Oznanila za 3. velikonočno nedeljo 2024.

Današnja velikonočna nedelja nam spregovori o JEZUSOVEM ŽIVLJENJU NA ZEMLJI PO VSTAJENJU. Moč tega Jezusovega dejanja je v tem, da nam pokaže, da je vstajenje od mrtvih še kako del našega življenja. Vsako nedeljo slavimo to veliko Jezusovo daritev.

 

Po nedeljski sveti maši bo KATEHEZA. Tokrat bomo spregovorili o Jezusovem imenu, za katerega morda ne vemo, da ima poseben pomen. 82. točka katekizma se namreč sprašuje, zakaj se Jezus imenuje Kristus. Po katehezi vas vabim na srečanje v samostanski atrij.

 

Zelo si želim, da bi pri mašah VSE BOLJ DEJAVNO SODELOVALI. Veliko mi pomeni, če dobi maša zaradi glasnega odgovarjanja in petja obliko dialoga. Pri maši sodelujejo duhovnik, bralci, ministrantje, organist; toda enako moč ima vsakdo od nas, saj skupnost ljudi pri maši ni množica brez imen, ampak je vsakdo pomemben.

 

Ta teden je posebej NAMENJEN MOLITVI ZA DUHOVNE POKLICE. Ljudje, ki smo posebej poklicani za službo v Cerkvi, nismo elita Cerkve, ampak opravljamo to delo za to, ker nas veseli sodelovanje pri delih, ki jih Bog dela za vsakega človeka. Z molitvijo za duhovne poklice bomo pokazali, da si želimo preživetja našega občestva.

 

V TOREK GODUJE SV. BERNARDKA LURŠKA. Ta svetnica nam je razodela pomen Marijinega delovanja v Lurdu. Ob 19. uri bo, kot je to že utečeno, pobožnost k sv. Antonu Padovanskemu. Po njej bo spokorno bogoslužje, ob 19.30 bo češčenje najsvetejšega in ob 20. uri bo sveta maša, ki jo bodo oblikovali študentje, namenjena pa je vsem.

 

V petek bom za SPOVED ALI DUHOVNI POGOVOR NA VOLJO VSAJ OD 17. URE NAPREJ. Če želite, lahko pridete in se pogovorimo o vprašanjih, ki jih imate o veri; lahko pa prejmete zakrament odpuščanja.

 

V soboto, 20. aprila, bomo obhajali obletnico rojstva p. Atanazija Kozjančiča. Ob 11. uri bo sveta maša v cerkvi SVETE TROJICE V HRASTOVLJAH. Upam, da boste imeli čas, da se po sveti maši še kratko srečamo in morda kaj pojemo v bližnji gostilni. Vesel bom, če bomo lahko lepo zapeli in po maši spregovorili o spominih na p. Atanazija. Prevoz si preskrbite sami: vozniki poiščimo tiste, ki nimajo prevoza. Prosim, obvestite tudi vse, ki so poznali p. Atanazija.

 

V soboto zvečer se bomo zbrali ob 19. uri (pobožnost pred mašo odpade) in počastili gospoda v evharistiji. Nato se bomo zbrali na samostanskem koru in molili večernice, nato pa v PROCESIJI POČASTILI SVETO ANO.

 

Naslednja nedelja je že 4. velikonočna nedelja, ki se imenuje tudi NEDELJA DOBREGA PASTIRJA.

 

Na Družini nam priporočajo, da bi si ogledali FILM O PRVI AMERIŠKI SVETNICI. Predvajan bo 23. 4. 2024 ob 20. uri v kinu Izola. o podrobnostih ogleda se pozanimajte v kinu.

 

Bralci postajate vse boljši. Resnično naj nam bo nekaj samoumevnega, da si TEMELJITO PREBEREMO ODLOMEK BOŽJE BESEDE, preden se povzpemo na ambon in preberemo Božjo besedo drugim. Tudi branje pri tedenski sveti maši je velika odgovornost.

 

MOLIMO ZA MIR. Človeška neumnost spet dobiva zalet v našem svetu. Nasilje ničesar ne rešuje, a človek se te lekcije nikoli ne nauči. Vemo pa, da smo kristjani sol zemlje in lahko naredimo nekaj bistvenega: v sebi, pri bližnjih, v svetu.

 

Nekateri člani naše skupnosti NASTOPAJO V RAZLIČNIH ŠPORTIH. Molimo zanje tudi kot skupnost. Za varnost, za uspeh, za to, da bodo v svoje športno okolje prinašali moč svoje vere in ta svet naredili bolj prijazen. Hvala, ker že molite za vse te naše športnike. Lepo je videti, kako v vsakem dobrem človeku zmaguje lepa notranja drža, ne glede na rezultat tekme.

 

Hvala vam, ker SKUPAJ DOŽIVLJAMO TUDI SMRT NAŠIH DRAGIH RAJNIH. Ti ljudje niso samo naša preteklost, ampak so tudi ljudje, ki nam kažejo pot v nebo. Hvala vam za lepa pričavanja ljubezni ob slovesih. Ob tem vidimo, kako dragoceno je življenje, ki pa se za vsakega kristjana prelije v večnost.

 

V naslednjem tednu je še nekaj PROSTIH TERMINOV ZA MAŠNE DAROVE.

 

Hvala vam za vaše darove. Kljub temu, da se gotovo zavedate velikih stroškov, ki so tudi breme te cerkve in samostana, pa mi ni samoumevno, da z DAROVI SKRBITE ZA TO SKUPNOST IN HIŠO. Za vsak vaš dar sem vam iskreno hvaležen.

 

Hvala, ker sodelujemo pri najlepšem delu na svetu: delu za Božje kraljestvo.

 

p. Bogdan Rus

14. april 2024

Obiščite nas

Zelo veseli bomo, če nas obiščete v središču Kopra, si ogledate obnovljeni samostan in se ustavite v cerkvi. Z veseljem vas pričakujemo.

Dobrodošli!

Kako do nas?

Urnik bogoslužja

Nedelje:
9.00 in 11.00

Delavniki:
ob 19.00
(glej sprotni koledar)

zgodovina

Zgodovina frančiškanske prisotnosti v Kopru je dolga in sega v same začetke reda, saj so prvi bratje prišli v mesto že kmalu po Frančiškovi smrti. Leta 1229 ga je verjetno obiskal sv. Anton Padovanski in tukaj ustanovil prvo skupnost bratov ...


Preberi več