Nedeljska šola: Ena Cerkev.

V veroizpovedi molimo, da verujemo v eno sveto katoliško Cerkev. Kaj pravzaprav to pomeni?

Včasih so to izjavo razumeli izključevalno. Razumeli so jo tako, da je samo Rimsko katoliška Cerkev prava, vse ostale pa so napačne. Drži, da je Rimska Cerkev na čelu s papežem, ki je rimski škof prava, toda to ni mišljeno izključevalno.

 

Ta izjava predvsem poudarja kvaliteto Cerkve. Najprej to, da mora biti cerkev resnično predana Bogu in to, da si jo je Bog izbral za sodelavko pri delu odrešenja. In o tem ni nobenega dvoma. Včasih je tako udobno reči, da obstaja več poti do Boga in zdi se, kakor, da bi bilo vseeno, po kateri izmed teh poti hodimo. Morda nas pelje do Boga celo pot zanikanja Boga, ki prinese kakšno nesrečo ob kateri končno sklenemo, da moramo vendarle nekaj narediti in se odločiti za to, da bomo začeli ravnati drugače.

 

Cerkev je ena, ker je Bog en. Ker je Bog poklical to Cerkev in jo je zbral. Cerkev je ena, ker želimo ravno znotraj te cerkvene skupnosti iskati Boga in svoje moči postaviti na preizkušnjo, da bi lahko v svojem življenju dosegli Božjo modrost. Morda je poti do Boga več, a mi potrebujemo eno pot, ki postane naša pot zvestobe v kateri se na dolgi rok preizkusimo, če zmoremo svoje življenje v celoti podariti Bogu.

 

Cerkev je ena tudi zato, ker ni najprej organizacija ampak je skupnost ljudi, ki jih je poklical Bog in se ljubijo med seboj.

 

161. Zakaj je Cerkev ena?

811-815 

866

         Cerkev je ena, ker ima za izvor in vzor edinost enega samega Boga v Trojici oseb;  za ustanovitelja in vladarja ima Jezusa Kristusa, ki vse zedinja v eno ljudstvo in eno telo; za dušo ima Svetega Duha, ki zedinja vse vernike v občestvu v Kristusu. Cerkev ima eno samo vero, eno samo zakramentalno življenje, eno samo apostolsko nasledstvo, eno samo upanje in isto ljubezen.

Obiščite nas

Zelo veseli bomo, če nas obiščete v središču Kopra, si ogledate obnovljeni samostan in se ustavite v cerkvi. Z veseljem vas pričakujemo.

Dobrodošli!

Kako do nas?

Urnik bogoslužja

Nedelje:
9.00 in 11.00

Delavniki:
ob 19.00
(glej sprotni koledar)

zgodovina

Zgodovina frančiškanske prisotnosti v Kopru je dolga in sega v same začetke reda, saj so prvi bratje prišli v mesto že kmalu po Frančiškovi smrti. Leta 1229 ga je verjetno obiskal sv. Anton Padovanski in tukaj ustanovil prvo skupnost bratov ...


Preberi več