Stara zaveza

Velikokrat se sprašujemo, zakaj kristjani potrebujemo Sveto pismo stare zaveze. Saj je vendar prišel Jezus in nam povedal vso resnico. Če je Kristus polnost vsega, potem je res vprašanje, zakaj potrebujemo svete spise, ki so nastali, preden je on prišel.

 

Toda jezus sam pravi: Postava in preroki so do Janeza; od tedaj pa se oznanja Božje kraljestvo in vsak si vanj s silo utira pot. Laže bi prešla nebo in zemlja, kakor da bi bila izbrisana ena črtica postave. (Lk 16,16-17)

 

Zakaj Jezus tako pravi in zakaj je to pomembno? Jezus ve, da so besede stare zaveze prišle od Boga. Bog je tisti, ki je navdihnil svete pisatelje in preroke, da so prerokovali in zapisali, kar so spoznali, da je prav a vse po božjem navdihu. Jezus ve, da ne moremo sanjati na svetu: nismo še v nebesih, rešenih vseh omejitev in vsega človeškega. 

 

23. Kakšna je enotnost med Staro in Novo zavezo?

         Sveto pismo je enotno, ker je ena sama božja beseda, en sam božji odrešenjski načrt, eno samo navdihnjenje obeh zavez. Stara zveza pripravlja Novo in Nova dopolnjuje Staro: obe se medsebojno razjasnjujeta.

in še glede načina branja Stare zaveze:

 

148. Ali so druga imena in podobe s katerimi Sveto pismo nakazuje Cerkev?

         V Svetem pismu srečujemo celo vrsto podob, ki izražajo dopolnjujoče se vidike skrivnosti Cerkve. Stara zaveza daje prednost podobam v povezavi z božjim ljudstvom.  Nova zaveza ima rajši  podobe v povezavi s Kristusom kot glavo tega ljudstva, ki je njegovo telo. Prav tako ima rada podobe vzete iz pastirskega življenja (ovčji hlev, čreda, ovce), kmečkega življenja (polje, oljka, vinograd), prebivanja (bivališče, skala, tempelj), družinskega življenja (nevesta, mati, družina).

 

Danes velikokrat jemljemo v roke knjige, ki razlagajo človekovo psiho. Berimo kdaj staro zavezo pod tem vidikom. Kako globoko so spoznali sveti pisatelji človekovo notranjost!

Obiščite nas

Zelo veseli bomo, če nas obiščete v središču Kopra, si ogledate obnovljeni samostan in se ustavite v cerkvi. Z veseljem vas pričakujemo.

Dobrodošli!

Kako do nas?

Urnik bogoslužja

Nedelje:
9.00 in 11.00

Delavniki:
ob 19.00
(glej sprotni koledar)

zgodovina

Zgodovina frančiškanske prisotnosti v Kopru je dolga in sega v same začetke reda, saj so prvi bratje prišli v mesto že kmalu po Frančiškovi smrti. Leta 1229 ga je verjetno obiskal sv. Anton Padovanski in tukaj ustanovil prvo skupnost bratov ...


Preberi več