Oznanila za velikonočno nedeljo 2024.

Skozi vse nedelje v letu živimo iz skrivnosti, ki sije iz groba, kjer je Jezus premagal smrt. To je lepota ljubezni, ki je sposobna delovati tudi tam, kjer je navidez smrt močnejša. Toda Bog nas na velikonočno nedeljo spet vabi, NAJ SPREJMEMO LUČ, KI JE PRIŠLA NA SVET. Aleluja!

 

Na veliko soboto smo s sodelovanjem oblikovali čudovito bogoslužje. Velikonočna vigilija je osrednja sveta maša, kjer smo skozi dolgo pot Božje besede poskušali prehoditi pot vstajenja. To veliko bogoslužje je naša vera, ki se izrazi do konca. Morda se nam naslednje leto pridruži še kdo, bralec, ministrant, pevec. ZA TO JE DOBRO MOLITI.

 

Na VELIKONOČNI PONEDELJEK so svete maše kakor ob nedeljah - ob 9. in 11. uri. 

 

Velika noč je tako velik praznik, da veselje, ki izhaja iz Kristusovega vstajenja ODMEVA 8 DNI. Veselimo se tega Jezusovega daru. Bodimo vstajenjski kristjani. Ta teden tudi ne bo drugih pobožnosti v naši cerkvi razen rožnega venca pred sveto mašo. Pustimo vstalemu zveličarju, da odmeva v nas. Tudi procesija svete Ane bo pred 2. velikonočno nedeljo.

 

V TOREK ZVEČER SE ZBEREMO OB 19.25, ko bo češčenje najsvetejšega; ob 20. uri pa študentje pripravljajo sveto mašo. Vsekakor je vsakdo vabljen k tej sveti maši. Lepo je, če našim mladim pokažemo, da se jih veselimo in zanje molimo.

 

Naslednja nedelja JE BELA NEDELJA ali tudi nedelja Božjega usmiljenja. Ozirajmo se k prvim kristjanom, ki so s tako močno gorečnostjo živeli svojo vero, da so premagali vse stiske in preganjanje. Naj bo tudi v nas veliko te gorečnosti. Da je ta nedelja posvečena Božjemu usmiljenju, ne pomeni, da je ta nedelja zaznamovana s spokornostjo, ampak slavimo Boga, ki vedno da prvi zgled usmiljenja.

 

Hvala vsem, ki ste pomagali PRIPRAVITI PRAZNOVANJE OB VELIKI NOČI. Bilo je potrebno očistiti cerkev, pripraviti ječo, Božji grob, pripraviti veliko pripomočkov. Tudi bogoslužje zahteva močno pripravo. Zahvala ministrantom, zakristanu voditeljici petja. Naša cerkev je spet čudovito okrašena. To zahteva ogromno truda in talenta. Velika hvala za ta velik dar. Hvala vsem, ki ste skrito pomagali graditi to veliko stavbo življenja, ki je zmagalo v bogoslužju.

 

Nekaj vas je darovalo svoj čas za MOLITEV V BOŽJEM GROBU. Hvala vam in upam, da naslednje leto pokrijemo prav vse ure.

 

Velikonočna osmina je čas, ko se lahko posebej trudimo, kako velikonočno vero izraziti v svojih dejanjih V LJUBEZNI DO BLIŽNJEGA. Obiščimo starejše, bolne, osamljene.

 

Vesel sem, ker v naši cerkvi VEDNO GLASNEJE POJEMO. Sam bi rad nekoliko tišje pel, a čutim, da z glasom lahko še podpiram vaše petje. Upam, da me kmalu premagate s svojim glasom.

 

HVALA VAM ZA VAŠE DAROVE. Zdi se, da se danes vse vrti okoli denarja. Zelo sem vam hvaležen, da z darovi lahko še zmorem skrbeti za dejavnosti in stavbe. Vsak vaš dar mi je izjemnega pomena in sem zanj zelo hvaležen. 

 

Velika noč je vrh vsega, za kar se zbiramo. SKOZI LETO PA SO NEDELJE OSREDNJI DNEVI NAŠEGA SREČEVANJA. Tako bomo še naprej oblikovali posebne nedelje za skupnost, praznovanje praznika svetega Antona, praznik svetega Nazarija, praznik svete Ane in svetega Joahima, praznik svetega Frančiška Asiškega, blaženega Monalda, obhajali zornice in druge cerkvene praznike. Vse zato, da se naša vera okrepi in dobi nov polet. Vedno vabljeni tudi k duhovnem pogovoru, spovedi, tedenski evharistiji ali pa tudi samo na pogovor. Upam, da bo lahko po vašem povabilu še kdo našel pot v našo skupnost ali pa kakšno drugo skupnost, da bo le slavil živega Boga. Čudovite in Božje stvari se dogajajo v stolnici, pri svetem Marku in pri svetem Antonu in drugod. Če boste kjerkoli slavili Boga, bomo združeni!

 

Gospod je vstal, aleluja!

 

p. Bogdan Rus

Na veliko noč, 31. marca 2024

Obiščite nas

Zelo veseli bomo, če nas obiščete v središču Kopra, si ogledate obnovljeni samostan in se ustavite v cerkvi. Z veseljem vas pričakujemo.

Dobrodošli!

Kako do nas?

Urnik bogoslužja

Nedelje:
9.00 in 11.00

Delavniki:
ob 19.00
(glej sprotni koledar)

zgodovina

Zgodovina frančiškanske prisotnosti v Kopru je dolga in sega v same začetke reda, saj so prvi bratje prišli v mesto že kmalu po Frančiškovi smrti. Leta 1229 ga je verjetno obiskal sv. Anton Padovanski in tukaj ustanovil prvo skupnost bratov ...


Preberi več