Priprava na 1. adventno nedeljo 2022

Priprava na 1. adventno nedeljo, leto A. 2022.

 

Knjiga preroka Izaija je ena najobsežnejših preroških knjig stare zaveze. Izaiju včasih rečemo tudi evangelist stare zaveze. Zakaj? Ker je izjemno resnicoljuben v svojih pripovedih. Njegova beseda opisuje dogodke in dejanja taka, kot so, brez olepševanja. Po drugi strani v svojem oznanjevanju prinaša upanje in govori o tem, kako veliko upanje je pripravljeno za vse ljudi. To ni upanje, ki ga človek sprejme v obliki neke lepe besede. Je upanje, ki je utemeljeno v Bogu.

In v takem duhu se začne Izaijeva knjiga. Prerok spregovori o grehu ljudi, predvsem o njihovi zlaganosti – morda najbolj o tem, kako huda je zlaganost v bogoslužju. Preroku se zdi zlaganost pred Bogom nekaj strašnega, zato je tako strog v svojih besedah. Prvo poglavje Izaijeve knjige kaže, da je prerok Izaija živel v strašnem moralnem propadu ljudstva in je to tudi izrazil v svojem oznanilu. V marsikateri točki je mogoče Izaijev zapis primerjati današnjemu stanju sveta. Toda kljub strašnim okoliščinam prerok ni črnogled in ne dodaja črnine v že tako temačno okolje. Odlomek, ki ga beremo na prvo adventno nedeljo, je poln upanja. Toda to ni prazno upanje, ki bi temeljilo na praznih besedah. To upanje je utemeljeno v Bogu, ki more edini človeku dati polnost njegovega življenja in pravo rešitev vseh težav. Besede: “hodimo v Gospodovi luči” so besede, ki vlivajo upanje. Je nekaj podobnega, kot bo čez stoletja vzkliknil apostol Pavel, ko bo rekel: “Če je Bog za nas, kdo je zoper nas?” Mnogi so doživeli v svojem življenju hude preizkušnje, a so na koncu zatrdili, da so jih kar nekako preživeli. To pa zato, ker so bili neprestano deležni božjega varstva in so z Bogom tudi dejavno sodelovali.

Nekaj podobnega nam govori 122. psalm, ki ga beremo to nedeljo. Veliko psalmov se je uporabljalo na romanju v Jeruzalem in v središče Jeruzalema, torej v Jeruzalemski tempelj. Tudi ta psalm govori o tem, da se romar veseli obiska Jeruzalemskega templja. Iz Izaijeve knjige pa vemo, da je ravno bogoslužje tisto, ki odkrije človekove najgloblje namere in človekovo notranjo vrednost. Mnogi ljudje se danes izogibajo veri zato, ker nas vera “sleče do golega”, odvzame nam našo zlaganost. Te je pa v vsakem človeku in v vsakem času veliko. Predvsem je huda tista zlaganost, ki je sami sebi ne zmoremo priznati.

V drugem berilu je ta misel dopolnjena, a še poglobljena. Upanje izhaja iz čiste resnicoljubnosti, ki ne more priti od nikogar drugega kot od Boga. Da bi apostol opisal, kaj je pravo življenje v Kristusu, uporabi prispodobo oblačenja. Jezusov učenec naj bi si oblekel nov način življenja. To spominja na stvarjenje, v katerem je Bog človeka obdal s kožo in vdihnil vanj duha. Po besedah apostola si mora človek obleči novo življenje in se prebuditi.

 

Na to nedeljo začenjamo branje Matejevega evangelija, rečemo mu tudi prvi evangelij. Spremljal nas bo skozi vse leto. Evangelist Matej je pisal za tiste, ki so verjetno že poznali Mojzesovo postavo. Zato je v evangeliju uporabil veliko prispodob, ki so bile Judom blizu.

Današnji odlomek govori o koncu časa. Pravzaprav ne vemo, čemu je namenjen in zakaj bi naj brali na prvo nedeljo v letu besedilo, ki govori o koncu sveta. Verjetno zato, ker nas evangelist in apostol vabi, da bi razumeli, da ni pomembno, kdaj nastopi konec sveta ampak da mora biti naše življenje vedno tako, da lahko taki kot smo stopimo pred Boga. Po drugi strani nas želi Bog opozoriti, naj se ne ukvarjamo s tem, kako se bo vse to zgodilo in kakšna so merila za to, da bomo ravnali prav - tega je danes med verniki veliko. Če bomo Boga doživljali kot nekega tujca, ki se ga moramo bati in zato želimo prepoznati njegove zahteve, da bi si jih morda lahko nekako olajšali, je naše delovanje že vnaprej obsojeno na propad. Povabljeni smo, da pred Boga stopamo z velikodušnjostjo in resnicoljubnostjo.

 

Božja beseda 1. adventne nedelje.

Obiščite nas

Zelo veseli bomo, če nas obiščete v središču Kopra, si ogledate obnovljeni samostan in se ustavite v cerkvi. Z veseljem vas pričakujemo.

Dobrodošli!

Kako do nas?

Urnik bogoslužja

Nedelje:
9.00 in 11.00

Delavniki:
ob 19.00
(glej sprotni koledar)

zgodovina

Zgodovina frančiškanske prisotnosti v Kopru je dolga in sega v same začetke reda, saj so prvi bratje prišli v mesto že kmalu po Frančiškovi smrti. Leta 1229 ga je verjetno obiskal sv. Anton Padovanski in tukaj ustanovil prvo skupnost bratov ...


Preberi več