Priprava na nedeljo svetosti

Priprava na 7. nedeljo med letom – 19. februar 2023.

Božja beseda do nas ni prizanesljiva, saj si Bog želi, da bi po njej rasli, se duhovno krepili in bi bili tako vedno bolj deležni njegovih darov. Če se namreč človek duhovno okrepi, vedno bolj spoznava vse, kar ga približuje Bogu. Tako nam danes Božja beseda spregovori o svetosti in pravzaprav neposredno o nas.

 

Svetost ni nekaj, kar je zunaj človeka. Sveto pismo vidi svetost zares kot človekovo temeljno lastnost. Svetost ni nekaj splošnega ampak nekaj, kar je v človeku bistveno in brez česar človek v resnici ne more živeti. Ni lastnost “elite”, ampak vsakega človeka.

 

V 3. Mojzesovi knjigi preberemo celo stavek, naj bomo sveti tako kot Bog. To se zdi nedosegljiv ideal. Toda Bog vztraja. Daje nam zapovedi, da bi si predstavljali, kaj naj naredimo in kako naj postajamo sveti. V resnici je vsaka zapoved veliko znamenje zaupanja Boga, da se v nas ideal svetosti zares lahko uresniči. Dialog med človekom in Bogom je velik privilegij, ki človeka dviga nad raven živali oz. nad to, da človek sledi samo temu, kar je zanj ugodno, temu, kar potrebuje in temu, kar je zanj dobiček. V svetosti človek prepoznava vse svoje potrebe in potrebe bližnjega, a ga te potrebe in tudi nagoni ne zasužnjujejo, ampak ga posvečujejo.

 

Čudovito opeva to isto skrivnost tudi psalm v katerem slišimo, da je svetost v tem, da človek opeva Boga. “Božje sveto ime naj slavi vse moje bitje” je čudovita ubeseditev tega, da je dobro za človeka, če opeva tistega, ki ga je ustvaril in ga skozi življenje vodi. To ni samo neko dejanje češčenja, v katerem bi se človek kar naprej podrejal Bogu. To je predvsem poglobitev v to, kar smo vedno bili: Božji.

 

Božja beseda za 7. nedlejo med letom.

Pastirsko pismo slovenskih škofov.

 

 

Današnji čas je dober čas. Kljub mnogim znamenjem trpljenja in propadanja vidimo, da je veliko dobrote. Še veliko več kot slabega. Predvsem pa je dobrota bolj odločilna. Je pa res, da mnoge stvari postajajo bolj očitne. Ne samo to, da zaradi medijev izvemo veliko več stvari. Pomembno je tudi, da je naše življenje vse bolj transparentno, razvidno. Kdor ima odprte oči lahko vidi, kako življenje brez Boga pogosto zaide v brezizhoden položaj in tak človek je zato prisiljen delati kompromise v tem, kako živi svoje življenje. Tudi življenje človeka, ki si vero predstavlja v obliki premnogih dejanj, ki pa se ne dotaknejo srca, doživlja enako. Mnogi pravijo, da je pač tako, da človek mora pristati na nespoštovanje v mnogo stvareh, ki jih živi.

 

Danes že sprehod po Kopru pove, da je med nami marsikaj narobe. Včasih se po celem mestu širi vonj marihuane, ki jo ljudje kadijo, da bi pomirili svojo notranjost, ki kriči; da bi dosegli vsaj nekakšen mir. Toda v tem in v drugih sredstvih omame ni rešitve. Je samo odrivanje težave, ki postaja vedno hujša in grozi s katastrofo.

 

Toda mi se obrnimo na Gospoda. Sprejmimo izzive, ki nam jih daje s svojim govorom in svojimi zapovedmi. Veselimo se, da nas Bog jemlje za sogovornike, vredne njegove besede.

Obiščite nas

Zelo veseli bomo, če nas obiščete v središču Kopra, si ogledate obnovljeni samostan in se ustavite v cerkvi. Z veseljem vas pričakujemo.

Dobrodošli!

Kako do nas?

Urnik bogoslužja

Nedelje:
9.00 in 11.00

Delavniki:
ob 19.00
(glej sprotni koledar)

zgodovina

Zgodovina frančiškanske prisotnosti v Kopru je dolga in sega v same začetke reda, saj so prvi bratje prišli v mesto že kmalu po Frančiškovi smrti. Leta 1229 ga je verjetno obiskal sv. Anton Padovanski in tukaj ustanovil prvo skupnost bratov ...


Preberi več