Oznanila za 16. nedeljo med letom 23.

Vsaka nedelja je praznik JEZUSOVEGA VSTAJANJA. V današnji nedelji nam Božja beseda govori, kako nam Bog na mnogotere načine želi podariti svoje življenje in svojega duha. To lahko stori samo Bog, ki je bil deležen teže našega življenja, je to težo vzel na svoja ramena in premagal smrt, ki ji ljudje ne moremo uiti. Odkar je Bog storil to veliko dejanje, lahko odrešeni hodimo po poti življenja. Praznovanje nedelje pa je naš veliki privilegij, ker se tega velikega daru skupaj spominjamo.

 

Danes je KRIŠTOFOVA NEDELJA. Blagoslovili bomo avtomobile in prosili za razumno obnašanje v prometu. Ker so naši avtomobili raztreseni naokrog, bomo blagoslovili kar ključe vaših avtomobilov, lahko pa se boste zapeljali na samostanski vrt in bomo vaše vozilo blagoslovili tudi v celoti.

 

Po maši bo namesto kateheze spodbuda o SVETI ANI. V naslednjih dneh se bomo namreč pripravljali na praznik sv. Joahima in Ane. Po spodbudi bo kratko srečanje, kakor je to običajno.

 

Ta PONEDELJEK BO SVETA MAŠA, ker smo v času priprave na praznik sv. Joahima in Ane. Premišljevali bomo, kako Bog človeka rešuje v zgodovini, saj je sv. Ana podoba Božje naklonjenosti človeku.

 

V torek bo ob 19. uri pobožnost v čast sv. ANTONU PADOVANSKEMU, po njej pa priložnost za spoved. Imeli bomo pripravo na spoved, pri kateri bomo molili kesanje. To je le priprava na spoved in priznanje, da smo grešniki. Pri osebni spovedi kasneje se lahko s spovednikom pogovorimo, kakšna je naša osebna rast na poti k Bogu. Ob 20. uri bo SVETA MAŠA. Pri maši bomo premišljevali o sveti Ani in o tem, kaj pomeni, da človek v življenju služi Bogu in bližnjim. Ta dan je sicer praznik sv. Jakoba starejšega. To je lepa priložnost, da povežemo ta dva velika zgleda vere.

 

V sredo bo praznik sv. Joahima in Ane. Ta praznik je velika priložnost, da poglobimo svojo vero. V tej smeri oblikujemo tudi vse dogajanje.

Ob 17. uri se zberemo v galeriji samostana, da bi pomagali pripraviti dobrote za to slovesnost. Malo bolj zgodaj se zberemo zato, da bomo lahko vse pripravili in se potem skupaj odpravili k pobožnosti in sveti maši. Prav je, da tudi ob pripravi rastemo kot skupnost verujočih, ki vsako dejanje izkoristijo za to, da bi lahko rasli v veri. Prosim vse, da prinesejo kakšno dobroto za obogatitev naše skupne praznične mize. Pri tem pazimo, da dobrota za čas svete maše lahko počaka izven hladilnika.

Ob 18.25 bo POBOŽNOST ROŽNEGA VENCA, na katerega ste lepo vabljeni. Lepo je, če se s to pobožnostjo pripravimo na praznovanje svete maše. SVETA MAŠA BO OB 19. URI. Pri maši bomo peli ljudske pesmi, slišali bomo slovaško Marijino pesem in poslušali Božjo besedo. Po maši bo procesija, pri kateri bomo pred oltar položili šopek rož. Upam, da boste lahko prinesli VSAJ MAJHEN ŠOPEK ROŽ za sveto Ano.

Po procesiji, bo koncert. To leto so z nami kar Beneški fantje, ki so se velikodušno zbrali, da bi okrepili veselje po maši. En del koncerta bomo poslušali, drugi del pa bodo glasbeniki igrali med druženjem. Morda bo zaradi koncerta prišel med nas tudi kdo, ki sicer ne prihaja k sveti Ani ali pa kdo, ki sploh ne hodi v Cerkev. Spomnimo se, da je bila odlika kristjanov vseh časov, da so gostoljubno sprejeli medse vse ljudi.

Vabim mlade, da se nam pridružijo tudi kot sodelavci pri bogoslužju.

 

V četrtek ob 9. uri vas vabim, da se srečamo in IN POSPRAVIMO PROSTOR, KJER BO POTEKALO PRAZNOVANJE. Lahko pokličete zjutraj, če je še kaj dela.

 

V četrtek je EVHARISTIČNI DAN pa tudi god sv. Gorazda in Klimenta. Maša bo ob 19. uri.

 

V soboto je god sv. Marte. Sveta maša je zvečer ob 19. uri. Kakor je to že izročilo, bomo po maši imeli procesijo v čast sv. Ani. Ta procesija bo vsako soboto.

 

Naslednja nedelja je 17. nedelja med letom. Božja beseda bo spregovorila o zakladu. Lepo oblikujmo naš praznični dan.

 

HVALA VSEM, ki se trudite za vsa naša praznovanja. Lepo je, da niso praznovanja breme, ampak naša skupna rast. Bog vam povrni.

 

Hvala vam za vaše darove. Čeprav stara stavba zahteva zelo velike investicije, pa vaši darovi predvsem pomenijo, da želite vlagati v naše skupno življenje. Naj vam Bog povrne za vso vašo požrtvovalnost tudi v obliki denarja, ki ga darujete.

 

Zelo bi bil vesel, če bi si vedno vzeli čas prebrati, kar objavim na spletni strani www.prisvetiani.si. Tako bomo lahko med seboj obveščeni. Vesel bom tudi kakšne spodbude, pripombe ali nove ideje glede obveščanja. Se opravičujem, če kdaj kakšna novica izpade.

 

Hvala, ker skupaj hodimo po poti vere.

 

p. Bogdan Rus

23. julij 2023.

 

Obiščite nas

Zelo veseli bomo, če nas obiščete v središču Kopra, si ogledate obnovljeni samostan in se ustavite v cerkvi. Z veseljem vas pričakujemo.

Dobrodošli!

Kako do nas?

Urnik bogoslužja

Nedelje:
9.00 in 11.00

Delavniki:
ob 19.00
(glej sprotni koledar)

zgodovina

Zgodovina frančiškanske prisotnosti v Kopru je dolga in sega v same začetke reda, saj so prvi bratje prišli v mesto že kmalu po Frančiškovi smrti. Leta 1229 ga je verjetno obiskal sv. Anton Padovanski in tukaj ustanovil prvo skupnost bratov ...


Preberi več