Oznanila za božič 2022

NEDELJA JE V SREDIŠČU NAŠEGA VESELJA. Vsaka nedelja govori o Gospodovem vstajenju. Letošnji božič je na nedeljo in s tem daje še posebno sporočilo: Jezus je ob božičnem prazniku človeku naredil dvojno veselje, ker je ob svojem rojstvu vsa zgodovina človeštva in vse, kar se mu je v življenju zgodilo.

 

NEDELJA JE BOŽIČ. Maše bodo ob 9. in 11. uri. Pri mašah bomo peli božične pesmi. Naj nam sežejo do srca. Svoj čas bomo prepustili praznovanju. Čas, ki ga namenimo nedeljski šoli, bomo namenili voščilu pred cerkvijo ali v atriju. Želim vam, da bi vaše družinsko bogoslužje odseval velik dar. Kakor Jezus stopi med verne v cerkvi, tako stopa tudi v vašo družino.

 

OBHAJAMO BOŽIČNO OSMINO. Skrivnost Jezusovega rojstva odmeva. Cerkev to veliko skrivnost izrazi tako, da jo obhaja kar 8. dni. Sveti dan (25. 12.) obhajamo doma in se posvetimo najbližjim. Ne pozabimo obiskati tudi svojih sorodnikov ali koga, ki je osamljen.

 

V ponedeljek je PRAZNIK SVETEGA ŠTEFANA, PRVEGA MUČENCA IN TUDI DAN SAMOSTOJNOSTI. Kristjani se vedno trudimo razumeti svoj življenjski poklic, zato se trudimo biti dobro državljani. Bodimo veseli za to, da živimo v tako čudovitem zgodovinskem trenutku, ko je nastala naša samostojna država Slovenija.

 

V torek 27. 12. goduje evangelist Janez. SVETA MAŠA BO OB 19. URI.

 

V petek je PRAZNIK SVETE DRUŽINE. Pri maši bomo molili za otroke. Pri nas so otroci vedno dobrodošli, posebej smo otrok veseli, če pridejo k obhajilu in prejmejo blagoslov (da še niso bili pri obhajilu, lahko pokažejo s prstom na ustnicah).

 

V soboto zvečer je silvestrovo. Pri večerni maši se bomo zahvalili za leto, ki je za nami. Po sveti maši si bomo v MONALDOVI DVORANI VOŠČILI ZA NOVO LETO. Prisrčno vabljeni — vabljen kdorkoli!
 

PROSIM VAS, MED PRAZNIKI SI PRIZADEVAJTE ZA MEDSEBOJNO LJUBEZEN. Lahko prižgemo na tisoče luči, molimo na tisoče molitev, a brez medsebojne ljubezni bomo Bogu zaprli vrata. Varujmo se opravljanja, nesmiselnih dejanj, reševanja zastarelih sporov in vsega, kar lahko uniči naše praznovanje. Varujmo se nezmernosti, alkohola in drugih zasvojenosti, ki so v svojem temelju laž življenja in lahko naše praznovanje spremenijo v cirkus. Tudi predolge molitve lahko povzročijo težo med nami. Molimo, kolikor zmoremo. Vera naj se izraža v našem ljubečem pogledu iz oči v oči in slavljenju Boga. Bodimo obzirni do šibkosti vsakega od nas.

Poskušajmo si pripraviti kakšen pripomoček za praznovanje božiča. Besedilo kakšne pesmi, molitve ali česarkoli, kar bi pomagalo pri praznovanju. Pri vhodu v samostan (porta) lahko dobite blagoslovljeno vodo in še kakšen pripomoček. Ne pozabimo na tiste, ki so osamljeni. Morda je že kakšen klic ali celo SMS dovolj, da komu samoten dan spremenimo v lepo praznovanje.

 

PROSIM VAS, MOLITE ZA CERKEV. Zgodba, ki smo ji priča v zadnjih dneh, kliče po spreobrnjenju. Še bolj pa postaja jasna vera v živega Boga, ki se razodeva v evangeliju, živi v Cerkvi v podobi evharistije in je edina prava pot.

 

Če želite prejemati OZNANILA PO ELEKTRONSKI POŠTI, nam lahko napišete svoj naslov elektronske pošte. Lahko ga (čitljivo!) napišete na list in oddate v zakristijo ali nabiralnik, ali pa se na novice prijavite na spletni strani.

 

HVALA VSEM, KI STE SE TRUDILI ZA TO, DA BI BIL JEZUSOV ROJSTNI DAN LEP. Opravljeno je bilo ogromno dela. Dragocena pa so tudi majhna dejanja. Morda je izrednega pomena to, da kdaj med mašo zapojemo, četudi smo negotovi pri petju, če si preberemo božjo besedo, da bi lahko bolje sodelovali in bili bolj s srcem pri stvari. Skrivnost skupnosti je velika. Včasih zmoremo dati malo, včasih skoraj nič. Včasih lahko naredimo ogromno. Hvala tistim, ki ste darovali veliko ur prostovoljnega dela tej skupnosti. Naj vam Bog povrne v oblini meri.


 

p. Bogdan Rus, 24. december 2022.

Obiščite nas

Zelo veseli bomo, če nas obiščete v središču Kopra, si ogledate obnovljeni samostan in se ustavite v cerkvi. Z veseljem vas pričakujemo.

Dobrodošli!

Kako do nas?

Urnik bogoslužja

Nedelje:
9.00 in 11.00

Delavniki:
ob 19.00
(glej sprotni koledar)

zgodovina

Zgodovina frančiškanske prisotnosti v Kopru je dolga in sega v same začetke reda, saj so prvi bratje prišli v mesto že kmalu po Frančiškovi smrti. Leta 1229 ga je verjetno obiskal sv. Anton Padovanski in tukaj ustanovil prvo skupnost bratov ...


Preberi več