Nedelja ostrine.

Priprava na 23. nedeljo med letom, 4. septembra 2022

 

Izjemno velike izzive nam Jezus spet daje v evangeliju. V resnici pa tudi v Stari zavezi in Pavel v svojem pismu, a le nekoliko bolj milo, zato na pogled zakrito.

 

Vedno znova molimo za dobre družine, za razumevanje v naših družinah, za ljubezen med nami … Nato pa preberemo v evangeliju besede: “Tisti čas so z Jezusom potovale velike množice. Obrnil se je in jim rekel: »Če kdo pride k meni in ne zavrača svojega očeta, matere, žene, otrok, bratov, sester in celo svojega življenja, ne more biti moj učenec. «” Je to sploh mogoče razumeti?

 

Tega ni mogoče razumeti brez odločnega vstopa v vsebino Božje besede. Ne moremo vedeti, kako vse razumeti prav, če se prej ne odločimo za evangelij. V pomoč nam je lahko Božja beseda, ki smo jo brali na 22. in 21. nedeljo med letom … Poiščimo in preberimo.

 

Druga smer razumevanja pa je nakazana v knjigi modrosti. Naj ponazorim s svojo izkušnjo. Poznam kar nekaj ljudi, ki se zelo trudijo za to, da bi postali boljši ljudje. Na svoji življenjski poti so res trdo delali in uspelo jim je. Toda njihovo življenje sedaj ni zapleteno in na nekem višjem nivoju, ki bi bil nedosegljiv. Presenetljivo je, da je njihovo življenje sedaj enostavnejše, preprostejše in z življenjskimi dogodki se srečujejo iz oči v oči.

 

Poznam tudi veliko ljudi, ki zase pravijo, da so svobodni, da govorijo resnico in delajo, kar hočejo. Toda njihovo življenje je zapleteno, neprestano lovijo ravnotežje v svoji duhovnosti in odločitvah, ki bi morale biti čisto preproste.

 

Jezus ni prišel k nam, da bi nam življenje zavozlal. Prišel je, da bi bilo naše življenje preprosto. Toda vzeti moramo križ na svoje rame …

 

Ko se bomo srečali v cerkvi, poskušajmo s hvaležnostjo pristopiti drug k drugemu. Veselimo se drug drugega. Bodimo hvaležni za vse, kar bo vsakdo od nas prinesel v svojem srcu v cerkev.

Obiščite nas

Zelo veseli bomo, če nas obiščete v središču Kopra, si ogledate obnovljeni samostan in se ustavite v cerkvi. Z veseljem vas pričakujemo.

Dobrodošli!

Kako do nas?

Urnik bogoslužja

Nedelje:
9.00 in 11.00

Delavniki:
ob 19.00
(glej sprotni koledar)

zgodovina

Zgodovina frančiškanske prisotnosti v Kopru je dolga in sega v same začetke reda, saj so prvi bratje prišli v mesto že kmalu po Frančiškovi smrti. Leta 1229 ga je verjetno obiskal sv. Anton Padovanski in tukaj ustanovil prvo skupnost bratov ...


Preberi več