Skupnost / edinost 23.

Skupnost

 

Prejšnji teden smo praznovali praznik Svetega Duha. Ta nam je še posebej pokaže, kako nas navdihuje. Danes pa se spominjamo Svetega Duha kot osebo Svete Trojice.

Človek je vedno v skušnjavi, da bi delal sam, da bi se odločal sam in da bi iskal tisto, kar je ugodno njemu. Sveti Duh pa nas krepi in nas spodbuja, da bi se odpirali navzven. Odpravlja strah, ki je v nas. Zdi se, da če bomo odprti za druge, bomo vse bolj ubogi in vse manj svoji.

Bog nam kaže pot, kako se odpirati drugemu in biti vedno bolj suveren oz. trden človek.

Sveti Duh nam pokaže, kako svoje življenje oblikovati tako, da bi vsako stvar, ki jo delamo, delali v odnosu z drugim človekom in za drugega človeka, pri tem pa ne izgubili samega sebe. To je pot podarjanja, v čemer pa ni nobenega samozaničevanja, samozanikanja, ampak je zgolj veselje in upanje.

 

Čeprav cerkveno učiteljstvo pri razlagi Svetega Duha uporablja precej zapletene razlage, pa je razlaga preprosta. Svetega Duha najdemo v sebi, ko ljubimo drugega in ko pustimo Bogu, da v nas krepi čudež življenja.

 

47. Kdo je Sveti Duh, ki nam ga razodeva Jezus Kristus?

Sveti Duh je tretja oseba presvete Trojice. Je Bog, prav isti Bog, z Očetom in Sinom. "Izhaja iz Očeta" (Jn 15,26), ki je kot počelo brez počela, izvir vsega troedinega življenja. Izhaja tudi iz Sina (Filioque) zaradi večnega daru, ki ga Oče naklanja Sinu. Poslan od Očeta in učlovečenega Sina, Sveti Duh vodi Cerkev "k spoznanju vse resnice" (Jn 16,13).

Obiščite nas

Zelo veseli bomo, če nas obiščete v središču Kopra, si ogledate obnovljeni samostan in se ustavite v cerkvi. Z veseljem vas pričakujemo.

Dobrodošli!

Kako do nas?

Urnik bogoslužja

Nedelje:
9.00 in 11.00

Delavniki:
ob 19.00
(glej sprotni koledar)

zgodovina

Zgodovina frančiškanske prisotnosti v Kopru je dolga in sega v same začetke reda, saj so prvi bratje prišli v mesto že kmalu po Frančiškovi smrti. Leta 1229 ga je verjetno obiskal sv. Anton Padovanski in tukaj ustanovil prvo skupnost bratov ...


Preberi več