Oznanila za veliko noč 2023.

Oznanila veliko noč, 9. april 2023. Leto A.

 

VELIKONOČNA NEDELJA JE NAŠ OSREDNJI PRAZNIK. Iz velike noči zajemamo moč za življenje po veri. Ko bomo slovesno zapeli vesele pesmi, naj se po tem okrepi naša vera. V naši skupnosti vsako nedeljo poudarjamo vrednoto Jezusovega vstajenja. Naj ta velika noč okrepi našo zavezanost dobremu.

 

Bogoslužja v teh dneh so NEKOLIKO DALJŠA, VELIKO VEČ JE PETJA. Zelo vam bom hvaležen, če boste lahko sodelovali po svojih najboljših močeh. Danes nismo več navajeni na pozornost, ki traja več kot uro. Hvala vam, ker ste pozorno zraven. Daljša bogoslužja kažejo na to, da nam Bog ob teh prazniki res daje velike darove in nas vabi, da bi vanje vstopili.


 

Velika noč je PRVI DAN VELIKONOČNE OSMINE. Kristjani praznujemo veliko noč kot dan, ko dajemo neomejen zalet svojemu veselju. Prav je, da to veselje dobi bogato paleto oblik. Kot prispodoba: Imamo veliko idej, kako se postiti in pokoriti. Včasih pa nam zmanjka idej, kako dati svojemu veselju moč in različne oblike. Skozi ves teden bo odprt božji grob, kamor bomo lahko prišli premišljevat Božjo besedo, ki nas vodi naprej. Poiščimo različne oblike vstajenjskega veselja. Obiščimo sosednjo družino in molimo nekaj veselega; obiščimo bolnike in jim ulijmo utemeljeno upanje; dajmo možnost za spravo v svoji družini, navadimo se na bolj iskrene pogovore v družini in ne zamerimo, če slišimo kakšno težjo besedo; nikogar ne žalimo! Pripravimo se na naslednjo nedeljo, da jo bomo praznovali zares slovesno. Od jutra do večera oblikujmo molitveno – vstajenjski dan.

Ker ima VELIKONOČNA OSMINA TAKO VELIKO MOČ VESELJA, v tem času ni drugih pobožnosti. Pri nas ne bo molitve k svetemu Antonu in spokornih bogoslužij ter drugih molitev. Naj bo vse usmerjeno v različne oblike veselja. Tudi sam bi se v teh dneh z veseljem srečal z vami.

 

Pri pobožnosti skozi celoten teden osmine molimo ČASTITLJIVI DEL ROŽNEGA VENCA.

 

10. aprila je VELIKONOČNI PONEDELJEK. Sveti maši bosta kot ob nedeljah, ob 9. in 11. uri.

 

Ostale dni so MAŠE KOT OBIČAJNO. Spremljajte koledar.

 

V soboto bomo zvečer po maši molili večernice v samostanskem koru in bomo nato POČASTILI SVETO ANO. Ta dan bo ta pobožnost malo drugačna. Poleg pesmi bomo peli tudi litanije. Molitev k sv. Ani bo tako zajemala moč iz te sobote zvečer, ko bomo črpali iz vstajenjskega veselja.

 

Veliko vas je, ki ste v teh dneh izjemno POŽRTVOVALNO POMAGALI. Rad bi se vam zahvalil, a se mi to zdi prav čudno, kajti čutim, da delamo skupaj in je to potrditev naše povezanosti. Vem, da ne delate zame; izjemno sem vesel, ker v vašem delu vidim način, kako iskati vse močnejšo vero v Boga. Vseeno pa vam želim reči, da sem vam hvaležen, ker smo tako povezani v skupnosti.

Hvala vsem, ki ste pomagali pri pripravi teh praznikov. V enaki meri hvala tistim, ki ste se skozi postni čas pripravljali pri skupini za božjo besedo vigilije in pogovorni skupini v okviru akcije 40 dni brez alkohola. Pa tudi tistim, ki ste z molitvijo spremljali naše delo.

 

Na različnih mestih v cerkvi so pripravljena VELIKONOČNA VOŠČILCA z osnovnimi informacijami o življenju naše skupnosti. Prosim vas, nesite jih tistim, ki niso prišli v cerkev. Kdor hodi v druge župnije, ga le pozdravite tudi v mojem imenu. Molimo za tiste, ki hodijo tja, kjer se čutijo poklicane. Morda pa voščilce nesete tudi tistim, ki potrebujejo okrepitev v veri; potrebujejo spodbudo, lepo besedo. Morda lahko nekoga, ki je razočaran nad Cerkvijo, nazaj pripelje naše vabilo! Ne pozabimo za to tudi moliti! Vesel bom, če boste pomagali razdeliti ta voščila.

 

Zelo bom vesel, če SI BOMO LAHKO PO VELIKONOČNI MAŠI VOŠČILI. Prav vsakemu bi rad stisnil roko v atriju. Upam, da lahko počakate še nekaj minut. Ta dan ne bo kave in prigrizkov kot običajno, le iskreno voščilo, da se ne bomo zadrževali, saj gotovo želite v svoje domove praznovati veliko noč.

 

Nekateri ste me vprašali, če je prav, da hodimo PREKO GROBNICE NAŠIH LJUBIH PATROV. Seveda je prav! V vseh cerkvah so grobnice narejene na tak način. Cerkvene grobnice imajo drugačno logiko kot grobovi na pokopališču. V nekaterih cerkvah jih je celo več. Ne očitajmo si. Raje pomislimo, kaj je zapisal slovenski pesnik: Naj čezme k Tebi hodijo ljudje. Največ, kar si duhovnik lahko zaželi je to, da bi ljudje čez njega hodili bližje k Bogu. Vas pa že sedaj prosim, da zapišete kakšen spomin na p. Atanazija in mi ga izročite, saj se o tem velikem možu zbira še dodatni arhiv. 20. aprila se bomo v Hrastovljah zahvalili za življenje p. Atanazija. Podrobnosti še sporočim.

 

Hvala, ker darujete za maše in tudi DARUJETE ZA STROŠKE, ki jih je bilo med prazniki več. Mnogi ste darovali tudi razne stvari, ki jih potrebujemo za bogoslužje, mnogi ste žrtvovali svoj čas. Hvala vam iz srca.

 

p. Bogdan Rus

8. april 2023

 

Obiščite nas

Zelo veseli bomo, če nas obiščete v središču Kopra, si ogledate obnovljeni samostan in se ustavite v cerkvi. Z veseljem vas pričakujemo.

Dobrodošli!

Kako do nas?

Urnik bogoslužja

Nedelje:
9.00 in 11.00

Delavniki:
ob 19.00
(glej sprotni koledar)

zgodovina

Zgodovina frančiškanske prisotnosti v Kopru je dolga in sega v same začetke reda, saj so prvi bratje prišli v mesto že kmalu po Frančiškovi smrti. Leta 1229 ga je verjetno obiskal sv. Anton Padovanski in tukaj ustanovil prvo skupnost bratov ...


Preberi več