Nedelja drže usmiljenja

Priprava na 24. nedeljo med letom, 4. septembra 2022.

 

Ste opazili v današnjem prvem berilu nekaj nemogočega? V berilu smo prebrali besede: “Tedaj je bilo Gospodu žal…” Kako je mogoče, da je Bog, v katerem ni niti kančka hudega ali greha naredil ali rekel nekaj, po čemer mu je bilo potem žal? No, to je nemogoče. Je pa taka omemba v Svetem pismu namig, da govori besedilo o resnično velikih stvareh, jih je nemogoče opisati z besedami. Tukaj namreč knjiga govori o popolnem usmiljenju celo takrat, ko pride do res hudega greha. Ta greh je prelom z Bogom.

Tudi na drugih mestih v svetem pismu nam Bog govori o grehu. Greh je lahko škoda, ki jo povzročim neki stvari, lahko prelomom neko načelo. To so manjše stvari. Huje je, če prizadanem človeka, posebej, če ga neposredno ranim z besedo ali dejanjem. Najhuje pa je, če je greh tako hud, da je ta greh odpad od Boga. To je nekaj strašnega. Vse tri stopnje greha so povezane med seboj. Ne morem prizadeti neke stvari ali načela, ne da bi sčasoma to prizadelo tudi nekega človeka. In ne morem prizadeti stvari in človeka, ne da bi bilo to dejanje vsaj manjši ali večji prelom z Bogom.

 

V svojem bistvu je vsak greh odpad od Boga, brezbožnost. In tega se varujmo.

 

Zato je oznanilo o usmiljenju tako zelo pomembno. Ne zato, ker je med nami in Bogom neka igra: mi delamo grehe, Bog pa jih odpušča. Če bi nekoč pristali na to bi bilo naše stanje zares žalostno. Usmiljenje je drža živega Boga s katero nam pokaže, da je mogoče živeti tudi na božji način. Usmiljenje je trenutek, ko se Bogu predam in ga v svojem življenju popolnoma sprejmem ter si prisvojim njegov način bivanja.

 

Prvo in drugo berilo nam postavita temelj za poslušanje. Evangelij pa je krona oznanila. Čudovita pripoved o usmiljenjem očetu dveh sinov je izjemna zgodba Božjega delovanja v nas. Zato ji prisluhnimo z vsem srcem.

Obiščite nas

Zelo veseli bomo, če nas obiščete v središču Kopra, si ogledate obnovljeni samostan in se ustavite v cerkvi. Z veseljem vas pričakujemo.

Dobrodošli!

Kako do nas?

Urnik bogoslužja

Nedelje:
9.00 in 11.00

Delavniki:
ob 19.00
(glej sprotni koledar)

zgodovina

Zgodovina frančiškanske prisotnosti v Kopru je dolga in sega v same začetke reda, saj so prvi bratje prišli v mesto že kmalu po Frančiškovi smrti. Leta 1229 ga je verjetno obiskal sv. Anton Padovanski in tukaj ustanovil prvo skupnost bratov ...


Preberi več