Nedelja gledanja čez

Priprava na 25. nedeljo med letom, 18. septembra 2022.

 

Prerok Amos je bil zelo čuteč človek. V njegovi knjigi najdemo ogromno misli, ki kažejo na to, da je zastavil svojo besedo za reveže in nasprotoval dejanjem ljudi, ki so s svojim načinom življenja zatirali druge. Odlomek, ki smo ga danes prebrali ne poudarja samo, da nekateri zatirajo druge. Amos, ki pozna namene nekoga, ki je brezbrižen do drugega, opiše trenutek, kako krivičneži komaj čakajo, da bi spet lahko počeli svoja krivična dejanja. Nestrpno čakajo trenutek, ko jim postava, zapisana v Svetem pismu ne bi več preprečevala greha. Kako grdo! Kako zelo krivično do drugih.

 

Pogosto se zgodi, da Jezus v evangeliju uporabi prispodobo Stare zaveze in ji na videz nasprotuje ali pa jo predstavi na način, da se mu želimo upreti. Tako je bilo tudi prejšnjo nedeljo ko se nam je zdelo, da bi nas Jezus rad ločil od staršev, bratov in sester.

 

Danes postavi za zgled krivičnega oskrbnika. Ta izkoristi trenutek gospodarjeve nepazljivosti in razmetava imetje svojega gospodarja. V resnici je to nekaj strašnega. Na svetu ni takega nadzornega sistema, ki bi preprečil vse krivičnosti in hudobije. Toda, kako je mogoče, da Jezus to domnevno postavi za zgled?

 

Verjetno pa nam Jezus le želi reči naj se zavedamo, da delujemo v svetu, ki v resnici ne more doseči dokončne pravičnosti. Ta svet nam ne more zagotoviti sreče. Toda pozor: Bog nas je postavil v ta svet in dokler bo Bog hotel je prav, da se v tem svetu trudimo po najboljših močeh.

Obiščite nas

Zelo veseli bomo, če nas obiščete v središču Kopra, si ogledate obnovljeni samostan in se ustavite v cerkvi. Z veseljem vas pričakujemo.

Dobrodošli!

Kako do nas?

Urnik bogoslužja

Nedelje:
9.00 in 11.00

Delavniki:
ob 19.00
(glej sprotni koledar)

zgodovina

Zgodovina frančiškanske prisotnosti v Kopru je dolga in sega v same začetke reda, saj so prvi bratje prišli v mesto že kmalu po Frančiškovi smrti. Leta 1229 ga je verjetno obiskal sv. Anton Padovanski in tukaj ustanovil prvo skupnost bratov ...


Preberi več