Kdo je ustvaril svet (52)

Kako je Bog ustvaril svet? Ga je ustvaril kot znanstvenik, ki se poigrava s kemikalijami in fizikalno vpliva na snov, da bi dobil želeno vsebino in obliko? To se gotovo ni zgodilo tako.

O Bogu imamo predstavo, kot da je stvarnik. Navadno to mislimo samo o Bogu Očetu. Toda to ni vsa resnica. Bog Oče je sicer prvi, a sveta ni ustvaril tako, da bi spreminjal stvari.

Bog tudi ni oblikoval že dane snovi, ampak je ustvarjal iz nič. Kako pa je potem lahko sploh kaj ustvaril, če ni bilo prej ničesar?

 

Katekizem nam razodeva vso resnico. Bog ni sam ustvaril sveta, ampak je svet delo Svete Trojice: Očeta, Sina in Svetega Duha. Svet je postal podoben življenju v Sveti Trojici. Kar se dogaja v Sveti Trojici, se dogaja tudi v svetu. Čeprav je svet zaznamovan z grehom in nepopolnostjo, pa še vedno nosi pečat Svete Trojice. To prepoznamo tako, da lahko vedno vstopamo v ta notranji svet; da se lahko vedno vračamo k izvoru ljubezni in vedno lahko prenovimo svoje življenje po tem čudovitem vzoru Svete Trojice. Bog je ljubezen, to ljubezen živi v Sveti Trojici, in mi smo deležni njegovega popolnega začetka in vzora.

 

52. Kdo je ustvaril svet?

290-292
316

         Oče, Sin in Sveti Duh so eno samo in neločljivo počelo svetá, tudi če delo stvarjenja sveta posebej pripisujemo Bogu Očetu.

Obiščite nas

Zelo veseli bomo, če nas obiščete v središču Kopra, si ogledate obnovljeni samostan in se ustavite v cerkvi. Z veseljem vas pričakujemo.

Dobrodošli!

Kako do nas?

Urnik bogoslužja

Nedelje:
9.00 in 11.00

Delavniki:
ob 19.00
(glej sprotni koledar)

zgodovina

Zgodovina frančiškanske prisotnosti v Kopru je dolga in sega v same začetke reda, saj so prvi bratje prišli v mesto že kmalu po Frančiškovi smrti. Leta 1229 ga je verjetno obiskal sv. Anton Padovanski in tukaj ustanovil prvo skupnost bratov ...


Preberi več