Razmerja (64)

Razmerja!

 

Prejšnjo nedeljo smo se pogovarjali o tem, kakšno je človekovo mesto v stvarstvu. To je bistveno vprašanje, če želimo izvedeti, kako je svet urejen. Velikokrat razumemo prvo mesto med drugimi stvarmi tako, da je tisti, ki je prvi tudi upravičen do tega, da uveljavi svojo voljo – tudi na račun drugih. Toda človek kot krona stvarstva nima samo pravic: ima tudi več odgovornosti!

Ravno to pa je razlika med ureditvijo sveta po veri in ureditvijo sveta po tem, kdo ima katero pravico. Glede na to, kakšna razmerja so med ljudmi, živalmi in stvarmi je mogoče razumeti, kakšne so dolžnosti ljudmi, živali in stvari. Gotovo so človekove dolžnosti največje.

Zelo pomembno je, da občudujemo ta svet in premišljujemo, kakšna so medsebojna razmerja. Stvari so nam dane za uporabo. Nekatere za to, da si iz njih pripravimo razne izdelke. Druge stvari so nam dane v hrano in pijačo. Nekatere stvari so nam dane kot obogatitev našega življenja. Umetniška dela so nam dana kot izraz našega duha. Vse nam je dano v uporabo, nič nam ni dovoljeno uničevati brez razloga.

Težko bi rekli, da je Bog določil vsa razmerja v svetu. To se zdi nekoliko otroško. Bog se verjetno ni ukvarjal s posameznimi stvarmi. Je pa Bog ustvaril ta svet kot nekaj dobrega in ves razvoj sveta se odvija kot rast dobrega. Če ljudje ne uničujemo sveta, lahko spoznavamo, kako Bog v vsej svoji dobroti biva v njem. 

Lepo je videti, kako zelo pazljivi in pozorni so ljudje, ko ta pozornost izhaja iz vere. Ko je človek pomirjen v sebi in se mu ne zdi, da mora kar naprej širiti svoj vpliv in moč; ko se mu ne zdi, da se mora ves čas boriti, da bi se vedno bolj uveljavil kot majhen otrok, ki se bori za pozornost svojih staršev ali pobalin, ki se prigrebe do pomembnega mesta v klapi: ko človek doživi svoj mir v Bogu, takrat je zares podoba dobrote, ki jo je Bog položil v ta svet.

 

64. Kakšne vrste odnos obstaja med ustvarjenimi stvarmi?

         Med stvarmi obstaja medsebojna odvisnost in hierarhija, hotena od Boga. Hkrati obstaja med njimi enost in solidarnost, ker imajo vse istega Stvarnika, so od njega ljubljene in naravnane na njegovo slavo. Spoštovati v stvarstvo zapisane zakonitosti in odnose, ki izhajajo iz narave stvari, je začetek modrosti in temelj nravnosti.

Obiščite nas

Zelo veseli bomo, če nas obiščete v središču Kopra, si ogledate obnovljeni samostan in se ustavite v cerkvi. Z veseljem vas pričakujemo.

Dobrodošli!

Kako do nas?

Urnik bogoslužja

Nedelje:
9.00 in 11.00

Delavniki:
ob 19.00
(glej sprotni koledar)

zgodovina

Zgodovina frančiškanske prisotnosti v Kopru je dolga in sega v same začetke reda, saj so prvi bratje prišli v mesto že kmalu po Frančiškovi smrti. Leta 1229 ga je verjetno obiskal sv. Anton Padovanski in tukaj ustanovil prvo skupnost bratov ...


Preberi več