Oznanila za 1. postno nedeljo 2023. Leto A.

Tudi postne nedelje govorijo o Jezusovem vstajenju. Postnega časa ne prekinejo, so pa jasen opomnik, da naš post ni sam sebi namen, ampak smo že med postenjem obdarovani z ljubeznijo. Ko se bomo postili se spomnimo, da nas na poti našega postnega časa spremlja, še več, da pred nami hodi VSTALI JEZUS KRISTUS.

 

Na pepelnično sredo in veliki petek imamo katoliški kristjani STROGI POST. To pomeni, da se najemo do sitega le enkrat na dan. Na postne petke pa se postimo tako, da se odpovemo mesu. Gotovo pa je to prelahko. Naložimo si odpoved, ki bo nam osebno pomenila izziv v življenju.

 

Tudi to nedeljo vas vabim V NEDELJSKO ŠOLO. Ta pri nas sestoji iz kateheze (tokrat bom spregovoril o Veri na kratko) in srečanja ob kavi in prigrizku. Pomembno je, da si pogledamo v oči in se podpremo za čas, ki je pred nami. Je morda kaj takega, kar bi lahko rekli bližnjemu? Morda tokrat najdemo posebnega človeka, ki res potrebuje našo besedo. V postnem času na področju samostana ne bomo uživali alkoholnih pijač.

V naši cerkvi imamo redno organista. To je lepa priložnost, da VSE BOLJE POJEMO. Tudi, če nismo navajeni peti, lahko vsaj malo poskušamo. Tudi to krepi pripravljenost za vstop v bogoslužje.

 

V torek ob 18. uri se bomo zbrali v Monaldovi dvorani na SREČANJU V OKVIRU AKCIJE 40 DNI BREZ ALKOHOLA. Nekaj ljudi mi je postavilo par hudomušnih vprašanj. Je to srečanje alkoholikov? Ne. To je srečanje za vse. Je to srečanje samo za tiste, ki to akcijo že delajo? Ne. Lahko se srečamo samo zato, da bi razmislili ali poslušali spodbude, kako se priključiti. Na tem srečanju si bomo delili dobre izkušnje življenja in se spodbujali z molitvijo. Darujmo svojo odpoved zase in za bližnje.

 

Po maši bomo imeli POBOŽNOST K SV. ANTONU PADOVANSKEM, nato pa SPOKORNO BOGOSLUŽJE. Zelo pomembno je, da premišljujemo o dobri spovedi, saj ta lahko preoblikuje vse naše življenje. Po spokornem bogoslužju bo SVETA MAŠA. Oblikovali jo bodo študentje, namenjena je vsem.

 

V četrtek ob 17.30 vas VABIM NA PREDAVANJE O BERILU VELIKONOČNE VIGILIJE. Tokrat bomo brali o Abrahamu in premišljevali o njegovi daritvi. Z NAMI BO NAŠ ŠKOF JURIJ BIZJAK. Zelo pomembno predavanje nas bo pripravilo na bogoslužno srce naše vere. Po predavanju bo rožni venec in sveta maša.

 

V petek ob 17.00 uri vabljeni, da se pridružite SPOKORNEMU BOGOSLUŽJU. Ob 18.15 bo KRIŽEV POT in ob 19. uri sveta maša.

 

Po sveti maši v petek, 3. marca 2023 bo MOLITEV ZA DOMOVINO. Pripravile jo bodo različne skupine. Molitev bomo zaključili ob polnoči.

 

V soboto, 4. marca vabljeni zvečer po sveti maši, da skozi kapelo sv. Antona pridete na samostanski kor, kjer bomo molili večernice in ZAPELI K SVETI ANI.

 

V nedeljo, 5. marca bo maševal pri sveti Ani provincial P. MARJAN ČUDEN. Prosil sem ga, da pride, da bi vi lahko slišali besede evangelija še od kakšnega drugega oznanjevalca, kar je dobro. Pri maši bo spregovoril o evangeliju.

Po maši bo imel predavanje na temo: MOLITEV IN SVETA MAŠA. Tisti, ki hodite k 9. maši prosim, ostanite pri predavanju, tisti, ki prihajate k 11. maši pridete eno uro prej in to predavanje vzamete kot uvod v mašo. Lepo je, da se tudi na ta način srečamo in spoznamo. Jaz bom maševal pri Novi štifti na dolenjskem.

 

V nabiralnik pri sv. Antonu ste od 1. avgusta lani darovali 809€. 900€ bom nakazal na slovenski Karitas za uboge; 300€ za Karitas Ukrajine; 300€ za popotresno pomoč v Turčiji in Siriji; 300€ za pomoč slovenskim družinam v stiski. Kupil sem tudi nekaj hrane, da lahko ubogi dobijo obrok, če pozvonijo. Hvala vam, ker darujete. Zelo si želim, da bi pobožnost k sv. Antonu postajala zbirališče molilcev, darovalcev in ubogih. Zaenkrat se na ta trenutek pripravljamo tako, da molimo.

 

Če želite PARKIRATI OB NEDELJAH na našem parkirišču, se oglasite pri meni. Parkiranje je brezplačno, le držati se moramo urnika.

 

Na spletni strani lahko spremljate naš KOLEDAR DOGODKOV. Veseli bomo, če boste pozorni na dogodke, ki se odvijajo pri sv. Ani.

 

PRI KRIŽEVEM POTU vabim vse, da stopimo za križem. Značilnost te pobožnosti je, da je oblikovana kot pot. Zato je tako pomembno, da se pri pobožnosti premikamo, če le moremo. Če je križev pot krajši, je pred mašo več tišine. Tudi tišina je molitev.

 

PRED EVANGELIJEM ne pojemo speva in ne beremo “vrstice”. Naj bodo ti trenutki tihote pravi trenutki zbranosti, da bi prejeli in ohranili božjo besedo.

 

Hvala vam, da smo skupaj v tem intenzivnem postnem času!

 

p. Bogdan Rus

25. februar 2023

Obiščite nas

Zelo veseli bomo, če nas obiščete v središču Kopra, si ogledate obnovljeni samostan in se ustavite v cerkvi. Z veseljem vas pričakujemo.

Dobrodošli!

Kako do nas?

Urnik bogoslužja

Nedelje:
9.00 in 11.00

Delavniki:
ob 19.00
(glej sprotni koledar)

zgodovina

Zgodovina frančiškanske prisotnosti v Kopru je dolga in sega v same začetke reda, saj so prvi bratje prišli v mesto že kmalu po Frančiškovi smrti. Leta 1229 ga je verjetno obiskal sv. Anton Padovanski in tukaj ustanovil prvo skupnost bratov ...


Preberi več