Oznanila za 4. adventno nedeljo 2022.

Oznanila za 4. adventno nedeljo 2022, leto A.

 

Kakor apostol pravi v današnjem evangeliju je GOSPOD PO VSTAJENJU POSTAVLJEN ZA BOŽJEGA SINA V MOČI. To je vsebina nedelje. Tudi adventna nedelja z vso močjo slavi Boga, ki daje življenje in nas dviga iz smrti. Iz nas dela nove ljudi, spodbuja nas, da bi v nas zaživel resnični božji klic in bi začel delovati. Ko bomo danes srečali brate in sestre v cerkvi, ne pozabimo, da so prav oni del našega poklica, zato poskrbimo, da bo naša skupnost vedno bolj dejavna. Kaj bi lahko še naredili za to?

 

To nedeljo bo spet NEDELJSKA ŠOLA. Vabim vas, da se je udeležite. Naslednji teden je božič in nedeljske šole ne bo, ker stopi v ospredje domače praznovanje. Upam pa, da boste zabožič vsi počakali po maši toliko časa, da si bomo po maši lahko še voščili.

 

Na 4. adventno nedeljo bodo pri obeh svetih mašah SKAVTI PRINESLI LUČ MIRU IZ BETLEHEMA. Ob tem nam bodo prebrali tudi letošnjo poslanico. Vabljeni ste, da si prižgete luč z ognjem iz Betlehema, jo nesete domov in jo ohranite med božičnimi prazniki. Nesite jo tudi tistim, ki ne morejo v cerkev. Luč miru boste lahko dobili v naši cerkvi, gorela pa bo do praznika GOSPODOVEGA RAZGLAŠENJA.

 

Še ta teden obhajamo ZORNICE. Ob 6.30 se zberemo in s svečami v rokah prepevamo: KRALJA, KI PRIHAJA, PRIDITE MOLIMO. Sveče v naših rokah predstavljajo naša telesa kot templje Svetega Duha. Tudi če zamudimo, vzemimo svečo. Vsakdo je dobrodošel!

 

V torek, 20. decembra, bo ravno eno leto, odkar smo se poslovili od zvestega sodelavca FLORIJANA MASTNAKA. Po zornicah bomo obiskali njegov grob in grob njegove žene ELIZABETE in molili zanju. Vabljeni. Po jutranji sveti maši se bomo v zakristiji dogovorili za prevoz do pokopališča.

 

V torek ob 19. uri študentje pripravljajo SPOKORNO BOGOSLUŽJE IN SPOVED. Vabljeni, da se pridružite na tem bogoslužju in prejmete tudi zakrament svete spovedi. Ob 20. uri bo študentska sveta maša. Povabite tudi mlade, ki bi radi doživeli ta večer usmiljenja.

 

Tudi v PETEK JE PRILOŽNOST ZA SVETO SPOVED. S spovedovanjem bom začel ob 17. uri s spokornim bogoslužjem. Spovedoval bom do 19. ure. Med spovedovanjem bo tudi spraševanje vesti. Po telefonu se lahko dogovorimo za spoved tudi v drugem terminu. Spovedovanje bo potekalo tudi v stolnici ob 8.30 in ob 17.30. Kjerkoli boste doživeli milost tega zakramenta, bo dobro.

 

Skozi ves teden bomo prepevali Kralja, ki prihaja, pridite molimo. To je BOŽIČNA OKTAVA, najožja priprava na božič. Pesmi bomo prepevali zjutraj in zvečer.

 

V tednu pred božičem bomo KRASILI CERKEV. Delali bomo 22. 12., prej pa bodo že potekale nekatere priprave. Veseli bomo kakšne pomoči; prostovoljnega dela, molitvene podpore ali pa denarnega prispevka za stroške okrasitve. Krašenje smo si zamislili tako, da bomo na osrednje mesto postavili evharistijo, kakor je to storil sv. Frančišek. Proti koncu tedna bomo čistili cerkev. Vsakdo bo prišel prav. Predvidoma bomo čistili cerkev v soboto, 24. 12., po zornicah.

 

SVETI VEČER. Na sveti večer bomo obhajali Gospodov prihod takole.

 

Ob 19. uri – adventna sveta maša z devetdnevnico.

Ob 22. uri – božična sveta maša svetega večera.

Ob 00.00 – slovesna polnočnica.

 

BOŽIČNI DAN. 25. decembra bodo svete maše kot ob nedeljah. Ob 9. in 11. uri.

 

PROSIM VAS, MED PRAZNIKI SI PRIZADEVAJTE ZA MEDSEBOJNO LJUBEZEN . Lahko prižgemo na tisoče luči, molimo na tisoče molitev, a brez medsebojne ljubezni bomo Bogu zaprli vrata. Varujmo se opravljanja, nesmiselnih dejanj, reševanja zastarelih sporov in vsega, kar lahko uniči naše praznovanje. Varujmo se nezmernosti, alkohola in drugih zasvojenosti, ki so v svojem temelju laž življenja in lahko naše praznovanje spremenijo v cirkus. Tudi predolge molitve lahko povzročijo težo med nami. Molimo, kolikor zmoremo. Vera naj se izraža v našem ljubečem pogledu iz oči v oči in slavljenju Boga. Bodimo obzirni do šibkosti vsakega od nas.

Poskušajmo si pripraviti kakšen pripomoček za praznovanje božiča. Besedilo kakšne pesmi, molitve ali česarkoli, kar bi pomagalo pri praznovanju. Pri vhodu v samostan (porta) lahko dobite blagoslovljeno vodo in še kakšen pripomoček. Ne pozabimo na tiste, ki so osamljeni. Morda je že kakšen klic ali celo SMS dovolj, da komu samoten dan spremenimo v lepo praznovanje.

 

Če želite prejemati OZNANILA PO ELEKTRONSKI POŠTI, nam lahko napišete svoj naslov elektronske pošte. Lahko ga (čitljivo!) napišete na list in oddate v zakristijo ali nabiralnik, ali pa se na novice prijavite na spletni strani.

 

Hvala vam za vse dobro, kar naredite, za vaše molitve in dobre želje!


 

p. Bogdan Rus, 18. december 2022.

 

Obiščite nas

Zelo veseli bomo, če nas obiščete v središču Kopra, si ogledate obnovljeni samostan in se ustavite v cerkvi. Z veseljem vas pričakujemo.

Dobrodošli!

Kako do nas?

Urnik bogoslužja

Nedelje:
9.00 in 11.00

Delavniki:
ob 19.00
(glej sprotni koledar)

zgodovina

Zgodovina frančiškanske prisotnosti v Kopru je dolga in sega v same začetke reda, saj so prvi bratje prišli v mesto že kmalu po Frančiškovi smrti. Leta 1229 ga je verjetno obiskal sv. Anton Padovanski in tukaj ustanovil prvo skupnost bratov ...


Preberi več