Nedelja božje pozornosti

Priprava na 21. nedeljo med letom C, 21. avgusta 2022.

 

Ob božji besedi današnje nedelje se čutimo skoraj malo prizadete. Je res mogoče, da bomo tud mi zavrženi? Jezus namreč pravi, da samo izpovedovanje vere ni dovolj. Na drugem mestu tudi pravi: » Ne pojde v nebeško kraljestvo vsak, kdor mi pravi: ›Gospod, Gospod,‹ ampak kdor uresničuje voljo mojega Očeta, ki je v nebesih. « (Mt 7,21)

Pogosto se preveč zanašamo na to, kaj govorimo, kakšne simbole vere uporabljamo, kateri skupnosti pripadamo. Toda to ni dovolj. Je pomembno, ni pa odločilno.

 

Kaj pa naj potem naredimo?

 

V tem evangeljskem odlomku božje besede nas Jezus noče obsojati. Hoče nas spodbuditi, da bi tisto, kar verujemo, prinašali tudi v svoje življenje in tisto, kar živimo, prinašali v svojo vero. In ko se bomo trudili na ta način, bomo spoznali, kako lepo je verovati. Vera ni samo neka misel ali prostočasna dejavnost. Je način življenja, polnost.

 

K temu nas spodbuja tudi odlomek iz Izaijeve knjige, v katerem Bog govori, da pozna človekova dela. In ta dela pred Bogom pomenijo nekaj velikega. Torej ni nesmiselno, kaj delamo. Bog bo naša dela videl in jih nagradil. In še naprej nas bo klical in izbiral, da bi bili z njim.

 

Cilj vsega je nakazan v današnjem psalmu, ki je gotovo najkrajši psalm v vsem Svetem pismu:

 

Hvalite Gospoda, vsi narodi,

slavite ga, vsa ljudstva.

Zakaj silna je nad nami njegova dobrota,

Gospodova zvestoba traja na veke. (Ps 117)

 

Pogosto si zamišljamo, da bomo v nebesih kot neka nepremična bitja brez oblike ali orodje brez svobode in bomo peli pesem slave Gospodu. Nikakor ne. V nebesih bomo živi, svobodni in dejavni. Ohranili bomo vse svoje lastnosti, tudi telesne. Z njimi bomo slavili Boga in bomo z veseljem z njim.

Duhovne misli cerkvenih očetov.

Oznanila za 21. nedeljo med letom C, 2022.

 

Nedelja je središče našega življenja v veri. Že prvi kristjani so nedeljo imenovali PRVI DAN V TEDNU. Z nedeljo so začeli teden in vse dni oblikovali po tem dnevu vstajenja. Ko imamo čas, lahko premislimo in se doma pogovorimo, kako bi mi oblikovali teden po vzoru nedelje.

 

Pri bogoslužju sodelujejo bralci, organisti, zakristan, ministranti. Nič manj pa ni pomemben vsakdo, ki samo odgovarja ali poje med bogoslužjem ali naredi kakšno drugo delo. Brez katerega koli vernika bi bila cerkev bolj revna!

 

Priložnost za sveto spoved je pol ure pred sveto mašo. Ta zakrament bomo v prihodnje poskusili še globlje ovrednotiti.

 

Molimo za mir v Ukrajini, na Tajvanu in povsod po svetu. Blagor tistim, ki delajo za mir!

 

Maske in drugi ukrepi niso obvezni. So pa po nasvetu naših oblasti priporočeni. Ravnajmo odgovorno.

 

V ponedeljek, 22. avgusta, je praznik Device Marija Kraljice. To je nov odmev praznika vnebovzetja. Marija je bila v nebesih kronana, ker je na zemlji sprejela poklic, ki ji ga je namenil Bog. Tudi nas Bog kliče. Tudi naš poklic, ki nam ga Bog namenja, bo deležen iste pozornosti od Boga.

Ta dan je tudi mednarodni dan spomina na žrtve nasilja zaradi izpovedovanja vere ali prepričanja. Nihče ne sme biti preganjan zaradi svoje vere. Ko se priporočamo mučencem iz preteklosti se spomnimo, da še nikoli ni bilo toliko preganjanih kristjanov kot danes. Veliko kristjanov zaradi svoje vere trpi v Nigeriji, Egiptu, Siriji in drugod. Kako je pri nas?

Tudi to prošnjo bomo vključili v večerno evharistično daritev, v torek pa bomo molili po vsebini obeh praznikov – za preganjane kristjane.

 

V torek, 23. avgusta, je dan spomina na žrtve vseh totalitarnih režimov. Tudi v našem narodu so še boleče rane zaradi teh dogodkov. Ne bodo se zacelile same. Vesela vest pa je, da se lahko zacelijo z božjo pomočjo, če bomo iskali načine, kako je mogoče odpustiti. Bog nam pri tem stoji ob strani.

Pri maši ob 8. uri bomo vključili prošnjo za naš narod – za preganjane kristjane.

 

V sredo je praznik sv. Jerneja. Apostola, ki je rad pristopil k Jezusu in mu odprl svoje srce bomo počastili pri večerni sveti maši.

 

V četrtek je praznik sv. Ludvika IX., francoskega kralja, enega od zavetnikov Frančiškovega svetnega reda. Čestitamo članom OFS, ki se zbirajo pri nas. Upam, da se kmalu spoznamo, srečamo pa se v mesecu septembru.

 

Kljub ohladitvi je v naši cerkvi še vedno vroče. Zato smo na dve mesti namestili ventilatorje, da nam bodo za boljše počutje. Če nam slučajno piha, se lahko premaknemo kakšen meter ali dva dlje od ventilatorja.

 

p. Bogdan Rus

20. avgust 2022

Obiščite nas

Zelo veseli bomo, če nas obiščete v središču Kopra, si ogledate obnovljeni samostan in se ustavite v cerkvi. Z veseljem vas pričakujemo.

Dobrodošli!

Kako do nas?

Urnik bogoslužja

Nedelje:
9.00 in 11.00

Delavniki:
ob 19.00
(glej sprotni koledar)

zgodovina

Zgodovina frančiškanske prisotnosti v Kopru je dolga in sega v same začetke reda, saj so prvi bratje prišli v mesto že kmalu po Frančiškovi smrti. Leta 1229 ga je verjetno obiskal sv. Anton Padovanski in tukaj ustanovil prvo skupnost bratov ...


Preberi več