so včasih o Kristusu mislili narobe. Tako rekoč vsako misel o Kristusu so različne skupine postavile pod vprašaj. 

 

Nekateri so trdili, da je bil Kristus sicer uspešen, a ni bil čisto pravi Bog. Spet drugi so trdili, da je Bil Bog, kar se vidi iz njegovega delovanja; toda ni bil čisto pravi človek. Cerkev v veroizpovednem obrazcu jasno zapiše: Kristus je Bog in človek.

 

So pa nekatere veroizpovedi tudi krajše. To so krstne veroizpovedi, ki so kakor vzkliki vere. Gre za na kratko povedane misli o tem, kaj nekdo varuje. Spomnimo se vzklika apostola Tomaža po Jezusovem vstajenju. Ko se mu je prikazal, je vzkliknil: “Moj Gospod in moj Bog!” Kako lepa misel, kako lepa veroizpoved!

 

Tudi mi lahko izrazimo vero v nekaj besedah. S svojimi besedami lahko izrečemo to, kar verujemo.

 

Na čisto posebnem mestu pa so krstne veroizpovedi. V resnici jih ponavljamo na začetku in koncu vsake molitve. Ko izrečemo “v imenu Očeta in Sina in Svetega Duha” se spomnimo na prvi in temeljni zakrament – to je krst.

 

Morda pomislimo, kako bi mi v kratkem stavku izpovedali vero na čisto sebi lasten način?


 

34. Kateri so najstarejši veroizpovedni obrazci?

189-191

         Najstarejši »simboli vere« so krstne veroizpovedi. Ker krščujemo »v imenu Očeta in Sina in Svetega Duha« (Mt 28,29), so tam izpovedane verske resnice, razčlenjene v odnosu do treh oseb presvete Trojice.

Obiščite nas

Zelo veseli bomo, če nas obiščete v središču Kopra, si ogledate obnovljeni samostan in se ustavite v cerkvi. Z veseljem vas pričakujemo.

Dobrodošli!

Kako do nas?

Urnik bogoslužja

Nedelje:
9.00 in 11.00

Delavniki:
ob 19.00
(glej sprotni koledar)

zgodovina

Zgodovina frančiškanske prisotnosti v Kopru je dolga in sega v same začetke reda, saj so prvi bratje prišli v mesto že kmalu po Frančiškovi smrti. Leta 1229 ga je verjetno obiskal sv. Anton Padovanski in tukaj ustanovil prvo skupnost bratov ...


Preberi več