Vesela novica (79)

Velikokrat se nam morda zdi, da bi bilo lažje živeti, če bi poznali skrivnost življenja. Nekakšna čarovnija bi se nam morala zgoditi, da bi lahko našli ključ do boljšega razumevanja našega življenja. Če bi to našli, bi bilo vse lažje. Naša dejanja bi bila lahkotna, imeli bi moč, premagovali bi velike razdalje. Človek velikokrat želi tudi s tehničnim napredkom doseči nekaj napačnega. Želi postati pomemben in velik, celo nesmrten. Tehnični napredek človek poskuša izrabiti za to, da bi postal močan in nepremagljiv, morda, da bi bilo njegovo življenje lahko in brez trpljenja.

Tehnični napredek je nekaj dobrega. Služi človeku, da bi ta lahko lažje živel in ga ne bi bremenila nepotrebna bremena. Toda tehnični napredek ni namenjen temu, da bi bilo človekovo življenje popolnoma drugačno in v njem ne bi bilo trpljenja.

Po drugi strani pa tudi razvoj človekove misli nima tega namena, da bi preko idej našli ključ do boljšega življenja. V zgodovini se je že nekajkrat zgodilo, da so ljudje mislili, da bi jih lahko odrešile ideje. Toda zgodilo se je ravno nasprotno. Ko so se ljudje želeli priličiti idejam in popolnoma živeti tako, kot so jim narekovala spoznanja in misli, so začeli druge prisiljevati v to, kar so sami razmišljali. In večkrat je v zgodovini že nastala morija in strašno trpljenje.

Jezus ne prinaše ne tehničnega napredka ne idej. Jezus prinaša samega sebe, k nam prihaja kot oseba, ki človeka obogati in mu daje moč za lepše življenje. Človek je poklican k temu, da bi njegovi odnosi odražali življenje Boga, posebej te odnose, ki so navzoči v Sveti trojici. Jezus prihaja k nam kot oseba, kot nekdo, ki nam nima ponuditi ničesar drugega kot svoje ranjene roke. In v njih bomo našli mir, če bomo le zmogli pozorno gledati in verovati.

 

79. Katera je vesela novica za človeka?

 

To je oznanilo o Jezusu Kristusu, "Sinu živega Boga" (Mt 16,16), umrlem in vstalem. V času Heroda in cesarja Avgusta je Bog izpolnil obljube, dane Abrahamu in njegovemu potomstvu, ter poslal "svojega Sina, rojenega iz žene, podvrženega postavi, da bi odkupil tiste, ki so bili pod postavo, da bi tako mi prejeli posinovljenje" (Gal 4,4-5).

Obiščite nas

Zelo veseli bomo, če nas obiščete v središču Kopra, si ogledate obnovljeni samostan in se ustavite v cerkvi. Z veseljem vas pričakujemo.

Dobrodošli!

Kako do nas?

Urnik bogoslužja

Nedelje:
9.00 in 11.00

Delavniki:
ob 19.00
(glej sprotni koledar)

zgodovina

Zgodovina frančiškanske prisotnosti v Kopru je dolga in sega v same začetke reda, saj so prvi bratje prišli v mesto že kmalu po Frančiškovi smrti. Leta 1229 ga je verjetno obiskal sv. Anton Padovanski in tukaj ustanovil prvo skupnost bratov ...


Preberi več