Oznanila za 25. nedeljo med letom 2023.

Oznanila za 25. nedeljo med letom 2023.

 

Prosim vas, da oznanila preberete natančno in z mislijo na brate in sestre, ki jih lahko potem srečamo na skupnih dogodkih.

 

V našem življenju imamo mnogo opravkov. Velikokrat mislimo, da je vsak izmed opravkov življenjsko pomemben. Morda celo do te mere, da moramo za posamezne načine preživetja darovati svoje življenje in tvegati celo svoj odnos z Bogom. GOSPODOVO VSTAJENJE, KI JE TUDI NAŠE VSTAJENJE nam kaže, da ta svet nima zadnje besede in tudi ne zapleti, ki jih v tem življenju doživljamo, ampak jo ima samo Bog, ki zadostuje za polnost življenja.

 

Tudi današnja nedelja nam prinaša novo katehezo. Če se ne bomo izobraževali v veri, bomo imeli vse manj bogato “orodjarno” za različne izzive, ki nam jih prinese življenje. Tokrat bomo spregovorili o ANGELIH V ŽIVLJENJU CERKVE.

 

Današnja nedelja se imenuje tudi SLOMŠKOVA NEDELJA. Morda je ta svetnik nekoliko oddaljen našemu življenju, saj je deloval na drugem koncu Slovenije. Toda njegov zgled je zares pomemben. Skozi poučevanje in oznanjevanje je želel našemu ljudstvu dati največ, kar je zmogel. Na vso moč je želel ljudstvu dati Boga.

 

V naši cerkvi imamo tri močnejše duhovne večere. Prvi je torek. V torek imamo POBOŽNOST V ČAST SVETEMU ANTONU, nadaljujemo s spokornim bogoslužjem, rožnim vencem in sveto mašo. Ta teden bomo še oblikovali sveto mašo sami. Kmalu se nam pridružijo študentje.

 

DRUGI DUHOVNI VEČER JE PETEK. Takrat je priložnost za spoved. Več časa sem na voljo, da bi lahko dali temu zakramentu veljavo v našem življenju. Za spovedovanje sem pripravljen vsaj od 17. ure. Če me ni v cerkvi, lahko pozvonite pri vhodu v samostan.

 

TRETJI DUHOVNI VEČER je sobota. Že sam po sebi je ta večer pomemben, ker je predvečer nedelje. Mi pa v tem večeru po maši molimo večernice v samostanskem koru in nato v procesiji z lučkami počasimo Boga, ki nam je dal sv. Ano kot našo zavetnico.

 

V četrtek je praznik NADANGELOV. Nadangeli so tisti angeli, ki imajo najpomembnejše naloge. Ljudi vodijo, varujejo in prinašajo veselo vest odrešenja. Najlepše se to vidi pri nadangelu Gabrijelu, ki je prinesel oznanilo, da se bo rodil odrešenik.

 

V soboto je zelo pomemben praznik. To je praznik SV. HIERONIMA, ki je tudi zavetnik naše škofije. Pri nas bo sveta maša kot običajno ob 19. uri, nato večernice in procesija. Po možnosti obiščite ta dan tudi stolnico in priporočite našo škofijo Bogu, da bi vsi skupaj živeli v veri.

 

Nedelja, ki je pred nami, je ROŽNOVENSKA ALI TUDI FRANČIŠKOVA NEDELJA. Vabim vas, da s to nedeljo začnemo praznovanje tedna, v katerem je tudi praznik. sv. Frančiška. To praznovanje se bo začelo v torek, ko bomo po sveti maši (ki je ob 20. uri) obhajali obred transitus, kar pomeni, spomin smrti svetega Frančiška. V sredo bo praznovanje skozi cel dan, zvečer pa slovesna sveta maša. Zelo pomembno je, da se na ta dan srečamo. Morda se bo ob teh frančiškovih dneh kdo opogumil in se pridružil Frančiškovemu svetnemu redu. Nas Bog kliče?

 

Pred vsako večerno sveto mašo izpostavimo najsvetejše in molimo rožni venec. Vabim vas, da se pridružite SKUPINI MOLILCEV, ki zvesto molijo vsak večer. Čudovito bi bilo, če bi lahko kakšen izbrani večer v tednu prišli in sodelovali. Zelo vam bom hvaležen. Če morda ne veste, kako na pravi način moliti, se lahko o tem pogovorimo.

 

ZBRANOST je izjemno pomembna vrlina. V resnici je zbranost prvo znamenje, ki ga opazimo, ko stopimo iz zunanjega sveta v notranjost cerkve. V nekaterih cerkvah sem celo videl napise kot prometne znake, na katerih je bilo napisano: SVETI PROSTOR. Želim si, da bi to cerkev resnično spoštovali kot svet prostor. MI SVETI PROSTOR SOUSTVARJAMO, ko cerkev lepšamo s krašenjem in čiščenjem. V cerkvi in zakristiji ohranjajmo tišino, včasih opustimo tudi običajne prijaznosti. Imamo pa srečo, ker je atrij samostana naš skupni prostor za druženje, tam je prostor za pomenjkovanje in vsakršne prijazne geste. Ni potrebno, da smo v cerkvi mrki, bogoslužje napolnimo z veseljem, a vse usmerjamo k Bogu.

 

Hvala vam, bratje in sestre v veri ste velika dragocenost.

 

p. Bogdan Rus

24. september 2023

Obiščite nas

Zelo veseli bomo, če nas obiščete v središču Kopra, si ogledate obnovljeni samostan in se ustavite v cerkvi. Z veseljem vas pričakujemo.

Dobrodošli!

Kako do nas?

Urnik bogoslužja

Nedelje:
9.00 in 11.00

Delavniki:
ob 19.00
(glej sprotni koledar)

zgodovina

Zgodovina frančiškanske prisotnosti v Kopru je dolga in sega v same začetke reda, saj so prvi bratje prišli v mesto že kmalu po Frančiškovi smrti. Leta 1229 ga je verjetno obiskal sv. Anton Padovanski in tukaj ustanovil prvo skupnost bratov ...


Preberi več