Oznanila za 24. nedeljo med letom 2023.

Oznanila za 24. nedeljo med letom 2023.

 

Prosim vas, da oznanila preberete natančno in z mislijo na brate in sestre, ki jih lahko potem srečamo na skupnih dogodkih.

 

Srečevanje v nedeljo je nekaj zares bistvenega za kristjanovo vero. Jezus je S SVOJIM VSTAJENJEM OD MRTVIH pokazal, da njegove moči presegajo vse človeške dogodke in zaplete – celo smrt. Oklenimo se Gospoda in ga prosimo, da bi nas v življenju krepil po Cerkvi.

 

Danes je NEDELJA SVETNIŠKIH KANDIDATOV. To so tisti, za katere se vodi proces, da bi bili razglašeni za blažene ali svete. V življenju potrebujemo dobre zglede svetnikov. V poplavi zgodb o katastrofah in zločinih nujno potrebujemo zgodbe ljudi, ki so živeli svoje življenje sveto.

 

Danes je tudi praznik VTISNJENJA RAN SV. FRANČIŠKU ASIŠKEMU. Ta praznik je resnično zelo lep, kajti Bog nam je po sv. Frančišku pokazal, da smo tudi mi lahko deležni njegovih milosti in sodelujemo pri njegovi daritvi. Ob tem lepem praznovanju vabim k premisleku, če nas Bog morda ne kliče k Frančiškovemu svetnemu redu.

 

Tudi to nedeljo imamo NEDELJSKO ŠOLO. Ta je sestavljena iz kateheze, srečanja v atriju in domače naloge. Vse troje je zelo pomembno. Tokrat bom spregovoril o angelih.

 

Upamo, da smo končno uspeli najti PROGRAM ZA PROJEKCIJO, ki deluje zares solidno. Ta program je razvil kapucin br. Matej iz Ljubljane. Morda je prav, da pošljemo kakšen dar za opravljeno delo, saj ga opravlja za vso Slovenijo brezplačno. Prikazi med mašo nam pomagajo, da dobro sodelujemo s petjem in molitvijo. Naj bo naše petje vse lepše in v službi Bogu.

 

V torek vas ponovno vabim na POBOŽNOST V ČAST SV. ANTONU. Ob 19. uri se bomo v kapeli sv. Antona in ga počastili. Ob lepih zgodbah iz življenja sv. Antona in iz njegovih modrih besed se poskušamo učiti. Po tem bo spokorno bogoslužje, po spokornem bogoslužju bomo molili serafinski rožni venec. Sveta maša bo ob 20. uri.

 

Pred vsako večerno sveto mašo izpostavimo najsvetejše in molimo rožni venec. Vabim vas, da se pridružite SKUPINI MOLILCEV, ki zvesto molijo vsak večer. Čudovito bi bilo, če bi lahko kakšen izbrani večer v tednu prišli in sodelovali. Zelo vam bom hvaležen. Če morda ne veste, kako na pravi način moliti, se lahko o tem pogovorimo.

 

V četrtek je PRAZNIK EVANGELISTA MATEJA. V letošnjem letu beremo evangelij, kakor ga je on zapisal. Vesel bom, če se lahko zberemo in počastimo tega apostola in evangelista. Sveta maša je ob 19. uri; pred njo bo pobožnost.

 

V soboto je god SV. PIJA IZ PIETRELCINE. Ta veliki spovednik tudi nas navdušuje s svojo predanostjo Božjemu usmiljenju. Službo spovednika je zares temeljito opravljal. Pri maši bomo počastili Boga, ki nam daje take svetnike in zglede. Po maši bomo na samostanskem koru molili VEČERNICE IN PO NJIH V PROCESIJI POČASTILI SVETO ANO.

 

Naslednja nedelja je 25. nedelja med letom. V Sloveniji jo imenujemo tudi SLOMŠKOVA NEDELJA. Vabljeni, da se dobro pripravimo na to nedeljo in krepimo svojo vero.

 

Bližamo se prazniku SV. FRANČIŠKA ASIŠKEGA. Da bi lahko dobro pripravili ta dan se pogovorimo v naslednjih dneh.

 

ZBRANOST je izjemno pomembna vrlina. V resnici je zbranost prvo znamenje, ki ga opazimo, ko stopimo iz zunanjega sveta v notranjost cerkve. V nekaterih cerkvah sem celo videl napise kot prometne znake, na katerih je bilo napisano: SVETI PROSTOR. Želim si, da bi to cerkev resnično spoštovali kot svet prostor. MI SVETI PROSTOR SOUSTVARJAMO, ko cerkev lepšamo s krašenjem in čiščenjem. V cerkvi in zakristiji ohranjajmo tišino, včasih opustimo tudi običajne prijaznosti. Imamo pa srečo, ker je atrij samostana naš skupni prostor za druženje, tam je prostor za pomenjkovanje in vsakršne prijazne geste. Ni potrebno, da smo v cerkvi mrki, bogoslužje napolnimo z veseljem, a vse usmerjamo k Bogu.

 

Kdor TEŽKO HODI ALI HODI S POMOČJO BERGLE, se lahko usede v prvo klop pri prižnici in bom pristopil in vas obhajal. Tudi če zamudite k maši, lahko potiho pridete v prvo klop.

 

Nekateri parkirate in zato plačujete. Našel sem nov način, kako bi lahko PARKIRNINO PRIVARČEVALI in ne bi izgubili časa. Po maši se srečamo v živo in se dogovorimo.

 

Hvala, ker skupaj vztrajamo v veri.

 

p. Bogdan Rus

17. september 2023.

Obiščite nas

Zelo veseli bomo, če nas obiščete v središču Kopra, si ogledate obnovljeni samostan in se ustavite v cerkvi. Z veseljem vas pričakujemo.

Dobrodošli!

Kako do nas?

Urnik bogoslužja

Nedelje:
9.00 in 11.00

Delavniki:
ob 19.00
(glej sprotni koledar)

zgodovina

Zgodovina frančiškanske prisotnosti v Kopru je dolga in sega v same začetke reda, saj so prvi bratje prišli v mesto že kmalu po Frančiškovi smrti. Leta 1229 ga je verjetno obiskal sv. Anton Padovanski in tukaj ustanovil prvo skupnost bratov ...


Preberi več