Oznanila za 3. postno nedeljo 2023

Ko se Jezus v nedeljo predstavi vsakemu od nas spoznamo, da je on ŽIVI BOG. NJEGOVO VSTAJENJE pa je vir te suverenosti, ki jo občutimo, ko v nedeljo stopi med nas. Ko se zbiramo ob nedeljah, poskušajmo pomisliti na Jezusa, ki je osebno prisoten med nami. Ko je postal človek, ko se je učlovečil, je bila to prva vez z nami; ko pa je VSTAL OD Mrtvih, pa je ta zaveza dobila potrditev in večno zavezo.

 

Tudi to nedeljo bomo imeli NEDELJSKO ŠOLO. Tokrat bomo govorili o veri v enega Boga. Nedeljska šola se bo nadaljevala s SKUPNIM SREČANJEM V GALERIJI. Prosim vas, vzemite si čas (lahko resnično samo 3 minute), da pozdravite brate in sestre, date drug drugemu kakšno spodbudo in greste domov praznovat nedeljo. To povezuje skupnost v Bogu, brez česar ne bomo preživeli.

 

Prejšnja nedelja je bila dobra izkušnja pri BOGOSLUŽNEM LJUDSKEM PETJU. Čudovito je, da znamo tako lepo zapeti. Nadaljujmo to prizadevnost, da bomo vse bolj slavili Boga. Tudi, če samo mrmramo zraven, ker nimamo izkušnje v petju je to lahko dragoceno. Že trud je v skupnosti ljudi, ki pojejo, poplačan.

V torek se ob 18.00 zberemo k POGOVORNEMU SREČANJU V OKVIRU AKCIJE 40 DNI BREZ ALKOHOLA. Pogovarjali se bomo o dobrih izkušnjah odpovedi. Kaj nam lahko prinese odpoved alkoholu in drugim razvadam.

 

V torek ob 19. uri se zberemo pri oltarju sv. Antona padovanskega, kjer bomo imeli POBOŽNOST ANTONOVEGA TORKA. Ob premišljevanju evangelija in njegovih spisov bomo počastili Boga.

 

Po pobožnosti bo v torek SPOKORNO BOGOSLUŽJE IN MOŽNOST ZA SPOVED. Morda je dobra priprava na spoved ravno tisti kamenček v mozaiku, ki nam manjka, da bi bogoslužno življenje močno delovalo v našem življenju. Ob 20. uri je sveta maša. Oblikujejo jo študentje, vabljeni vsi. Povabimo tudi druge mlade, da bi lahko v tem lepem večeru doživeli mladinsko bogoslužje.

 

V četrtek ob 17.30 vabljeni, da se udeležite predavanja na temo ENEGA IZMED BERIL VELIKONOČNE VIGILIJE. To pomembno predavanje nas bo pripravilo na trenutke, ki so za našo vero najpomembnejši. Tokrat bomo govorili o božjem usmiljenju in novem življenju, kakor o tem pripoveduje prerok Izaija. Po predavanju bomo molili rožni venec.

 

V petek, 17. marca bo ob 17.00 SPOKORNO BOGOSLUŽJE IN PRILOŽNOST ZA SPOVED. Ob 18.15 bo KRIŽEV POT in ob 19. uri sveta maša.

 

V soboto, 18. marca se bomo zvečer zbrali pri sv. Ani, da bi počastili to svetnico. Ob 18.25 bo rožni venec, ob 19.00 sveta maša, po maši MOLITEV VEČERNIC V KORU in po tem pesem k sv. Ani. Zelo lepo bi bilo, če bi se ta molitev še okrepila. Molimo za to! Na samostanski kor pristopimo skozi kapelo sv. Antona in zakristijo.

 

Naslednjo, 4. postno nedeljo bo z nami kapucin p. METOD BENEDIK. Maševal bo pri obeh mašah in nam oznanjal evangelij. V ponedeljek in torek bo ob 18. uri na voljo za spoved. Prisrčno vabljeni, da prisluhnemo starosti slovenskih cerkvenih zgodovinarjev. Ker bo navzoč tudi med našem srečanjem, ga lahko gotovo vprašamo kakšno vprašanje o zgodovini Cerkve.

 

Hvala vam za darove za svete maše. KO Darujete, GRADITE NAŠO SKUPNOST. Hvala vam tudi, ker vaši mašni nameni izražajo globoko vero v Boga. Tudi v bodoče se priporočam za vaše darove.

 

V naši cerkvi je ogromno umetnin, ki so zelo potrebne obnove. Obnoviti vse je prevelik zalogaj. Zato se bomo zadev lotili postopoma. Najprej bomo obnovili svečnike, ki jih je zelo veliko, a so le nekateri primerni za uporabo. Restavriranje enega svečnika znaša približno 300€. Kdor bi želel POSVOJITI SVEČNIK, lahko daruje. Na obnovljeni svečnik bomo napisali tudi ime darovalca.

 

Na mizici za tisk je nekaj spodbud za AKCIJO 40 DNI BREZ ALKOHOLA. Tudi, če bomo začeli kasneje, bomo še vedno lahko dosegli namen akcije.

 

Spremljajte KOLEDAR na naši spletni strani www.prisvetiani.si. Ker se nekateri dogodki prilagajajo tednu je dobro, da vsake toliko časa pogledamo, ob kateri uri so posamezni dogodki.

 

Vabim vas, da spremljate OZNANJEVANJE PAPEŽA FRANČIŠKA in POTEK SINODE O SINODALNOSTI. Skupna rast v veri je nekaj, kar vsi nujno potrebujemo v današnjem času.

 

Na INTERNETU SE POJAVLJAJO RAZLIČNE PASTI. V zadnjem času neki prevaranti ponujajo “darovanje svetih maš” in podobno. Ne nasedajte. Pristen stik v pristnem občestvu je tisti, ki nas obvaruje pred prevarami. Posebej za starejše je INTERNETNO KOMUNICIRANJE včasih pretežko orodje. Edina rešitev v tem primeru je umik. O tem lahko še spregovorimo.

 

Hvala, ker skupaj RASTEMO V VERI V TEM POSTNEM ČASU.

 

p. Bogdan Rus

10. marec 2023

 

Obiščite nas

Zelo veseli bomo, če nas obiščete v središču Kopra, si ogledate obnovljeni samostan in se ustavite v cerkvi. Z veseljem vas pričakujemo.

Dobrodošli!

Kako do nas?

Urnik bogoslužja

Nedelje:
9.00 in 11.00

Delavniki:
ob 19.00
(glej sprotni koledar)

zgodovina

Zgodovina frančiškanske prisotnosti v Kopru je dolga in sega v same začetke reda, saj so prvi bratje prišli v mesto že kmalu po Frančiškovi smrti. Leta 1229 ga je verjetno obiskal sv. Anton Padovanski in tukaj ustanovil prvo skupnost bratov ...


Preberi več