Nedeljska šola: Božje ime.

Kako je ime našemu bogu? Ime mu je kar BOG. To je pomenljivo, saj ga imenujemo z eno samo besedo, ki je obenem pojem in tudi ime. Z eno samo besedo torej povemo, da je Bog za nas najpomembnejši, da je eden, da drugega ni, da je Bog edinstven in da ni podoben malikom in nima značilnosti na zunaj, ima jih pa navznoter. Je eden, je dober, je svet, je veličasten, je vsemogočen in je popoln.

 

Bog pa svoje ime tudi sam razodene. Razodene ga Mojzesu v gorečem grmu. Jezus sam pravi, da se je takrat razodel že kot Bog živih, kar je znamenje, da je v njem vstajenje od mrtvih, da premaguje smrt in je on sam večnost.

 

V svetem pismu je božje ime Jahve, umenujejo pa ga tudi Elohim, kar pomeni najvišji, Gospod.

 

Za nas je Božje ime zelo pomembno. Je tudi vir našega spoštovanja in ljubezni. Ni samo pojem ali katerokoli ime, ampak nekdo, do katerega imamo odnos.

 

Prav je, da Bog dobi od nas vse mogoče izraze spoštovanja, ki mu jih lahko damo. V besedi, v našem telesu, v naših mislih – v celoti našega bivanja.


 

38. S kakšnim imenom se Bog razodene?

         Bog se razodene Mojzesu kot živi Bog, "Bog Abrahamov, Bog Izakov in Bog Jakobov" (2 Mz 3,6). Prav tako Bog razodene Mojzesu svoje skrivnostno ime: "Jaz sem, ki sem (YHWH)". Neizrekljivo božje ime so že v časih stare zaveze nadomeščali z besedo Gospod. Tako se v novi zavezi Jezus z imenom Gospod javlja kot pravi Bog.

Obiščite nas

Zelo veseli bomo, če nas obiščete v središču Kopra, si ogledate obnovljeni samostan in se ustavite v cerkvi. Z veseljem vas pričakujemo.

Dobrodošli!

Kako do nas?

Urnik bogoslužja

Nedelje:
9.00 in 11.00

Delavniki:
ob 19.00
(glej sprotni koledar)

zgodovina

Zgodovina frančiškanske prisotnosti v Kopru je dolga in sega v same začetke reda, saj so prvi bratje prišli v mesto že kmalu po Frančiškovi smrti. Leta 1229 ga je verjetno obiskal sv. Anton Padovanski in tukaj ustanovil prvo skupnost bratov ...


Preberi več