Oznanila za binkoštno nedeljo 2023.

Oznanila za binkoštno nedeljo 2023. Leto A.

 

Binkoštna nedelja, petdeseti dan po veliki noči, nam popolnoma približa veličino praznika JEZUSOVEGA VSTAJENJA. Binkošti so osebna izkaznica Cerkve. Smo po Svetem Duhu zbrana Gospodova skupnost. Praznujmo skupaj! Po binkoštih začnemo čas med letom.

 

Po nedeljski sveti maši bomo imeli NEDELJSKO ŠOLO. Ta bo sestavljena iz KATEHEZE in srečanja po maši. Kateheza bo spregovorila o podobah Boga, ob kratkem srečanju po maši pa si lahko damo kakšno spodbudo. Da si zaželimo lep teden in se pogledamo v oči, je nekaj minut dovolj – te minute so zelo dragocene.

 

Zelo se trudimo, da bi bilo bogoslužje vse lepše. LJUDSKO PETJE je nekaj, kar bogati našo vero. Hvala, ker se s svojim glasom trudite oblikovati čas, ko skupaj častimo Boga. Naj bo v tem vse več zavzetosti.

V ponedeljek 29. 5. je BINKOŠTNI PONEDELJEK in tudi praznik Marije, matere Cerkve. Sveta maša in šmarnice bodo ob 19. uri.

V torek zvečer bo ponovno POBOŽNOST K SVETEMU ANTONU IN SPOKORNO BOGOSLUŽJE. Naj nas ta pobožnost okrepi v veri, da bomo vse bolje iz dneva v dan živeli iz zakramentov. Večerno mašo pripravljajo študentje, namenjena pa je vsem.

 

V sredo je praznik OBISKANJA DEVICE MARIJE. Govori o tem, kako je Marija obiskala sorodnico Elizabeto. Na ta dan tudi zaključujemo šmarnice. V naši cerkvi smo brali le del šmarnic, vseeno hvala za vašo zvestobo.

 

Naslednji petek je PRVI PETEK V MESECU. Navadno vas več prejme zakrament svete spovedi. Vsekakor bom na voljo ob 17.30. Če se nas bo vsaj nekaj zbralo, bomo imeli tudi spokorno bogoslužje oziroma pripravo na spoved.

Po sveti maši bo molitev za domovino, ki bo trajala do polnoči. Zadnja ura molitve bo v tišini, ko bomo Gospodu poskušali povsem izročiti svoje življenje.

 

V soboto je navaden dan, ki ga bomo posvetili Mariji. Večerna maša bo v čas mučencem, ker je god ugandskih mučencev; po maši pa bo molitev večernic in PROCESIJA V ČAST SVETI ANI. Prisrčno vabljeni.

 

Naslednja nedelja je PRAZNIK SVETE TROJICE. Praznik našega Boga nas vabi, da bi svoji veri dali zares vse moč svojega življenja.

 

Kot ste videli, je pred vhodom v našo cerkev postavljen nadstrešek. Ta preprečuje, da bi na koga padel kakšen kos prošelja naše cerkve. PROČELJE JE NUJNO OBNOVITI. Rešitev nastalega problema bo precej zapletena. Na vse načine bom iskal rešitev. Čeprav ne računam, da bi darovi občestva pokrili stroške, pa vam bom hvaležen za vsak vaš dar in druge načine pomoči.

 

Nekaj vas je zaprosilo za PARKIRANJE NA NAŠEM DVORIŠČU. Prosim, oglasite se po sveti maši.

 

Hvala vam za vaše DAROVE. Tudi za darove za svete maše. Naj ti darovi pomenijo, da še želimo naprej Boga slaviti v tem svetišču.

 

Širijo se mnogi zapisi, tudi taki, ki ne držijo. OBHAJILO IMA VSO POLNO VREDNOST, naj nam ga podeli duhovnik, diakon, akolit ali nekdo, ki ga duhovnik za to pooblasti. Moč obhajila ni odvisna od tega.

 

Bliža se praznik SVETEGA JEZUSOVEGA TELESA IN KRVI (8. 6.). Ob tem prazniku okrasimo oltarje in obogatimo bogoslužje z našim sodelovanjem. Upam, da se lahko prav vsi vključimo v to praznovanje.

 

Vsake toliko časa pristopi do mene kdo in mi pripoveduje ZANIMIVE ZGODBE O PRETEKLOSTI. O zaporu, ki je bil v tej stavbi; o p. Atanaziju, ki je deloval tukaj, in o drugih pomembnih trenutkih zgodovine. Zelo bom hvaležen, če boste lahko kakšne podatke preverili in zapisali ter mi jih izročili, saj je vse to zelo dragoceno.

 

Pripravljamo se na FORUM ZA DIALOG MED VERAMI NA BALKANU. Ta dogodek je izjemno pomemben. Čeprav ne gre za nekaj, kar bi bili navajeni v našem verskem življenju, pa poskusimo za ta prizadevanja moliti. 18. junija tako pri nas ne bo svete maše in se bomo vsi odpravili v stolnico h kardinalovi maši.

 

Hvala, da skupaj rastemo v veri.

 

p. Bogdan Rus

27. maj 2023

Obiščite nas

Zelo veseli bomo, če nas obiščete v središču Kopra, si ogledate obnovljeni samostan in se ustavite v cerkvi. Z veseljem vas pričakujemo.

Dobrodošli!

Kako do nas?

Urnik bogoslužja

Nedelje:
9.00 in 11.00

Delavniki:
ob 19.00
(glej sprotni koledar)

zgodovina

Zgodovina frančiškanske prisotnosti v Kopru je dolga in sega v same začetke reda, saj so prvi bratje prišli v mesto že kmalu po Frančiškovi smrti. Leta 1229 ga je verjetno obiskal sv. Anton Padovanski in tukaj ustanovil prvo skupnost bratov ...


Preberi več