Oznanila za 23. nedeljo med letom 2023.

Oznanila za 23. nedeljo med letom 2023.

 

Prosim vas, da oznanila preberete natančno in z mislijo na brate in sestre, ki jih po tem, ko bomo obveščeni lahko srečamo na skupnih dogodkih.

 

V naše življenje po veri postaja vse bolj očitno, saj doživimo vse pomembne vidike vere. Osebna vera se v nas krepi po poslušanju oznanila; Cerkev se zbere kot skupnost in daruje Gospodovo daritev, v globoki duhovnosti spoznavamo, da je naša vera povezana z našim celotnim življenjem. Resnično potrebujemo moč velikega dejanja, kot je JEZUSOVO VSTAJENJE, da spričo gneče sedanjega sveta polno zaživimo vse te milosti.

 

Tudi danes bo po maši NEDELJSKA ŠOLA. Najprej bo kateheza na temo stvarjenja. Nato bomo srečali v atriju, kjer bomo dali priložnost preprostemu pogovoru. Vse to nas spominja, kdo smo, k se zbiramo pri Jezusu.

 

ZBRANOST je izjemno pomembna vrlina. V resnici je zbranost prvo znamenje, ki ga opazimo, ko stopimo iz zunanjega sveta v notranjost cerkve. V nekaterih cerkvah sem celo videl napise kot prometne znake na katerih je bilo napisano: SVET PROSTOR. Želim si, da bi to cerkev resnično spoštovali kot svet prostor. MI SVET PROSTOR SOUSTVARJAMO, kot cerkev lepšamo s krašenjem in čiščenjem. V cerkvi, in zakristiji ohranjajmo tišino, včasih opustimo tudi običajne prijaznosti. Imamo pa srečo, ker je atrij samostana naš skupni prostor za druženje in tam je prostor za pomenjkovanje in vsakršne prijazne geste. Ni potrebno, da smo v cerkvi mrki, bogoslužje napolnimo z veseljem, a vse usmerjajmo k Bogu.

 

V torek je praznik MARIJINEGA IMENA. Kot običajno se srečamo ob 19. uri pri pobožnosti v čast sv. Antonu. Nato bomo molili rožni venec ob 20. uri pa bomo obhajali sveto mašo v čast Mariji.

 

V četrtek 14. septembra je PRAZNIK POVIŠANJA SV. KRIŽA. Ta praznik nas navdušuje in krepi vero do skrivnosti križa. Obenem pa je to tudi praznik maše Slovenske frančiškanske province sv. Križa. Frančiškani smo v kopru zastopani samo z enim redovnikom, a to ne pomeni, da nismo kot vsa skupnost vseh frančiškanov zavzeto molitveno povezani s tem lepim krajem. Naj bo večerno praznovanje svete maše res slovesno!

 

V petek je praznik ŽALOSTNE MATERE BOŽJE. To pomembno praznovanje nas spodbuja, da bi tudi mi bilo Jezusu blizu v njegovem trpljenju, kakor je bila božja mati. Najmanj od 17. ure naprej bom na voljo za sveto spoved, ob 18.25 bomo molili rožni venec in ob 19. bo slovesna sveta maša. Za spoved pozvonite pri vratih.

 

Soboto zvečer bomo spet POSVETILI SVETI ANI. Ob 19. uri je sveta maša z nagovorom, po njej nedeljske večernice, po njih pa pesem sveti Ani in procesija ob litanijah. Sveta Ana je tudi del naše duhovnosti. Lepo je, če bi vse bolj krepili to pobožnost.

 

Naslednja nedelja je 24. med letom in obenem tudi nedelja svetniških kandidatov.

 

Kakor sem že napisal ob prazniku. sv. Ludvika vabim vse, ki želijo živeti po KARIZMI SV. FRANČIŠKA, da se oglasijo pri meni. Duhovnost svetega Frančiška je čudovita in kakor je dala bogat pečat v srednjem veku, lahko to stori tudi danes.

 

Nekaj molilcev vztraja pred sveto mašo pri vodenju rožnega venca. VABIM, DA BI SE OPOGUMIL ŠE KDO. Če morda kdo potrebuje razlago, kako voditi rožni venec sem vam na voljo. Pri nas se je pojavilo kar nekaj različnih molitvenih praks. Pomembno je, da molimo v okviru tega, kar je sprejemljivo v katoliški Cerkvi in to, da molimo z vero in iz srca.

 

Kdor TEŽJE HODI ALI HODI S POMOČJO BERGLE se lahko vsede v prvo klop pri prižnici in bom pristopil in vas obhajal. Tudi če zamudite k maši, lahko potiho pridete v prvo klop.

 

Nekateri parkirate in zato plačujete. Našel sem nov način, kako bi lahko PARKIRNINO PRIVARČEVALI in ne bi izgubili časa. Po maši se srečamo v živo in se dogovorimo.

 

Hvala, ker skupaj rastemo v veri!

 

p. Bogdan Rus

10. september 2023

Obiščite nas

Zelo veseli bomo, če nas obiščete v središču Kopra, si ogledate obnovljeni samostan in se ustavite v cerkvi. Z veseljem vas pričakujemo.

Dobrodošli!

Kako do nas?

Urnik bogoslužja

Nedelje:
9.00 in 11.00

Delavniki:
ob 19.00
(glej sprotni koledar)

zgodovina

Zgodovina frančiškanske prisotnosti v Kopru je dolga in sega v same začetke reda, saj so prvi bratje prišli v mesto že kmalu po Frančiškovi smrti. Leta 1229 ga je verjetno obiskal sv. Anton Padovanski in tukaj ustanovil prvo skupnost bratov ...


Preberi več