Oznanila 1. adventne nedelje 2022

Oznanila za 1. adventno nedeljo 2022. Leto A.

 

Luč je znamenje KRISTUSOVEGA VSTAJENJA. To je največji dogodek v zgodovini. In štiri nedelje, v katerih bomo prižigali vsakikrat novo svečo so kot znamenje, da se želimo dobro pripraviti na Kristusov prihod. Štiri adventne nedelje bodo prinašale luč v naša srca, da bomo lahko zaživeli polnost Božje prisotnosti.

 

Pri obeh nedeljskih mašah bom BLAGOSLOVIL ADVENTNE VENČKE.

 

Po sveti maši vas spet vabim na NEDELJSKO ŠOLO. Ta nedeljska šola je sestavljena iz kratke kateheze in medsebojnega pogovora. Kako lepo je, ko po maši, okrepljeni z darom živega Boga drug drugemu damo kakšno spodbudo za teden, ki je pred nami.

 

V ponedeljek, 28. novembra, začenjamo ZORNICE. Te bodo v naši cerkvi vsak dan ob 6.30. To bo kratka sveta maša s kratkim nagovorom, ki nas bo opogumil za dan, ki je pred nami. Iz dneva v dan se bodo adventne spodbude nadaljevale. Zornice bodo v decembru vsak dan, razen v nedeljo. Večerne ostanejo po ustaljenem urniku. Ker bomo zornice opravili večinoma samo ob svečah, bo v cerkvi bolj temačno. To je simbol Kristusa, ki prihaja kakor luč sveta.

 

V torek, 29. 11., bomo pričeli DEVETDNEVNICO V ČAST BREZMADEŽNE. Urnik je običajen. Ob 19. uri pobožnost v čast. sv. Antonu, nato spokorno bogoslužje in spovedovanje. Ob 20. uri pa bo ŠTUDENTSKA SVETA MAŠA.

 

V sredo je PRAZNIK SV. APOSTOLA ANDREJA praznik svetega apostola in s tem god. p. Andreja Vovka, ki še vedno pripada našemu samostanu, čeprav biva v njemu najbolj primernem okolju v duhovniškem domu v Ljubljani. Zahvalimo se za njegovo življenje in oznanjevanje. Molitev bo gotovo velik dar zanj. Ob 19. uri bomo obhajali zanj tudi sveto evharistično daritev.

 

V sredo zjutraj v naši sredi pozdravljam PATRA PROVINCIALA MARJANA ČUDNA. Prišel bo na redno letno vizitacijo. Pridružil se nam bo pri zornicah.

 

Ta teden je PRVI ČETRTEK V MESECU. Molimo za nove duhovne poklice. S to molitvijo pokažemo, da radi živimo kot kristjani in si želimo, da bi darove vere radi posredovali tudi prihodnjim rodovom.

 

V petek je PRVI PETEK V MESECU. Ob 18. uri bo spokorno bogoslužje, nato molitev pred najsvetejšim in evharistična daritev. Vabim vas, da prejmemo zakrament svete spovedi. Spoved, ki jo opravimo kadarkoli v adventnem času je korenita priprava na praznik Gospodovega rojstva. Nič bolj mirni ne bomo, če se bomo spovedali zadnji trenutek pred božičem.

 

V petek je tudi tudi MOLITEV ZA DOMOVINO. To molitev bodo pripravile različne skupine, zaključili jo bomo opolnoči.

 

V Soboto ob 17.30 se srečamo v cerkvi, DA SE BOMO DOGOVORILI ZA BOŽIČNO OKRASITEV. Prvi namen božične okrasitve je izražanje veselja do novorojenega Jezusa. Zato se poskušamo dobro dogovoriti in v zadnjih dneh pred božičem prispevati svoj delež. Vabljeni vsi, ki bi lahko kakorkoli pomagali pri okrasitvi.

 

V soboto po večerni maši bo MOLITEV VEČERNIC V KORU (vstop skozi zakristijo) in pesem k sv. Ani.

 

V naši cerkvi smo v zadnjih dneh PREMAKNILI NEKAJ OPREME. Vse to ima en sam namen: osredotočenje na tisto, kar je v cerkvi najbolj bistveno: na sveto evharistijo.

 

Hvala vam za vaše DAROVE, tako pri nabirkah, kakor tudi pri svetih mašah. Tudi denar je sredstvo, ki nam pokaže, koliko nam stvari pomenijo. Darove za svete maše zapisujem vedno na porti.

 

Če želimo vstopiti v ZAKRISTIJO, STOPIMO SKOZI KAPELO SV. ANTONA. Varujmo prezbiterij kot svet prostor, zato stopimo v prezbiterij samo, ko imamo bogoslužno vlogo.

 

HVALA VAM ZA LEPO BRANJE PRI MAŠAH. Pri branju se lahko še izboljšamo. V kapeli sv. Antona je vsak dan pripravljeno berilo, da se bralci lahko pripravijo.

Obiščite nas

Zelo veseli bomo, če nas obiščete v središču Kopra, si ogledate obnovljeni samostan in se ustavite v cerkvi. Z veseljem vas pričakujemo.

Dobrodošli!

Kako do nas?

Urnik bogoslužja

Nedelje:
9.00 in 11.00

Delavniki:
ob 19.00
(glej sprotni koledar)

zgodovina

Zgodovina frančiškanske prisotnosti v Kopru je dolga in sega v same začetke reda, saj so prvi bratje prišli v mesto že kmalu po Frančiškovi smrti. Leta 1229 ga je verjetno obiskal sv. Anton Padovanski in tukaj ustanovil prvo skupnost bratov ...


Preberi več