Oznanila za 5. postno nedeljo. 26. marca 2023. Leto A.

Danes obhajamo tiho nedeljo. Ta nas vabi k notranji poglobljenosti. Doslej smo se v prvem delu postnega časa osredotočali na našo grešnost in prosili Boga, naj nam naše grehe odpusti. V času do velike noči pa se bomo osredotočili na križ. To bomo naredili v večji zbranosti in poglobljenosti. Kljub temu, da postni čas v središče postavi križ, pa vendarle v središče nedeljo postavljamo JEZUSOVO VSTAJENJE. To je izhodišče vsega našega praznovanja.

 

Po maši bo ponovno NEDELJSKA ŠOLA. Ta danes nosi naslov: Od vekomaj do vekomaj.

 

Danes popoldan ob 17. uri vabljeni, da se udeležite KRIŽEVEGA POTA PO ULICAH KOPRA. Začne se ob 17. uri v cerkvi sv. Ane.

 

V tem tednu se osredotočimo NA SVETO SPOVED. Napačna misel je, da je velikonočna spoved samo tik pred veliko nočjo. Odločimo se za ta pomemben korak v življenju. Spremljamo tudi radijski misijon na radiu Ognjišče, ki nas bo spodbudil k poživitvi naše vere. Tudi tam bomo našli veliko gradiva za pripravo na spoved.

 

V torek bom od 17. ure naprej na voljo za SVETO SPOVED. Tudi, če me ni v cerkvi, lahko pozvonite pri vhodu v samostan.

 

Ob 18. uri bo pogovorno srečanje v okviru AKCIJE 40. DNI BREZ ALKOHOLA. Taka srečanja nam krepijo razloge za rast v veri.

 

Ob 19. uri bo pobožnost ANTONOVEGA TORKA in spokorno bogoslužje. Po tem boste lahko pristopili k zakramentu svete spovedi.

 

V četrtek vas vabim, da se ob 17. 30 udeležite predavanja na temo BERILA PRI VELIKONOČNI VIGILIJI. Tokrat bomo spregovorili o božji besedi iz nove zaveze. 

 

V petek je SPOVEDNI DAN in vas vabim, da pristopite k sveti spovedi. Ves dan bom v cerkvi ali v bližini in vas bom čakal. Lahko pozvonite pri vhodu v samostan. Ob 17. uri bo SPOKORNO BOGOSLUŽJE.

 

V petek ob 18.15 bo KRIŽEV POT. Ta dan je posebej posvečen Žalostni materi božji. Vabim vas, da se udeležite te lepe pobožnosti in nato svete maše.

 

Naslednja nedelja je CVETNA NEDELJA. Povabljeni, da v cerkev prinesete zelenje. Zbrali se bomo v samostanskem atriju in pri vodnjaku blagoslovili zelenje. Potem bomo ob pesmi odšli v cerkev. Ta procesija je zelo pomembna, ker daje pomemben poudarek naši vključitvi v zgodovino odrešenja. Pri maši bomo BRALI PASION. Vabljeni, da ga poslušate z veliko pozornostjo. Med branjem pasijona lahko sedimo, če ne moremo stati.

 

Bližamo se dnem, ki so SREDIŠČE NAŠE VERE. Napnimo vse moči, da bomo pri bogoslužjih sodelovali, da bomo krepili svojo vero in vero drugih. Ob teh dneh je velika priložnost za vse nas, da tudi tistim, ki pridejo v cerkev samo za praznike pokažemo, kaj vera pomeni nam in jim tako oznanimo vstalega Kristusa. Morda koga, ki je že nehal hoditi k maši preprosto povabimo, da se nam pridruži. Postanimo rodovitni v veri!

 

V tednu po cvetni nedelji je potrebno postoriti veliko stvari. Pripraviti JEČO, BOŽJI GROB IN OČISTITI CERKEV. Lepo bi bilo, če bi opravili še nekatera dela na vrtu in drugo. Vsake pomoči bom zelo vesel.

 

Hvala vam za vaše darove ZA SVETE MAŠE in druge darove. Tudi tako se povezujemo med seboj. Zelo sem vam hvaležen, ker razumete, da ni tako zelo nujno, če maše ne morem opraviti na določen dan. S svojimi darovi ohranjate neprekinjeno vez molitve v naši cerkvi, zato je vsak dan darovan za vse potrebe in vse pokojne; vaš dar pa po najboljših močeh skupaj uvrstimo na najbolj primeren datum.

 

Hvala vam, KER STE SE NAVADILI SEDETI SPREDAJ. V resnici je glede na prakso po slovenskih cerkvah to velik korak. Tudi na ta način pokažemo, da smo si blizu.

 

Dve nedelji sem imel priložnost, da sem lahko VODIL PETJE. Zelo sem vesel, ker se je izkazalo, da se je petje v naši cerkvi izboljšalo. Petje namreč služi k izkušnji dialoga med verniki in duhovnikom. Vesel bom, če bomo lahko v tem vztrajali.

 

Po cvetni nedelji se začne VELIKI TEDEN. Naj bo to zares milostni teden za vsakega od nas. Izkoristimo ga za našo rast v veri. Mi se bomo kot občestvo osredotočili na skrivnost vere, ki se razodeva v božji besedi. Prebrano bo veliko Božje besede. Spremljajmo jo s pripravljenim srcem.

 

Vesel bom vaših POBUD, SPODBUD IN PREDLOGOV, kako našemu življenju dati večji zagon. Hvala, ker smo skupaj!

 

p. Bogdan Rus

26. marec 2023

Obiščite nas

Zelo veseli bomo, če nas obiščete v središču Kopra, si ogledate obnovljeni samostan in se ustavite v cerkvi. Z veseljem vas pričakujemo.

Dobrodošli!

Kako do nas?

Urnik bogoslužja

Nedelje:
9.00 in 11.00

Delavniki:
ob 19.00
(glej sprotni koledar)

zgodovina

Zgodovina frančiškanske prisotnosti v Kopru je dolga in sega v same začetke reda, saj so prvi bratje prišli v mesto že kmalu po Frančiškovi smrti. Leta 1229 ga je verjetno obiskal sv. Anton Padovanski in tukaj ustanovil prvo skupnost bratov ...


Preberi več