Padli angeli (74)

Ko govorimo o nadnaravnih stvareh je potrebno, da ne pristanemo na ravni poenostavljanja. Go govorimo o duhovnih bitjih in njihovem življenju moramo vedeti, da jih ne moremo enačiti z nami. Da bi lahko razumeli, kaj so duhovna bitja (angeli), se moramo naučiti jezik vere in moramo razmišljati v podobah.

Nič, kar je nastalo, ni slabo in zlobno. Bilo je dobro. Ker pa je Bog dopustil vsakemu bitju svobodno voljo, pa je dopustil tudi, da so se nekateri angeli odločili proti njemu. In ker so duhovna bitja, je ta odločitev dokončna.

Verjetno nas ta razlaga vabi, da bi bili zelo pazljivi, kadar delamo s svojim duhovnim svetom. Posledice zanemarjanja našega duhovnega sveta ali izpostavljanja našega duhovnega sveta slu, je lahko za nas usodno in težko popravljivo. Ko sami dopustimo, da se poškoduje naša duhovna narava, bomo sami to naravo težko popravili. Morali bomo prositi za pomoč brate in sestre, predvsem pa računati na Božjo milost. Ko se namreč zgodi, da je človek ranjen v svoji globini, ne bo mogel doseči izboljšanje svojega stanja. Če človek nima izkušnje ljubezni, si tega sam ne bo mogel dati. Lahko pa prosti bližnjega za človeško znamenje ljubezni in Boga za neizbrisen pečat ljubezni. Bog lahko človeku zaceli še tako hudo rano.

Ko govorimo o angelih, ki so postali zlobni, moramo tudi vedeti, da človek ne more imeti svoje duhovne narave popolnoma v oblasti. Posebej, če pristaja na hudo in zlo. Angeli, ki so se dokončno odločili proti Bogu, se ne morejo rešiti in na žalost so tudi zla sila, ki zavaja in nas vleče v zlo.

Bog pa je večji od našega srca in močnejši od vsega zla na svetu. 

74. Kaj je padec angelov?

Ta izraz pove, da so bili satan in drugi zli duhovi, o katerih govorita Sveto pismo in izročilo Cerkve, najprej dobri angeli, ki jih je ustvaril Bog. A postali so zlobni, ker so s svobodno in nepreklicno izbiro odklonili Boga in njegovo kraljestvo; tako so začeli pekel. Padli angeli skušajo pridružiti človeka svojemu uporu zoper Boga; a Bog v Kristusu zagotavlja svojo gotovo zmago na hudičem.

Obiščite nas

Zelo veseli bomo, če nas obiščete v središču Kopra, si ogledate obnovljeni samostan in se ustavite v cerkvi. Z veseljem vas pričakujemo.

Dobrodošli!

Kako do nas?

Urnik bogoslužja

Nedelje:
9.00 in 11.00

Delavniki:
ob 19.00
(glej sprotni koledar)

zgodovina

Zgodovina frančiškanske prisotnosti v Kopru je dolga in sega v same začetke reda, saj so prvi bratje prišli v mesto že kmalu po Frančiškovi smrti. Leta 1229 ga je verjetno obiskal sv. Anton Padovanski in tukaj ustanovil prvo skupnost bratov ...


Preberi več