Oznanila za nedeljo svete družine 2023.

Oznanila za nedeljo svete družine na zadnji dan leta 2023.

 

Apostol Pavel v današnjem 2. berilu skoraj presenetljivo izpelje pogled na zgodovino božjega ljudstva. Abrahamu pripiše izjemno trdno vero. Abrahamovemu dejanju darovanja Izaka pa pripiše tudi vero v vstajenje od mrtvih. Nedelja je za nas tako osrednji dogodek naše vere, obenem pa živ dogodek vstajenja od mrtvih. Nedelja je res: MALA VELIKA NOČ.

 

Hvala vsem, KI STE POMAGALI PRI PRIPRAVI praznika Gospodovega rojstva. Hvala vsem, ki ste pripravljali zornice, prižigali sveče in poskrbeli za kavo. Hvala vsem, ki ste očistili cerkev, jo okrasili in pripravili jaslice. Hvala vsem, ki so poskrbeli za glasbo. Hvala vsem, ki ste od ust do ust sporočilo vabilo na bogoslužja. Hvala pa vsem, ki ste dejavno sodelovali pri bogoslužju s svojim petjem in odgovarjanjem, ki ste prišli k sveti spovedi in tako naredili prostor za živega Boga. Največja hvala vsem, ki živite globoko vero. Vera je najbolj edinstven biser življenja po veri v sodobnem svetu.

 

V nedeljo, 31. 12. 2023, zvečer bomo OBHAJALI SILVESTROVO. K maši bomo šli že zjutraj, saj je Nedelja svete družine. Zvečer ne bo nedeljska maša, ampak zahvalna sveta maša za leto, ki je za nami. Povabljeni ste, da prosto poveste, za kaj ste v tem letu hvaležni. Po sveti maši bo v Monaldovi dvorani kratki silvestrov program, ki ga bomo oblikovali skupaj. Ob tem si bomo tudi nazdravili. Vabljeni. Posebej vas vabim, da povabite koga, ki je osamljen ali letos preprosto nima koga, da bi praznoval. Odprto za vse.

 

Tudi danes po sveti maši bo KATEHEZA. Govorili bomo o 72. točki katekizma, ki govori o tem, kaj je normalno. Zelo sem vam hvaležen, če prisluhnete katehezam, saj je to spodbuda za nadaljne razmišljanje. Kasneje si kateheze lahko preberete tudi na naši spletni strani. Po katehezi je srečanje ob kavi v atriju.

 

V ponedeljek je PRAZNIK NEBEŠKE BOŽJE MATERE MARIJE. Lepo je, da ravno z Marijo začnemo novo koledarsko leto. Maše bodo ob 9. in 11. uri.

 

V torek, 2. januarja, preidemo spet na običajni mašni red. Ob 19. uri bo MOLITEV V ČAST SV. ANTONU PADOVANSKEMU, ob 19.30 ČEŠČENJE NAJSVETEJŠEGA in ob 20.00 SVETA MAŠA. Tokrat bo verjetno le malo študentov prisotnih. Kot vedno k tej sveti maši vabljeni vsi. Vsem, ki se vračajo v šole in na delovna mesta želim vse dobro.

 

V petek je prvi petek v mesecu. Vsej od 17. ure naprej bom na voljo za spoved: pozvonite pri vhodu v samostan. Ob 18.25 bo molitev rožnega venca ob najsvetejšem. Ob 19. pa sveta maša. KER JE TA VEČER TRETJI SVETI VEČER pokadimo svoja stanovanja, molimo pri jaslicah in praznujemo. Molitev za domovino bo v pobožnosti pred sveto mašo.

 

V soboto bomo obhajali praznik GOSPODOVEGA RAZGLAŠENJA ALI SVETIH TREH KRALJEV. Pri večerni sveti maši bosta prepevala pevska zbora: Moški pevski zbor Srečko Kosovel, ki ga vodi g. Andrej Makor in Mešani mladinski pevski zbor Srečko Kosovel pod vodstvom ge. Petre Habjanič Gregorc. Po maši ne bo običajne procesije, ampak bo božični koncert. Prisrčno vabljeni – povabite prijatelje in znance.

 

Naslednje nedelja je PRAZNIK JEZUSOVEGA KRSTA. Povabljeni smo, da spet pritrdimo Jezusu, ki stopa po poti odrešenja.

 

V vseh frančiškanskih cerkvah lahko PREJMETE POPOLNI ODPUSTEK, saj je letos 800-letnica, kar je sveti Frančišek v Grecciu postavil jaslice. Obiščimo frančiškanski cerkev in molimo pred jaslicami. Lahko tudi molitev, ki je pred jaslicami.

 

Morda bo 800-letnica Frančiškovih jaslic spodbuda za koga, da bi se priključil Frančiškovemu svetnemu redu. To je čudovito poslanstvo življenja po vzoru sv. Frančiška v svetu.

 

V nedeljo, 21. januarja 2023, imamo ponovno DAN SKUPNOSTI. Tokrat bo z nami oznanjevalec in igralec GREGOR ČUŠIN. Maše bodo ob 9. in 11. uri. Med eno in drugo mašo bo govor oznanjevalca, igra ter priložnost za pogovor. Taka srečanje bomo oblikovali približno enkrat na mesec. Čudovito bi bilo, če bi lahko skupaj oblikovali nedeljo. Srečanje bomo zaključili s preprostim kosilom ob 13. uri. Osnovni namen je, da bi bilo to res srečanje vere. Poseben poudarek bo na božji besedi.

 

V dneh okoli praznika Gospodovega rojstva sem bil deležen vaših izjemnih pozornosti. Mnogi ste mi namenili svoj čas, mnogi ste mi darovali kakšno pozornost. Predvsem sem bil vesel vsakega, ki je prišel poslušat božjo besedo in biti priča Jezusove daritve. To so zame ČUDEŽI VERE.

 

Zelo sem vam hvaležen za vsak vaš dar. Vsakodnevni stroški so veliki, nekaj pa želim vložiti tudi v prenovo in popravila. Hvala vam, da si stojimo ob strani in tudi na ta način nosimo skupna bremena.

 

Zelo bi bil vesel, če bi se lahko pogovorili o tem, kje bi lahko sodelovali pri bogoslužju. Nekdo lepo poje, nekdo bere, spet drugi bi imel lahko kakšen drug talent. Ni potrebno, da takoj prevzamete kakšno vlogo. Lepo pa bi bilo, če bi se pogovorili, kakšne so sploh možnosti.

 

Vesel sem, da skupaj rastemo v veri!

 

p. Bogdan Rus

31. december 2023

Obiščite nas

Zelo veseli bomo, če nas obiščete v središču Kopra, si ogledate obnovljeni samostan in se ustavite v cerkvi. Z veseljem vas pričakujemo.

Dobrodošli!

Kako do nas?

Urnik bogoslužja

Nedelje:
9.00 in 11.00

Delavniki:
ob 19.00
(glej sprotni koledar)

zgodovina

Zgodovina frančiškanske prisotnosti v Kopru je dolga in sega v same začetke reda, saj so prvi bratje prišli v mesto že kmalu po Frančiškovi smrti. Leta 1229 ga je verjetno obiskal sv. Anton Padovanski in tukaj ustanovil prvo skupnost bratov ...


Preberi več